Vánoce se blíží a tak vám snad přijde vhod spousta výborných receptů na nepečené cukroví – najdete zde nepečené dobroty s kokosem, s kakaem, s tvarohem, s ořechy, se sušeným mlékem, s mandlemi, sladké salámy a rolády, nepečené řezy atd. (recepty pochází převážně z webu www.cukrovi.kvalitne.cz)

NEPEČENÉ CUKROVÍ SE SUŠENÝM MLÉKEM

 1. DOMÁCÍ ČOKOLÁDA BÍLÁ:

250 g 100% tuku rozpustíme a do horkého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 lžíci Solamylu a 100 g Sunaru nebo sušeného mléka. Směs nalijeme do studenou vodou vypláchnutých formiček a necháme ztuhnout. Pro snažší vyklopení namočíme dna formiček krátce do teplé vody.

2. RAFFAELO:

Do 250 g 100% tuku rozpuštěného a vychladlého vmícháme 150 g ml. cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g sušeného mléka a nakonec 100 ml vody. Vypracujeme hladkou hmotu, ze které tvoříme mokrýma rukama malé kuličky. Do každé vmáčkneme jednu mandli a pak je obalíme v kokosu.

3. MARCIPÁNKY:

300 g moučkového cukru, 80 g sušeného mléka, 80 g másla, 1 bílek, mandlová tresť. Zpracujeme všechny suroviny, pokud je směs řídká, zahustíme ji sušeným mlékem (ne cukrem, směs řídne). Dáme chvíli ztuhnout do chladničky. Plníme do cukrem vysypaných formiček, vyklepneme a necháme sušit.

4. DUHOVÉ BÁBOVIČKY:

100 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 lžíce Solamylu, rum. V nádobě nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr a sušené mléko. Vymícháme hladkou hmotu, ochutíme rumem. Na dno formiček nasypeme trošku barevného máčku, nalijeme trochu horké bílé čokolády a do každé formičky párátkem zatlačíme 2 lentilky. Necháme hodinu na teplém místě (lentilky se rozpustí), pak přes noc necháme v chladničce ztuhnout.

5. SANDOKANOVY OČI:

Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. 
Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. 
Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.

6. MARCIPÁNOVÉ MUŠLIČKY:

300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 2 lžíce mléka, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevěené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.

7. BÍLÁ KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA:

130 g sušeného mléka, 130 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 130 g jemně pomleté kokosové moučky. Ve vodní lázni rozpustíme tuk a vmícháme ostatní suroviny. Dáme do vodou opláchnutých formiček a necháme ztuhnout.

8. DVOUBAREVNÁ ČOKOLÁDA:

Kakaová čokoláda: 120 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 300 g ztuženého tuku (Lukana, Omega apod.), 70 g kakaa, 1 lžička Solamylu, 1 vanilkový cukr. 
Kokosová čokoláda: 120 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 300 g ztuženého tuku, 70 g kokosové moučky, 2 lžíce Solamylu, 1 vanilkový cukr. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, vmícháme ostatní suroviny (pro každou čokoládu zvlášť a vymícháme do hladka. Do vodou opláchnutých formiček naléváme do poloviny bílou čokoládu a doplníme tmavou čokoládou (nebo opačně).

9. MLÉČNÝ MARCIPÁN:

150 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 40 g másla, 3 lžíce vlažné vody. V misce zpracujeme, plníme do malých formiček vysypaných cukrem a ihned vyklepneme. Necháme sušit. Z této hmoty, kterou můžeme obarvit potravinářskými barvami, děláme různé ozdoby (např. růžičky) nebo rozválíme a malinkými formičkami vykrajujeme různé tvary, které pokládáme na cukroví potřené polevou.

10. DĚTSKÉ RAFAELLO:

Rozpustíme 250 g 100% tuku a necháme vychladit. Vmícháme 1 Salko, 120 g sušeného mléka, 50-100 g ml. cukru a 2 lžíce rumu nebo citr. šťávy. Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed dáme oloupanou mandli. Obalujeme v kokosu. 
Rada: než budete tvarovat kuličky, tak těsto nechte pořádně ztuhnout v lednici. Nebude se vám lepit na prsty.

 11. BAREVNÉ BONBONY:

Ve vodní lázni rozpustíme 100 g 100% tuku, 100 g ml. cukru a 2 lžíce sušeného mléka. Do vytvarovaných výlisků od bonboniéry dáme na dno lentilku, strouh.čokoládu, barevné sypání a zalijeme vlažnou hmotou. Necháme ztuhnout a vyklopíme. Dáme do papírových košíčků.