Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.
Zázvor a jeho účinky znali již ve starověku
Zázvor a jeho účinky využívali Indové a Číňané již před více než třemi tisíci lety, odkud však přesně pochází, není známo. Díky výpravám mořeplavců se toto zázračné koření rozšířilo po celém světě, v období středověku byl zázvor dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel na území Evropy.
Zázvor a jeho účinky na naše zdraví
Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.
V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.
Zázvor a jeho další účinky:
- působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
- stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
- pomáhá při redukci váhy
- prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
- předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
- zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství
-
působí jako afrodiziakum
Zázvor v mnoha podobách
Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů, kachního a vepřového masa, k lepší stravitelnosti těžkých jídel, ale také jako přísada do sladkých moučníků a cukroví nebo jako hlavní složka ochucených limonád.
- Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, přísada do kořenících směsí.
- Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha k sushi.
- Nakládaný zázvor: zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a má využití např. jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. I nakládaný zázvor je velmi používaný jako příloha k sushi.
Kdo by se měl zázvoru raději vyhnout
Zázvor a jeho účinky je zcela nevhodný pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, např. diabetiky. V kombinaci s jinými léky může zázvor způsobit zdravotní potíže, proto je lepší se o této kombinaci informovat přímo u lékaře nebo lékárníka.
Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i u zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit příznaky předávkování: nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy.
Zázvor recepty
Pečené kuře na zázvoru
1 celé kuře
3 lžíce strouhaného zázvoru
4 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
chilli paprička
4 stroužky česneku
šťáva z ½ citronu
olej
sůl
Smícháme nastrouhaný zázvor, med, sójovou omáčku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a trochu soli. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Kuře omyjeme a osušíme, na boku stehen jemně oddělíme kůži od masa a připravenou marinádu vetřeme pod kůži. Na několika místech povrch kuřete propícháme nožem a marinádou potřeme kuře i zvenku. Necháme marinovat minimálně 3 hodiny. Pečeme v troubě asi hodinu podle velikosti kuřete, během pečení potíráme marinádou nebo vzniklým výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
Zázvorový čaj
Čerstvý zázvor (max. 4 gramy)
citronová nebo pomerančová šťáva
med
skořice
hřebíček
Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku.
Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.
Pozor! Kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu.
Kandovaný zázvor
1 díl čerstvého zázvoru
1 díl vody
1 díl cukru
Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.
Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný.