Slinivka břišní (pankreas) patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí a k trávicímu ústrojí. Ovlivňuje trávení cukrů, tuků i bílkovin, produkuje inzulín, různé hormony a má pod sebou správu všech sliznic v těle. Slinivka tak patří k nejdůležitějším orgánům těla.
Ve své praxi se často setkávám s pacienty, kteří i několik měsíců chodí „od čerta k ďáblu“ a nemohou se zbavit bolestí břicha či zažívacích potíží, bezdůvodně je pronásleduje kašel atd.
Většinou tyto potíže (například nadýmání, špatné fungování střev, zahlenění plic a průdušek) způsobuje slinivka. Souvisí se vším, co je v organismu ovlivněno slizy. Slinivka ovlivňuje enzymový systém v těle, a pomáhá tak rozkládat rostlinné a živočišné bílkoviny. Bez těchto enzymů bychom nebyli schopni strávit především maso. Zdravá činnost slinivky znamená zdravé trávení.
Domácí léčba nemocí slinivky břišní (pankreatu)
Režimová doporučení a opatření
-
Pro správnou funkci slinivky nejdříve upravte svůj jídelniček. Při zahlenění, nadýmání, bolestech břicha a špatném trávení úplně vylučte masité pokrmy, minimalizujte příjem cukrů, tuku, kořeněného jídla a alkoholu.
-
Při chronickém zánětu slinivky připravte ovesnou kaši ze 120 g ovesných vloček na 1,5 l vody. Na mírném ohni vařte asi hodinu, přidejte trochu soli a 2 lžíce ovocného sirupu (višňový, borůvkový), 2 lžíce mletých vlašských nebo lískových oříšků. Kaši jezte 2x či 3x za den před dietním jídlem, nebo může kaše jídlo nahradit. Kaši podávejte 15 dnů, k tomu doporučuji popíjet bylinné čaje na posílení slinivky.
Bylinné čaje na nemoci slinivky břišní
-
Má babička říkávala, že slinivka má ráda horké a hořké. Proto v domácí léčbě mají v zásadě přednost vždy byliny hořké, které popíjejte horké.
-
Kořen lékořice brzdí záněty, normalizuje funkci sliznic a urychluje hojení slinivky. Přelijte 1 čajovou lžičku rozmělněného kořene lékořice lysé šálkem vroucí vody, nechte 15-20 minut vyluhovat a sceďte. Pijte 3x až 5x denně 1 šálek hodinu před jídlem.
-
Smíchejte 30 g kořene lékořice lysé, 40 g květu heřmánku pravého, 10 g listu máty peprné, 10 g natě zeměžluči lékařské a 10 g listu meduňky lékařské: přelijte 1 vrchovatou lžičku směsi 1 šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vařit a sceďte. Pijte vždy 1 šálek před jídlem.
-
Smíchejte stejným dílem oddenek puškvorce obecného a oddenek pýru plazivého: přelijte 1 lžíci 200 ml vroucí vody, 1 hodinu vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně před jídlem.
-
Smíchejte 2 čajové lžičky natě mateřídoušky úzkolisté a 1 čajovou lžičku kořene andělíky lékařské: přelijete 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 1 hodinu před jídlem.
-
Při špatné funkci slinivky rozdrťte suchý kořen hořce žlutého a užívejte ho 3x denně na špičku nože vždy půl hodiny před jídlem, zapijte vodou.
-
Smíchejte 25 g natě majoránky zahradní, 25 g listu šalvěje lékařské, 25 g máty peprné a 25 g květu levandule lékařské: přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte. Pijte před jídlem.
-
Při zánětu slinivky opláchnete pořádně na sítku 100 g zrna ovsa, dejte do 1,5 1 vody a vařte, až se objem zmenší na 1 litr. Přeceďte horké do termosky a pijte po doušcích přes den.
-
Připravte směs 50 g tužebníku jilmového, 40 g květu hluchavky bílé a 25 g máty peprné: 2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně před jídlem po dobu 7 týdnů.
-
Čaj na zánět slinivky: smíchejte stejné díly čekanky obecné, kořene pampelišky (smetanky lékařské) a měsíčku lékařského. Dejte 2 čajové lžičky do 200 ml vody, 5 minut vařte, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.
Tinktura na nemoci pankreatu
-
Tinktura z hořce žlutého stimuluje zažívací systém, hlavně sekreci enzymů slinivky břišní. Má příznivé účinky na slinivku a přitom nezatěžuje pro svou hořkou chuť prázdný žaludek. Užívejte ji 30 minut před jídlem. Hořec začíná účinkovat po 5 minutách a spouští sekreci trávicích šťáv. Zlepšuje trávení tuků a proteinů i 2 až 3 hodiny po podání. Tinkturu koupíte v prodejnách s bylinkami nebo si ji doma připravte: 50 g drceného kořene přelijte 40% lihem (vodkou) a nechte 14 dnů vyluhovat za občasného protřepání, přefiltrujte a dejte do tmavé láhve. Užívejte 1 čajovou lžičku 30 minut před jídlem.
Napsal: MUDr. Zbyněk Mlčoch