NECHCEME  ZAPOMÍNAT  NA  NAŠE  VEGETARIÁNY…A  PROTO  NĚCO  PRO  NĚ…  🙂

Rajčatová česnečka
500g rajčat
6-8 stroužků česneku
1 cibule
1l zeleninového vývaru
500ml rajčatové šťávy
sůl, pepř, bazalka
olej
celozrnný chléb
Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, zalijeme vařící vodou a oloupeme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a polovinu nasekaného česneku, vložíme rajčata pokrájená na kolečka, zalijeme vývarem a rajčatovou šťávou, a asi 15 min. vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme zbytek prolisovaného česneku a bazalku.
Podáváme s opeřeným chlebem.

Polévka s Tofu a pórkem
1/2 kostky natural Tofu
1 střední mrkev
1 pastinák či petržel
1 cibule
3 lžíce obilných vloček
2 hrsti nakrájeného pórku
2 malé brambory
1 kostka BIO bujonu nebo trocha bezglutamátové vegety
mořská řasa (na jednu porci asi jednu čajovou lžičku již nabobtnalé)
koření: kmín celý i mletý, bazalka, petrželová nať, 3 bobkové listy
Napřed si nastrouháme na struhadle se „slzičkovými oky“ mrkev, pastinák a tofu. Brambory si nakrájíme na malé kostičky Na trošce oleje zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Po chvilce restování dáme na cibulku brambory a okořeníme kmínem, bazalkou a bobkovým listem. Zalijeme troškou vody, jen aby brambory byly pod vodou a asi 3 minuty takto dusíme. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu a tofu, oprané ovesné vločky a mořskou řasu. Osolíme. Zalijeme1 l vody a do hrnce vhodíme bujon. Nyní vaříme asi 5 minut. Odstavíme z plamene. Nyní už jen přidáme nakrájený pórek, a petrželovou nať ( s tou nešetříme) a můžeme podávat.

Pohanka na způsob „žemlovky“
4 hrnky pohanky (už připravené dle návodu na obalu)
2 jablka
hrst sušených švestek ( v sezoně i čerstvé samozřejmě
1/2 hrsti rozinek
1 pytlíček vanilkového ovocného cukru( mělo by být běžně k dostání v prodejně zdravé výživy)
2 lžičky skořice
V misce si smícháme nastrouhané jablko, rozinky, část skořice a ovocného cukru. Dno pekáčku zaplníme v přiměřené vrstvě půlkou už připravené pohanky (používáme-li kvalitní nádobí není nutné vymazávat). Na tuto vrstvu nandáme směs z misky. Další vrstvu tvoří nakrájené sušené švestky. Zbylou část pohanky smícháme se zbytkem skořice a ovocného cukru a tímto zakryjeme vrch pekáčku. Můžeme poklást máslem nebo potřít olejem – ale není to nezbytně nutné.

Sekaná ze sojového masa
1 pytlík sojového granulátu
1/2 balíčku uzeného tofu
2 cibule
3 lžíce sojové mlouky
2 celozrnné rohlíky
česnek jak kdo chce a na kolik se cítí :o))
strouhanka
koření: sůl, mletý kmín, celý kmín, majoránka, paprika, pepř
Granulát připravíme dle návodu na obalu. Tofu nakrájíme na velmi droboučké kostičky Rohlíky dáme máčet do vody, po rozmočení důkladně vymačkáme. Cibulku si připravíme standardním způsobem, ale snažíme se co nejvíc šetřit olejem, že. Nyní vezmeme mísu a smícháme granulát, máčené rohlíky, cibulku, tofu a výše uvedené koření dle chuti. Do směsi namačkáme česnek, množství ponechám plně ve vaší režii, jelikož někdo raději víc česnekové někdo míň. Vše důkladně promícháme, ochutnáme, případně dochutíme. Konzistence asi nebude úplně stejná jako u masové sekané, ale budeme se jí snažit přiblížit co nejvíc. Pokud by byla příliš řídká, přisypeme strouhanku. Pekáč vymažeme olejem. Ze směsi utvoříme dva válečky, obalíme ve strouhance a dáme do pekáčku. Podlejeme mírně vodou a dáme péct. Doba pečení …cca. 45 minut. Kdo má raději karbanátky, může hotovou směs smažit jako masové karbanátky!

Pomazánka skoro jako „bulharská“
2 hrnky sojového granulátu připraveného dle návodu na obalu
1 hrnek papriky sterilované
1/2 čerstvé papriky
sterilovaný okurek (množství nechám na vás, záleží na velikosti)
hořčice
kečup
koření: pepř
Připravený sojový granulát dáme do misky, nakrájíme do něj sterilovanou papriku, sterilovaný okurek, zamícháme kečup a hořčici. Aby konzistence byla jemnější, tuto směs pomixujeme. Osolíme, opepříme. Čerstvou papriku nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme. Výborné na chleba obložené čerstvým pórkem. Neříkám, že to chutná jako „pravá“ bulharská, ale dalo by se to k tomu trošku přirovnat :o))

Fazolová pomazánka
1 a 1/2 hrnku uvařených fazolí (druh nechám na Vás)
3/4 hrnku uvařených ovesných vloček
1/2 hrnku uvařené pohanky
několik lžiček kvalitního oleje
koření: kmín, bazalka, troška majoránky, (pepř)
Fazole, vločky a pohanku umixujeme spolu s troškou oleje. Okořeníme. Pozn. Pokud nám zbyly uvařené jakékoliv jiné luštěniny, lze je samozřejmě s úspěchem použít také, nemusí to být nutně fazole. :o))

 

DOBROU  CHUŤ……

REKLAMA:
loading...

Komentáře