Mnoho léčivých bylin si můžete koupit ve formě čajových sáčků v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a v samoobsluhách. Můžete si také připravit vlastní bylinkový nápoj.

 

Čaje a rostlinné výluhy se nijak neliší, jsou vyrobeny z květů nebo z listů rostlin a lze je používat k přípravě nápojů i kloktadel. Na jeden šálek vroucí vody dejte jednu lžičku sušených nebo dvě lžičky čerstvých bylinek. Vroucí vodou bylinky přelijte a nechte je 5 až 10 minut přikryté.

Čaj potom přeceďte a pijte ho bez mléka a bez cukru, dokud je horký a po troškách. Myslím, že lépe je použít slovo – popíjejte. Pokud si ho chcete osladit, rozpusťte v něm trochu medu. Užíváte-li čaj jako lék, pijte jej 3 x denně. Vývary připravené z kořínků nebo větviček lze připravovat stejným způsobem.

Používáte-li k přípravě výluhu nebo vývaru čerstvě nasbírané bylinky, květy, větvičky nebo kořeny, nejdříve je pečlivě omyjte. Odstraníte tak všechnu špínu i případné zbytky pesticidů.

Na základě knihy Jídlo jako jed, jídlo jako lék – Reader´s Digest –

zpracovala Iva Hédlová