Pizza

Už několik let patří mezi známé pravdy, že středomořská strava výrazně snižuje riziko problémů s krevním oběhem, a zejména pak nebezpečí akutního srdečního infarktu. V jihofrancouzském Toulouse například postihne za rok infarkt jen každého 53. člověka ze 100.000 obyvatel, zatímco ve skotském Glasgow je to každý 332. člověk ze stejného počtu obyvatel.

Pozitivní účinek středomořských kuchyní byl pozorován v mnoha jihoevropských zemích a je připisován zejména velkému podílu čerstvého česneku, zeleniny a ovoce, olivového oleje a ryb v tamní stravě. A také rozumnému množství červeného vína.

Ve sdělovacích prostředcích se hodně spekuluje o takzvaném "francouzském paradoxu". Francouzi umírají velmi zřídka na choroby krevního oběhu – a to i přes svou zálibu v jídlech bohatých na cholesterol a nasycené tuky. K "francouzskému paradoxu" nyní přibyla "italská záhada", upozorňuje ve svém úvodníku britský odborný časopis British Medical Journal, z něhož Der Spiegel čerpal. Italská pizza, dosud experty na stravování hodnocená spíše se skepsí, je nyní vnímána nově – a pozitivně.

Italští experti se v Miláně tázali stovek pacientů po srdečním infarktu i jiných pacientů na jejich stravovací návyky. Ukázalo se, že individuální riziko onemocnění akutním infarktem bylo tím nižší, čím častěji dotyční jedli pizzu.

I u příležitostných konzumentů pizzy kleslo riziko infarktu o 22 procent, píší lékaři ve své studii. U lidí, kteří si pizzu dopřávali pravidelně, kleslo toto riziko o 38 procent. A ten, kdo snědl dvě a více italských placek za týden, měl riziko srdečního infarktu sníženo dokonce o 56 procent.

Profesor Jorge Gomez-Aracena z univerzity ve španělské Málaze se domnívá, že blahodárný účinek pizzy na krevní oběh lze přičíst především vysokému obsahu karotenoidu lykopenu v rajčatovém protlaku, působícího jako silný antioxidant.

Britský expert Malcolm Kendrick naopak tvrdí, že není důležité, co jíme, ale spíš jak jíme. Vědec připomíná, že Francouzi a Italové vyhrazují přijímání potravy zcela odlišné postavení než severoevropské národy decimované infarkty.

Zatímco na jihu je jídlo ústředním a pozitivním aspektem života, přijímá člověk severu potravu často s nechutí. Z toho plyne vysoká koncentrace "stresových hormonů", jež podporují kornatění tepen vedoucí k infarktům.

Komentáře