Pravidla účinného hubnutí podle mne: Před přípravou každého sousta je nutno se zeptat svého těla, svého rozumu a svého podvědomí, zda právě toto sousto tělo potřebuje nezbytně. Máte-li pochybnost, nejezte ho, jen se pro jistotu trochu napijte.
Obvyklé zásady hubnoucích diet:
Ze života: Osloví žebrající bohatého: Již tři dny jsem nejedl… Oslovený: To je obdivuhodná vůle, to já nedokážu…!
1) Jestliže něco sníte a nikdo vás neviděl nebo to nikomu nechybí, tak to nemůže obsahovat žádné kalorie.
2) Jestliže je pod šlehačkou v poháru ovoce, je tím její kalorická hodnota neutralizována.
3) Jestliže jíte ve společnosti, započítávají se jen kalorie největšího jedlíka. Ostatní relativně hubnou.
4) Jestliže pomůžete ztloustnout všem v okolí, budete relativně hubenější.
5) Jíte-li nebo pijete v jakémkoliv hledišti cokoliv, jedná se o součást zábavy, a proto se kalorie nesmí započítávat.
6) Poškozené cukroví je odpad a z toho se kalorie nemohou započítávat.
7) Ze zdravotního jídla či pití, jako je šlehačka (vředová choroba), brandy (mdloby, pohnutí mysli, chřipka), ovocněšlehačkový dort (tuhá stolice), uzeniny (flatulence), piškotovošlehačkový dort (únavový syndrom, stres), pivo, Becherovka, Klášterní tajemství a Fernet (špatné trávení, opice, nervozita, nenálada), OO-KH (1/2-1 lžíce 1-2xD – játra), GH (1 lžíce do 0,4 l vody 1-3xD – stárnutí), slivovice po ránu (hustá krev, klouby, exhumace), se kalorie nezapočítávají, protože se jedná o léčebný záměr.
8) Ochutnávky během vaření neobsahují kalorie v jakémkoliv množství.
9) Jídlo, které má hnědou, šedou nebo zelenou barvu, neobsahuje žádné kalorie, ostatní barvy jen zcela bezvýznamné množství.
10) Špatně živený organizmus v boji s obezitou podléhá!!!
11) Každá tableta na hubnutí je účinná jen tehdy, má-li kvalitní propagaci a užívá-li se výhradně místo jídel.
12) Když popřejete všem okolojedlíkům dobré chutnání upřímně, přestane chutnat vám.
13) Při jídle mlaskáním, mluvením a zvláště slibováním spalujete více energie, než přijímáte.
14) Každé sousto je nutno 50x rozžvýkat. Spletete-li se, musíte nabrat další sousto.
15) Na každé sousto nebo porci snědenou navíc je nutno pohlížet jako na opravdu poslední.
16) Myslete na to, že z deseti lidí je na Zemi 8 podvyživených, 9 hladových, 1 sytý a 1, který se snaží zhubnout jako vy. Tedy i s vámi 8+9+1+1+vy= 20! Z toho vyplývá jednoduchým výpočtem, že 190 % lidí myslí pořád jen na to, co by kde snědli, a že hubnout za těchto podmínek je opravdu těžké až skoro nemožné!
17) Předsevzetí k hubnutí je nutno zadávat dostatečně včas, aby se mysl stihla adaptovat. Nestihne-li, je nutno zadat nové datum. Ideální datum je vždy k 1.1.
18) O svém úmyslu hubnout je potřeba mnoho mluvit, aby vám to zvýšilo odvahu.
19) Je potřeba zakoupit dostatek knih o hubnutí i dietních kuchařek, případně absolvovat kurzy, aby člověk nehubnul neodborně.
20) U jakéhokoliv nápoje uváděného slovy „na zdraví“ nebo jídla označeného jako dietní se kalorie nezapočítávají.
21) Pakliže držíte jakoukoliv dietu, ale nehubnete, jedná se o fázi, kdy se tělo na nový dietní režim teprve adaptuje.
Pravidla účinného hubnutí podle mne:
1) Doporučuji si trochu zacvičit před jídlem. Čím víc jídla, tím více cvičení.
2) Doporučuji se před jídlem napít teplé vody s obsahem 12K (1 ml na 0,5 l) nebo slabého čaje z jiných nahořklých bylin, případně čisté vody.
