negativní kalorieNechcete počítat kalorie? Volte jídla, jejichž trávením spálíte víc energie, než kolik jí obsahují. Bohužel však k těmto jídlům nepatří maso ani mléčné výrobky, zakázaný je i alkohol. Jde především o ovoce, zeleninu a luštěniny – ovšem musí to být ty správné druhy. A jak to tedy vlastně funguje? 

Negativní kalorie – víc spotřebujete, než sníte

Organismus umí vstřebat a ihned zužitkovat pouze omezené množství kalorií. Ty, které jsou navíc, si uloží do tukových zásob. Naopak potraviny s "negativními kaloriemi" obsahují naprosté minimum energie, takže tělo musí sáhnout do tukových polštářků a uložený tuk spotřebovat na jejich zpracování.

Doporučujeme: Jak nejlépe spálit tuky? Pozor, ať si neublížíte!

Neznamená to tedy, že by existovaly potraviny, které samy o sobě likvidují usazené tukové zásoby v těle. Občas to sice výrobci o některém jídle či nápoji prohlašují, ale zázraky se opravdu nedějí. Existují pouze přirozené spalovače energie, které dokážou mírně popohnat metabolismus. Najde je ZDE.

Záporná bilance energie

S každým dalším soustem se tak připravujete o energii, takže už při jídle vlastně začínáte hubnout! Trávením kousku brokolice o obsahu 25 kalorií spálíte 80 kalorií, takže ve výsledku ztratíte pěkných 55 kalorií. Dosáhli jsme tedy celkově záporné energetické bilance, což je základ všech lékařských rad pro zhubnutí. 

Náš tip: 14 tipů, jak spálit víc kalorií! Vyzkoušejte si je

Žít jen z nich se ovšem nedá, ale jako svačina či příloha prokáží neocenitelnou službu. Vsaďte na ně právě teď v létě, kdy jsou nejdostupnější! Výhodou je, že můžete mít každý den jiné – a každý den tak dodávat organismu jiný druh živin, vitamínů a minerálních látek, které tyto vesměs zdravé potraviny vždy obsahují.

A které to jsou? Můžeme je rozdělit do tří kategorií.

Zelenina: 

  • Brokolice – kromě nízkého obsahu energie obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají  štěpit tukové buňky

  • Zelí – má málo kalorií, takže víc energie vynaložíme na jeho strávení. Navíc vyžaduje důkladné žvýkání, které podporuje spalování

  • Rajčata – jsou bohatá na draslík, který optimalizuje krevní tlak

  • Pórek – vedle vysokého podílu vlákniny obsahuje také vápník, který pomáhá při hubnutí

  • Chřest – nízkokalorická zelenina, která dokáže zároveň odvádět přebytečnou vodu z těla

  • Mrkev – obsahuje velké množství vlákniny, která  přispívá k hubnutí

  • Čekanka – obsahuje hořkou látku intybin, který znatelně urychluje vyměšování

Podle teorie "negativních kalorií" stejně funguje i cuketa, zelené fazolky, špenát, květák, celer, paprika, salát, cibule, česnek, ředkev, řepa, dýně, kapusta či kedlubna.

Ovoce:

  • Jablka – obsahují hodně pektinu, který vyvolává pocit sytosti

  • Hrušky – vláknina, kterou obsahují, se váže na cholesterol a tím snižuje jeho množství a váže na sebe tukové buňky

  • Bobuloviny – obsahují velké množství látek, které silně bobtnají v žaludku a zajišťují tak pocit nasycenosti

  • Citrusy – ty dokonce patří mezi nejúčinnější spalovače tuků a jsou bohaté na vitamín C

  • Papája – kromě nízkého obsahu kalorií má současně množství vlákniny 

Luštěniny:

  • Hrách a cizrna – mají velmi málo kalorií a přesto nás zasytí na dlouho, protože jsou hůře stravitelné

  • Fazole – obsahují velké množství vlákniny a ve vodě rozpustných vitaminů, které zlepšují metabolismus

  • Čočka (i červená) – vlastnosti jejich proteinů se blíží živočišným bílkovinám, takže udrží dlouho pocit sytosti a přispívají ke štěpení tuků

Luštěniny také obsahují nestravitelný škrob, který přispívá k negativní energetické bilanci pokrmu.  Dobrou zprávou nakonec je, že sem patří i některé přílohy, jako je kuskus, bulgur, polenta, jáhly, oves, pohanka a hnědá rýže!