Statistiky jsou neúprosné, většina těch, jimž se podaří zhubnout svoji váhu opět naberou, a k tomu ještě něco navíc.

Mnoho lidí je schopno držet nějakou dobu dietu, ale po čase ztratí výdrž. Jejich tělo si ale mezitím zvyklo s omezeným přísunem jídla „šetrněji hospodařit“, a potom je schopné ze stejného přísunu potravy ukládat ještě více tuku do zásoby. Navíc jednou z tendencí při dietě je omezit konzumaci tuku na minimum. Ale to je další vratký bod diety. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje a dobře to ví. A co víc, tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a hlavně navozují pocit opravdového nasycení.

Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. Kokosový olej zde může mít velký užitek, pokud jím nahradíme část tuků v jídelníčku. Jak jsme již uvedli, poskytuje dlouhodobější pocit nasycení (pár lžiček oleje může potlačit hlad na několik hodin). Dále, má menší energetickou hodnotu než ostatní tuky. Jeho trávení také probíhá odlišně. Olej stimuluje tělesný metabolismus k „vyšším obrátkám“ a tak pomáhá spalovat více energie. Navíc nezatěžuje štítnou žlázu, jejíž hormony jsou pro vyvážený metabolismus zásadní. Není přitom nijak složité kokosový olej do jídelníčku zařadit, a také nahradit jím běžné rostlinné tuky při vaření.