Vařená mrkev s bramborem
130g brambor, 20g mrkve, 50ml vody, 2 kávové lžičky bezmléčného margarínu (příp. slunečnicového, nebo kukuřičného oleje) Dusíme do měkka a pasírujeme, nebo rozmixujeme.

Kuře-mrkev-brambory
100g brambor, 50g mrkve, 20g vařených kuřecích prsíček, 4-5 polévkových lžic vody, 2 kávové lžičky bezmléčného margarínu (příp. slunečnicového, nebo kukuřičného oleje)
Brambory spolu s mrkví a vodou dusíme do měkka, přidáme teplé kuřecí maso a vše rozmixujeme, potom vmícháme tuk.

Hovězí-špenát-brambory
100g brambor, 50g mixovaného špenátu, 20g vařeného hovězího masa (drůbež, králík, játra), 3 polévkové lžíce vody, 2 kávové lžičky bezmléčného margarínu (příp. slunečnicového, nebo kukuřičného oleje)
Brambory s vodou dusíme do měkka, přidáme maso a rozmixujeme, potom vmícháme špenát a tuk.

Maso-zelenina-brambory od 9. měsíce (jiný poměr složek)
80g brambor, 120g zeleniny, 30g vařeného masa (hovězí, drůbež, králík, játra), 5 polévkových lžic vody, 1 kávová lžička bezmléčného margarínu (příp. slunečnicového, nebo kukuřičného oleje)
Brambory se zeleninou a vodou dusíme do měkka, rozmačkáme vidličkou a potom vmícháme jemně nakrájené maso a tuk.

Rýžová kaše (H.A.)- základní recept
70g rýže, 70ml vody, 200ml H.A. přípravku (připraveného dle návodu), , 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
Rýži nasypat do vařící vody, povařit asi 5 minut, přilít horký H.A. přípravek a dovařit na kaši. Dobře promíchat, po ochlazení vmíchat olej.

Rýžová kaše (H.A.)- s ovocem
100g rýžové kaše s H.A. přípravkem, 20g jablečného, hruškového, nebo banánového pyré.
Smícháme rýžovou kaši s ovocným pyré (je možné použít i dva druhy ovoce).

Krupičná kaše(H.A.) – základní recept
20-25g dětské krupičky, 200-250ml H.A. přípravku (připraveného dle návodu), , 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
H.A. přivedeme do varu a zvolna přisypáváme krupici, stále mícháme, opět přivedeme do varu a povaříme. Po ochlazení vmícháme olej.

Krupičná kaše(H.A.) – s ovocem
100g krupičné kaše s H.A. přípravkem, 40g ovocné šťávy (jablečné, hruškové, hroznové), nebo ovocného pyré (jablečné, hruškové, nebo banánové…).
Smícháme kaši s ovocnou šťávou nebo s pyré (je možné použít i dva druhy ovoce).

Obilná kaše bezmléčná – základní recept
20g prosových vloček, nebo ovesných vloček (od 9. měsíce), 150 ml vody 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
Vodu ohřejeme, vmícháme vločky a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme do varu. Vaříme za občasného míchání na kaši (asi 5 min.). Po ochlazení vmícháme tuk.

Obilná kaše bezmléčná – s ovocem
100g obilné kaše, 40g ovocné šťávy (jablečné, hruškové, hroznové), nebo ovocného pyré (jablečné, hruškové, nebo banánové…).
Smícháme uvařenou kaši s ovocnou šťávou nebo s pyré (je možné použít i dva druhy ovoce).

recepty nám poslala paní Veronika

Sdílet
Předchozí článekKrev
Další článekŠEDÝ ZÁKAL (KATARAKTA )