Nesprávná výživa a stres zvyšují riziko vzniku chronických zánětů, vředových chorob a rakoviny.
2. Nadváhou – Nadváha vzniklá v důsledku nadměrného příjmu energie, nevhodného poměru základních živin a nedostatku fyzické aktivity, významně zvyšuje riziko vzniku následujících onemocnění: cukrovky, dny, artrózy, infarktu a mozkových příhod, přímo nebo nepřímo také některých forem rakoviny.
3. Špatnou funkcí ledvin – Ledviny zatížené nadměrným množstvím zplodin, vznikajících z nadbytku bílkovin a kuchyňské soli, a poškozené nedostatkem tekutin, přestávají plnit funkci hlavního regulačního orgánu to může být příčinou: vysokého krevního tlaku, chronických zánětů ledvin, dny, močových a žlučníkových kamenů…
4. Špatnou funkcí jater – Játra „proplachovaná“ alkoholem, ničená ukládaným tukem a především přetížená nutností likvidovat nadměrná množství nepřirozených chemikálií, přijímaných stravou (ve stáří a v nemoci také léků), jsou postupně vyřazována z funkce. Důsledkem je celá řada poruch zdraví.
5. Zhoršením tolerance ke stresu psychickému i fyzickému
6. Cukrovkou
7. Aterosklerózou a oběhovými onemocněními
8. Zkrácením dosahovaného věku
9. Rakovinou
A nakonec provokující „zajímavosti“: lidé, kteří po většinu života konzumují mírně méně energie, než by teoreticky potřebovali, mají významně nižší riziko vzniku rakoviny. V prevenci i léčbě hrají mnohem větší roli přírodní prostředky, než se přiznává.
zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. – Zdravá výživa nejen pro ženy