Existuje asi milion návodů na hubnutí, z nichž polovina nedává vůbec smysl a ta druhá si přímo protiřečí. Lidé za mnou přicházejí, když už vyzkoušeli všechno anebo ztratili sílu k dalším pokusům a omylům.
Není možné poradit všem lidem jeden zaručeně správný návod nebo postup. Ve své práci ale ctím jednotné pravidlo, že čistý a kvalitně živený organismus hubne nejsnadněji. Níže naleznete seznam zdánlivě dietních pomocníků, kteří nám dokážou hubnutí řádně zkomplikovat.
1. Polystyrén a křehké plátky
Polystyrénem míním fit chlebíčky, racio chlebíčky, raciolky, pufované chlebíčky a tak podobně. Zkrátka to suché, nafouknuté nic, co považujeme za dietní a zdravou svačinku, večeři nebo první pomoc při chuti na sladké. Málokdo ví, že glykemický index této extrudované potraviny je podobně vysoký jako u samotného cukru. Obsah živin je však oproti tomu naopak nízký. Jinými slovy vkládáme do úst “cukrovou vatu”.
A to jsem ještě nezmínila polystyrény s polevou. Jestli jste nikdy nečetli složení této polevy, možná je na čase to změnit. Chlebíčky s polevou mají sice nižší glykemický index, ale zato obsahují množství nezdravých tuků a dalších nežádoucích příměsí.
2. Fit a proteinové tyčinky
Uznávám, že jde o široký pojem a složení takové tyčinky se může velmi různit. Pokud si ale nedáváte práci pečlivě pročítat informace na zadní straně obalů, garantuji vám, že jíte především tyto složky: cukr, škrobový sirup, oxid siřičitý, sůl, ztužený či neztužený palmový tuk, extrudované cereálie, lepek, laktózu, kukuřičný škrob, sojový lecitin, kyselinu citronovou, aroma. Energetické hodnoty tyčinek rozhodně nejsou nízké. Závěrem tedy: není to dietní a není to zdravé.
3. Instantní výrobky
Instantní polévky, nudle, omáčky a některé kaše mají vysoký glykemický index, zasytí tedy pouze na chvilku. Obsahují také hromadu soli a další nezdravé látky, jejichž cílem je zlepšit výslednou chuť. Na skutečné živiny jsou tyto pokrmy naopak tragicky chudé. Ruce pryč od nich.
4. Sojové mléko a maso
Tyto moderní průmyslové sojové výrobky vyrobené ze surové sóji jsou pro organismus spíše přítěží, protože tělo surovou sóju neumí zcela efektivně strávit. Nejběžnějšími produkty na českém trhu jsou tzv. sójové nápoje, které obsahují pouze směs sójového oleje a modifikovaného kukuřičného škrobu. Dalším z nedostatků sójových nápojů je nízký obsah vápníku a jeho nízká využitelnost.
5. Káva a čaj
Káva i čaj mohou zahnat hlad či chutě a údajně i urychlit spalování tuků. Bohužel je ale jejich účinek stejně jako u jiných drog z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní. Intoxikovaný a dehydrovaný organismus se složitěji zbavuje tuku a navíc zadržuje v tkáních vodu.
6. Olivový olej
Extra panenský olivový olej dnes nechybí snad v žádné kuchyni. Jedná se sice o kvalitní tuk, to však nijak nesnižuje jeho kalorickou hodnotu. Pokud si salát zaléváte olejem, kalorická hodnota mnohonásobně stoupá. Vitaminy rozpustné v tucích přitom naše tělo vstřebá stejně dobře, ne-li lépe společně s přirozeným tukem ve formě semen, ořechů nebo avokáda. Tyto potraviny vám však ušetří kalorie.
7. Slané dietní potraviny
Že do sebe nevědomky sypeme sůl spolu s veškerým pečivem, sušenkami a polotovary, už mnozí z nás vědí. Možná bychom se ale zděsili, kdybychom někdy sčítali obsah soli ve zdánlivě dietních potravinách typu uzený losos, výběrová šunka, uzená makrela, konzervovaný tuňák, olomoucké tvarůžky, zeleninové chipsy, instantní polévka, sterilizovaná zelenina a dokonce v některých minerálních vodách. A čím více soli, tím složitější hubnutí.
8. Stévie a umělá sladidla
Že nejsou umělá sladidla zdravá, také dávno víme. Nízkoenergetická sladidla navíc způsobují uvolňování glukózy z jaterního glykogenu, což vede k vyššímu ukládání tuku. Že nám může uškodit i sladidlo ze stévie, už ale ví málokdo. Toto sladidlo není prostým extraktem byliny, ale již průmyslově zpracovaným produktem. Jeho konzumace může vést k nevolnostem, možnému přílišnému snížení tlaku, bolestem hlavy a zhoršení diabetu.
Pravidelná konzumace umělých sladidel není tedy příliš prospěšná pro naše zdraví, ale ani pro naše hubnutí. Naše tělo potřebuje pravidelný příjem zdravých cukrů a klamání sladidly může v dlouhodobém horizontu vést k vyššímu ukládání energie do tuků.