Zázračné účinky máku: Patří mezi nejzdravější potraviny světa
Pokud jste si na Vánoce dopřáli chutné makové koláče či jiné dobroty ochucené mákem, lépe jste ani udělat nemohli. Mák je totiž jednou z nejzdravějších potravin světa.

Mák je po staletí využíván nejen v lékařství, ale iv potravinářství. Už antičtí atleti ho konzumovali jako zdroj síly a vitality. V současnosti je nejžádanějším produktem z máku olej, který má na lidský organismus zázračné účinky.

S čím mák pomůže?

Mák jako obrovský zdroj bílkovin. A nejen bílkovin, ale i vápníku. A to dokonce dvanáctkrát více než mléko. 
Proto by mák neměl chybět nejen na talíři těhotných žen, ale i lidí trpících osteoporózou.

Mák na paměť i rakovinu.
Mák obsahuje kyselinu olejovou, která se výborně osvědčila při snaze zlepšit paměť či snížit krevní tlak. A to není všechno. Poslední výzkumy mák označili za skvělou potravinu při prevenci rakoviny prsu.

Mák uklidňuje.
Mák si nemohou vynachválit ani lidé přecházející náročným obdobím plným stresu. Jemná maková aroma má výrazný, zklidňující účinek na lidskou psychiku, uklidňuje centrální nervovou soustavu, pomáhá při neurózách i duševní nerovnováze. Mák je vhodný i do masážních a aromaterapeutických směsí… Také tlumí bolest hlavy, uvolňuje svalové křeče a postará se vám o klidný spánek.

Makový olej v kuchyni.
Makový olej je u hospodyněk oblíbeným artiklem. Nejenže výborně chutná, ale své sehrává i jeho působivá vůně a rozmanitost využití. Zda v teplé, zda ve studené kuchyni, makový olej se vždy postará o fantastickou chuť připravovaných jídel.

Makový olej pro krásnou pleť.
Makový olej však nemusíte využívat jen v kuchyni. Málokdo ví, že je mimořádně vhodný k ošetření suché a popraskané pleti, poradí si s ekzémem i zánětem. Díky vysokému obsahu hořčíku a vápníku zas potěší vaše nehty a vlasy, kterým dodá potřebnou výživu. I proto se stal nepostradatelnou součástí pleťových krémů, balzámů a kondicionérů.

Co jste o máku (zřejmě) nevěděli?
V řeči květů má mák význam: Neprozraďme naši lásku.
V mnoha zemích je pěstování máku zakázáno, zejména pro obsah morfinu. Ten se používá například při výrobě omamných a máku z tohoto důvodu bývá připisován přívlastek nebezpečný. Faktem zůstává, že smrtelnou dávkou je 0,25 – 0,5 g morfinu a to při konzumaci makových nudlí určitě nehrozí.
Mák se častokrát přidává do jídla a nosí v malých sáčcích jako afrodiziakum.
Lístky vlčího máku jsou od nepaměti využívány při léčbě nespavosti a plicních chorob. Mák bývá oblíbeným prostředkem při tlumení kašle či chrapotu.

http://www.lecenimkuzdravi.cz/news/mak/