Svatomartinská husa, kachna na Štěpána, králík od babičky, kuřátko na neděli, vepřová pečeně. Víte, co mají všechna tato oblíbená jídla společné? To, že je nepřipravíme tak chutně, jako to dělávaly naše babičky, pokud k tomu nebudeme mít kvalitní pekáč.
Ty tam jsou doby, kdy vrcholem kuchyňského nádobí na pečení byl dvoudílný smaltovaný pekáč, který byl otlučený dříve, než se v nich něco upeklo. Navíc byly celkem nebezpečné. Spousta hospodyněk má dodnes od jejich vyndávání z trouby připálené předloktí.
Naštěstí výroba kuchyňského nádobí pokročila, a tak si můžeme vybírat. Dle mého názoru je lepší, pokud má pekáč skleněné víko a můžeme bez odkrývání sledovat, jak se nám pokrm připravuje. Při častém otvírání, přicházíme o jednu ze základních vábivých složek pokrmu – o vůni. Také se pak déle jídlo zahřívá do předešlého stavu. Další výhodou skleněného poklopu je, že se skvěle hodí na přípravu dětmi tolik oblíbených lasagní a zapečených těstovin.
Když potřebujeme zatáhnout maso na svíčkovou, či španěláky, je velmi nepříjemné dělat to na pánvi a poté předpřipravený pokrm přendávat do pekáče, abychom ho mohli dodělat v troubě. Proto je dobré pořídit si pekáč, který budeme moci použít i na přípravu pokrmů na sporáku. Pekáč s víkem se na to dobře hodí. A nevadí mu ani plynové hořáky. Ušetří to nejen čas, ale další zbytečné nádobí.
Pokud vaříte často, víte, že hrnce a pekáče zaberou hodně prostoru v myčce na nádobí. A katastrofou pro hospodyňky je nádobí, které nelze v myčce mýt. Hrnce a pekáče, které se tak špatně myjí od výpeku a mastnoty, přidělávají práci. Pekáč s poklopem Premium se může dávat do myčky nádobí, i když jeho umytí v ruce je snadné, protože má antiadhezní povrch a pokrmy se na něm nepřipalují. To jsem ocenila při přípravě svatomartinské husy, která se dělá opravdu dlouho, a nemusela jsem se bát, že když jsem ji šla podlít o pět minut déle, nebyla spálená.
Dříve než zakoupíte pekáč, zjistěte si vnitřní rozměry trouby. Jako začínající hospodyňce se mi stalo, že jsem zakoupila římský hrnec, který byl sice krásný, ale na výšku se mi do trouby nevešel. Pekáč s poklopem Premium 39 x 22 cm, se mi vejde i do vestavěné trouby a mohu ho tak využít na maximum. Pekáč s poklopem do sebe dokonale pasují, a tak při vyndávání z trouby nedochází k jejich posunu a není to nebezpečné, jako tomu bylo u starodávných klasických černých pekáčů, úchyty pekáče jsou prostorné a tak jej vezmou do ruky pohodlně i pánové s většíma rukama. Pozor na to, že pekáče do trouby jsou speciální kategorie, ne každý lze takto použít.
Pekáč je vhodný i pro klasické české kynuté buchty, aby byly krásně nadýchané a nebyly k okrajům pekáče přichycené. Jsem ráda, že jsem konečně objevila dokonalý výrobek k přípravě všech svátečních pokrmů.