Podzim je v plném proudu a většina z nás nemá na osvěžující letní saláty ani pomyšlení. Na druhou stranu je nejvyšší čas doplnit tolik potřebné vitamíny a obrnit se před všudypřítomnými bacily. Co s tím? Milovníci salátů moc dobře vědí, že některé recepty jsou jako stvořené právě pro období, kdy rtuť na teploměru začíná nekompromisně klesat. Výjimkou není ani tento barevný, oku lahodící recept na špenátový salát s jablky, lískovými ořechy a rozinkami. Je chutný i výživný a vám zabere minimum času.
Ingredience
- 300 g baby špenátu
- 2 větší jablka bez jádra, nakrájená na tenké plátky
- polovina červené cibule nakrájená na tenké plátky
- 1 hrnek lískových oříšků
- 2/3 hrnku rozinek
- 150 g kozího sýra (lze nahradit balkánským apod.)
- jablečný cider na podlití
Postup přípravy
V míse smícháme špenát, jablka, červenou cibuli, lískové oříšky, rozinky a polovinu sýra. Pokropíme jablečným ciderem a ihned servírujeme na talíři obloženém zbylým sýrem. Recept lze samozřejmě mírně upravit na veganský způsob – stačí nahradit kozí sýr veganskou variantou.
- Proč si salát dopřávat pravidelně?
Baby špenát se vyznačuje mnoha skvělými nutričními hodnotami a právem patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Zlepšuje zrak, podporuje činnost mozku, obsahuje antioxidant CO-Q10 podporující tvorbu svalové hmoty, rovná krevní tlak a v neposlední řadě působí příznivě na metabolismus.
Lískové oříšky představují bohatý zdroj energie, jsou stravitelnější než vlašské ořechy či mandle a obsahují vitamin B1, tuky a kyselinu listovou.
Dalším zázrakem z přírodní lékárny je červená cibule. Chlubí se méně výraznou chutí a obsahem enormně prospěšných látek – antioxidantů a anthocyaninů. Za zmínku stojí především quercetin s protinádorovým účinkem. Konzumace syrové červené cibule je navíc prospěšná pro aktivní tvorbu inzulínu. Pacienti se zvýšenou hladinou cukru by si měli dopřát jeden kousek denně.