Horký zázvorový čaj s citrónem a medem.

Příprava tohoto čaje je velmi jednoduchá. Budeme potřebovat:
Kousek kořene čerstvého zázvoru, půlku citrónu a podle chuti několik lžiček medu. 

Na struhadle nahrubo nastrouháme kořen zázvoru – asi na 2-3 čajové lžičky /podle požadované síly chuti. Zázvor přesypeme do litrové konvice či džbánku a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut louhovat a poté přidáme šťávu z poloviny citrónu /když je citrón malý můžeme i celý/. Poté přes sítko scedíme do hrnečků a dle chuti přidáme do mírně vychladlého čaje med.

Na co si dát pozor: nepředávkujte zázvor, čaj na jazyku chutná jemně, ale v útrobách silně prohřívá. Když kupujete zázvor, podívejte se důkladně na všechny záhyby – jestli někde není plíseň / světlá nebo zelená/. Med nepřidávejte do vařícího čaje, protože všechny jeho drahocenné živiny se pak ničí. Nechejte čaj trochu zchladnout. Pozor! Nepijte čaj i s kousky zázvoru – jeho šťáva prohřívá, ale kousky se vyznačují takovou silou, že mohou popálit žaludeční stěnu.

Čaj prohřeje celý organismus, má jemně povzbuzující účinky, mnoho zdraví prospěšných látek a pročišťuje organismus. Povzbuzuje chuť k jídlu. 


Koktejlový čaj proti chřipce

K přípravě čaje budeme potřebovat:
650ml vody, 1,5 lžíce hřebíčku, 20gr. zázvorového kořene, 2 kousky anýzu, 10 gr. skořice, 1 stružek česneku, 50gr. cukru. 

Ačkoliv se Vám zatím ingredience potřebné k přípravě tohoto čaje zdají chuťově neslučitelné, přesto dejte do hrnce vodu a do ní všechny uvedené přísady. Poté nechejte čaj 20 minut mírně vařit. Čajík poté můžete nalít do termosky a popíjet celý den. Vyženete z těla nejen nachlazení, chřipku, ale také únavu. Je zvláštní jak čaj nádherně voní a jak se v něm nádherně snoubí všechny přísady v nádhernou chuť.

Ideální je použít čerstvý anýz – nebo alespoň nemletý. Pro čaj platí stejné upozornění ohledně zázvoru jako u předešlého receptu.