3) Zakazuje se jíst na noc, protože v noci se kalorický přebytek ukládá do tuku. Při nezvladatelné žravosti si dejte kousek vařeného masa nebo sražený bílek z vejce (žloutek jen v průběhu dne) nebo malý bílý beztučný jogurt či několik lžic tvarohu a jděte již brzy spát.
4) V podvečer a na noc doporučuji cvičit, aby se kalorie postupně uvolňované z pozřené stravy spotřebovaly v rezervě svaloviny. Cvičit se zadýcháním bez přerušení doporučuji alespoň hodinu, protože teprve v její druhé polovině přichází na řadu spalování tuku.
5) Tuk spotřebovává nejméně 4x více kyslíku než cukr, který ho již má zabudován v molekule, a proto je nutné udržovat přísun čerstvého vzduchu a každý nádech začínat hlubokým výdechem vypotřebovaných dýchacích plynů z plic (to platí kdykoliv).
6) Pro obnovu svaloviny doporučuji průběžně jíst trochu bílkovin dle chuti a dobrého pocitu. Jinak se živit převážně zeleninou v jakékoliv úpravě.
7) Nejíst bílou mouku, margaríny, uzeniny, tepelně barevně změněné potraviny, sladké, smažené, kořeněné, konzervované a barvené potraviny.
8) Nepřekonatelnou chuť na sladké a hypoglykemickou únavu lze kompenzovat ovocem nebo pečivem, ale dojde-li do hodiny k opakování, je nutno si na několik desítek minut za pilného dýchání lehnout, povolit napětí svalů a dechově meditovat.
9) Před přípravou každého sousta je nutno se zeptat svého těla, svého rozumu a svého podvědomí (případně ovlivněného transvitálně mnou), zda právě toto sousto tělo potřebuje nezbytně. Máte-li pochybnost, nejezte ho, jen se pro jistotu trochu napijte.
10) Stres vzniká hlavně enormní spotřebou kyslíku přetíženého mozku, ale bez námahy těla nedochází ke zvýšení dechového režimu a zrychlení oběhu pro vyplavení kyselých zplodin látkové výměny z mozku do jater a játra nemají dost kyslíku pro jejich detoxikaci. Jídlo jen odkrví mozek do trávení, ale neřeší problém, a proto eskalace problému odkrví trávení a jídlo se ve vás kazí.
11) Každému soustu stravy myšlenkově zadejte jeho úkol a jeho specifické místo určení.
12) Po snědení každého sousta se zamyslete, co bychom vám na to asi řekli vaše svědomí, vaše předsevzetí a já!
13) Nesmíte si zakazovat jídlo. Máte-li hlad, říkejte si, že můžete klidně jíst, ale že zrovna nyní nebudete.
14) Množství jídla, které zkonzumujete, si naplánujte předem a jiné si do zásoby neopatřujte.
15) Myslíte-li neustále na jídlo, produkujete hormony hladu, proto je důležité vyplnit mysl jinými závažnými úkoly nebo mechanickou námahou včetně případné namáhavé zábavy.
16) Je-li hlad nebo únava z hladu zcela nezvladatelná, lehněte si na půl hodiny a spěte. Potom se proberte a dělejte jakoby nic.
17) Zveřejňujete-li své pohybové a stravovací aktivity dne před zainteresovaným týmem, zvýší to vaši sebekázeň.
18) Je vhodné konzultovat doporučení fyzických aktivit a výživové struktury dle vašeho specifického naturelu s osobním placeným trenérem či výživovým poradcem.
19) Z vašeho hlediska je hubnutí vaše osobní věc a co je komu po tom… Pokutou za verbální diskuzi na toto téma s nehubnoucími je obvykle stres a zvýšení hladu a chuti na cokoliv zkrmitelného.
20) Každý pokušitel při zvědění informace o vašem hubnutí se vás pokusí otestovat rafinovanou až neodmítnutelnou nabídkou pokrmu. Každý je obvykle pokušitelem.
21) Ať začnete dodržovat jakákoliv dietní pravidla, bližní vám brzy dodají zcela jinou verzi, která všem ostatním účastníkům zaručeně pomohla, protože je údajně úplně nejlepší.
Autor: Břetislav Nový
Foto: www.wmmagazin.cz