Nechcete počítat kalorie? Volte jídla, jejichž trávením spálíte víc energie, než kolik jí obsahují. Bohužel však k těmto jídlům nepatří maso ani mléčné výrobky, zakázaný je i alkohol. Jde především o ovoce, zeleninu a luštěniny – ovšem musí to být ty správné druhy. A jak to tedy vlastně funguje?
Negativní kalorie – víc spotřebujete, než sníte
Organismus umí vstřebat a ihned zužitkovat pouze omezené množství kalorií. Ty, které jsou navíc, si uloží do tukových zásob. Naopak potraviny s "negativními kaloriemi" obsahují naprosté minimum energie, takže tělo musí sáhnout do tukových polštářků a uložený tuk spotřebovat na jejich zpracování.
Doporučujeme: Jak nejlépe spálit tuky? Pozor, ať si neublížíte!
Neznamená to tedy, že by existovaly potraviny, které samy o sobě likvidují usazené tukové zásoby v těle. Občas to sice výrobci o některém jídle či nápoji prohlašují, ale zázraky se opravdu nedějí. Existují pouze přirozené spalovače energie, které dokážou mírně popohnat metabolismus. Najde je ZDE.
Záporná bilance energie
S každým dalším soustem se tak připravujete o energii, takže už při jídle vlastně začínáte hubnout! Trávením kousku brokolice o obsahu 25 kalorií spálíte 80 kalorií, takže ve výsledku ztratíte pěkných 55 kalorií. Dosáhli jsme tedy celkově záporné energetické bilance, což je základ všech lékařských rad pro zhubnutí.
Náš tip: 14 tipů, jak spálit víc kalorií! Vyzkoušejte si je
Žít jen z nich se ovšem nedá, ale jako svačina či příloha prokáží neocenitelnou službu. Vsaďte na ně právě teď v létě, kdy jsou nejdostupnější! Výhodou je, že můžete mít každý den jiné – a každý den tak dodávat organismu jiný druh živin, vitamínů a minerálních látek, které tyto vesměs zdravé potraviny vždy obsahují.
A které to jsou? Můžeme je rozdělit do tří kategorií.
Zelenina:
-
Brokolice – kromě nízkého obsahu energie obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají štěpit tukové buňky
-
Zelí – má málo kalorií, takže víc energie vynaložíme na jeho strávení. Navíc vyžaduje důkladné žvýkání, které podporuje spalování
-
Rajčata – jsou bohatá na draslík, který optimalizuje krevní tlak
-
Pórek – vedle vysokého podílu vlákniny obsahuje také vápník, který pomáhá při hubnutí
-
Chřest – nízkokalorická zelenina, která dokáže zároveň odvádět přebytečnou vodu z těla
-
Mrkev – obsahuje velké množství vlákniny, která přispívá k hubnutí
-
Čekanka – obsahuje hořkou látku intybin, který znatelně urychluje vyměšování
Podle teorie "negativních kalorií" stejně funguje i cuketa, zelené fazolky, špenát, květák, celer, paprika, salát, cibule, česnek, ředkev, řepa, dýně, kapusta či kedlubna.
Ovoce:
-
Jablka – obsahují hodně pektinu, který vyvolává pocit sytosti
-
Hrušky – vláknina, kterou obsahují, se váže na cholesterol a tím snižuje jeho množství a váže na sebe tukové buňky
-
Bobuloviny – obsahují velké množství látek, které silně bobtnají v žaludku a zajišťují tak pocit nasycenosti
-
Citrusy – ty dokonce patří mezi nejúčinnější spalovače tuků a jsou bohaté na vitamín C
-
Papája – kromě nízkého obsahu kalorií má současně množství vlákniny
Luštěniny:
-
Hrách a cizrna – mají velmi málo kalorií a přesto nás zasytí na dlouho, protože jsou hůře stravitelné
-
Fazole – obsahují velké množství vlákniny a ve vodě rozpustných vitaminů, které zlepšují metabolismus
-
Čočka (i červená) – vlastnosti jejich proteinů se blíží živočišným bílkovinám, takže udrží dlouho pocit sytosti a přispívají ke štěpení tuků
Luštěniny také obsahují nestravitelný škrob, který přispívá k negativní energetické bilanci pokrmu. Dobrou zprávou nakonec je, že sem patří i některé přílohy, jako je kuskus, bulgur, polenta, jáhly, oves, pohanka a hnědá rýže!