Po rakovině je zvýšený cholesterol nejčastější – až čtyřicetiprocentní – příčinou úmrtí v průmyslových státech. I když se na zvýšené hladině podílí nedostatek pohybu a stres, je statisticky prokázáno, že plných 80 % zvýšení způsobuje jídlo – potrava s nedostatkem vlákniny a s přebytkem tuků, ovlivňující

  • zvýšenou tvorbu fibrinu (bílkoviny nerozpustné ve vodě),
  • shlukování krevních destiček až po vznik trombů,
  • hromadění tuků v cévách a cévní kornatění,
  • také sladká mléka a tučné mléčné výrobky se silně sklerotizujícím tukem a lepivým kaseinem podporují nárůst hladiny cholesterolu zejména po třicítce.

V současnosti má kolem poloviny naší populace hladinu cholesterolu nad hranicí 6,5 mmol/litr. Situace není lepší ani u dětí: polovina českých dětí ve věku od 10-14 let má hladinu cholesterolu zvýšenou, z toho 18 % přímo vysokou. Zajímavý je i fakt, že srdeční potíže a kornatění cév jsou v současnosti jedním z největších „zabijáků“ také u hovězího dobytka.

Přírodní postupy snižování cholesterolu jsou účinné za předpokladu, že jsou uplatňovány co nejkomplexněji.

Příklad komplexního postupu:

    • Pít (v souladu s návodem na zadní etiketě) bylinný čaj ANTICHOL, významně ovlivňující snížení hladiny cholesterolu. První šálek pít po večeři (kvůli zdokonalení nočního trávení), druhý ráno nalačno (kvůli dotrávení zbytků jídla). Snídat nejdříve kolem osmé hodiny ranní, v době, kdy již tlusté střevo dokončilo „úklid organizmu“.
    • Snížit konzumaci veškerých tuků (včetně tuků obsažených“ v mase, rybách, uzeninách, polévkách apod.) na celkové množství 50 g denně. Dávat přednost rostlinným olejům před tuky živočišnými, avšak ani u tzv. „bezcholesterolových“ rostlinných olejů nepřekračovat doporučené množství. Pozn.: množství tuků v české potravě je v současnosti překračováno průměrně 2,5 – 3x.
    • Konzumovat sóju a sojové výrobky obsahující lecitin. Lecitin rozptyluje krevní cholesterol na drobné částečky, které odcházejí do tkání a mají tak sníženou možnost usazovat se na stěnách cév. Mnoho lecitinu obsahuje též lněné semínko a pivovarské droždí, označované za „nového vítěze nad cholesterolem“. Velmi vhodný je i lecitin v tobolkách. Snížení cholesterolu podporují dále 1 – 2 jablka v rámci večeře, 2-3 čajové lžičky loupané slunečnice v průběhu dne a rovněž česnek, „udatný bojovník proti cholesterolu“, v množství 2-3 stroužků (rep. až 4 česnekových tablet denně) v době do 16 hodiny (nikoli až večer).
    • Z minerálních vod je vhodná Magnézia obsahující silně nedostatkový hořčík. Pití řady dalších minerálek je při zvýšené hladině cholesterolu méně vhodné (mohou způsobit usazování solí na stěnách cév, tvorbu tzv. „cévních plátů“, zúžení cévních průřezů, zvýšenou námahu ledvin a nárůst tlaku krve).
    • Podmínkou odpovídající hladiny cholesterolu je rovněž co nejdokonalejší trávení. Znakem takového trávení je každodenní zdravá stolice (světlejší, hustá zhruba jako jíl a téměř nepáchnoucí). Pokud stolice neodpovídá uvedeným 3 parametrům, lze předpokládat, že při trávení vznikají škodlivé odpady (i jedy). V tom případě doporučuji preventivně užívat nenávykové PSYLLIUM od fy. Dr. POPOV (rozpustné obaly semene jitrocele indického), dokud nebude vyměšování opět v pořádku.