"Více než 20 procent žen na mateřské dovolené uvedlo, že snídani jedí nepravidelně a ve spěchu," říká nutriční terapeutka Věra Králová. Vyplynulo to z výsledků dotazníkového průzkumu snídaňových zvyklostí české populace, který na podzim loňského roku ukončil tým projektu "Flora pro.activ bus 2005". Nutriční terapeutky navštívily v autobusu 17 měst všech regionů naší republiky, měřily hladinu krevního cholesterolu, radily, jak správně sestavit jídelníček a sbíraly vyplněné dotazníky.

 

Další výsledky průzkumu ukázaly, že obvykle snídají více než tři čtvrtiny dotázaných a nejčastější snídaní bývá chléb namazaný rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. V práci snídá 53 % kancelářských zaměstnanců, 29 % učitelek, prodavaček a policistů a také 21 % lidí dělnických profesí. "K nejčastějším chybám v ranním jídelníčku patří přebytek živočišných tuků, preference bílého pečiva před celozrnným, nedostatek ovoce a zeleniny a absence jiné tekutiny než kávy a čaje," hodnotí české snídaně Věra Králová.

Jak by měla vypadat zdravá snídaně, která navíc pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi (má ji vyšší 65 % Čechů)? Na talíři by se mělo objevit celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem a nízkotučným sýrem, doplněné rajčetem a ovocným džusem, nebo müsli s nízkotučným jogurtem či mlékem a ovocem.

A o jaké snídani asi sní ženy na mateřské dovolené? Samozřejmě o té, při níž si přečtou noviny a bez jakéhokoliv vyrušení popíjejí svůj šálek ranního čaje. Prima by byla třeba taková anglická, že? Toast, máslo a džem, smažená vajíčka, slanina, klobásy, opečené rajče, žampiony a fazole, k tomu čaj s mlékem. Hladina cholesterolu by sice chvilku stoupla, s ní však přímo úměrně i pocit nezměrného blaha. Však ono to jednou přijde…