Proč pít freshČerstvé šťávy a koktejly z ovoce vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu. Konzumací fresh šťáv a koktejlů snadno doplníte svou denní dávku zdraví a navíc si skvěle pochutnáte!

Citace z knihy „Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy” Dr. Normana Walkera:
„Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietetology. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část „hutné” stravy, kterou sníme, se použije jako pohonná hmota k získání této energie. Toto je odpověd' na často kladenou otázku: Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku?”

Klíčovou záležitostí je také bezprostřední příprava a konzumace. Sledování ukázalo, že do 30 minut od přípravy šťávy se snižuje její enzymatická aktivita na polovinu. Šťáva také rychle oxiduje. Proto pod značkou Juicy Life připravujeme šťávy na objednávku bezprostředně před jejich konzumací na místě a nejlépe před očima zákazníků.

Je v tom skutečně takový rozdíl? Jeden příklad za všechny:

Šťáva z pomerančů
Běžný spotřebitel při pohledu na značku „100%” na průmyslově vyrobených džusech v krabicích či plastových lahvích snadno podlehne iluzi, že kupuje to nejlepší, co se na matičce zemi urodilo. Jak ale takový džus vzniká?

Sklizené pomeranče se zpravidla umyjí a v lepším případě je škrabky zbaví většiny hořké kůry. Celé!!! (chemicky ošetřované) či oškrábané pomeranče se rozdrtí a v lisech vymačkaná šťáva se za teploty 90 stupňů sterilizuje a pasterizuje. Kvůli transportu se šťáva odpaří asi na 1/6 svého objemu a uzavře do vakuových sudů. Před plněním do spotřebních balení se voda doplní a proběhne další pasterizace. (Pitím takové šťávy tak sice nezískáte žádné parazity či bakterie, ale ani většinu vitamínů a prakticky žádné enzymy, které ve vysokých teplotách vezmou za své. Výsledkem je sladká a barevná „mrtvá voda”.) Džusy získané výše popsaným způsobem jsou však pro náš trh většinou příliš drahé, takže se zbytky po prvním lisování znovu „namočí” a vylisují. Získaný „druhák” se dosladí a dokyselí a naplní do obalů pro „levnější” trhy. V našich obchodech je takových džusů žel spousta.

Kdo jednou ochutnal čerstvě připravenou pomerančovou šťávu, dobře ví, že s mokem z krabice se prostě srovnat nedá. Už jen šťáva extrahovaná pouhým vylisováním napůl překrojených (a správně zralých a sladkých) pomerančů je tak lahodná, že se k ní člověk vždy rád vrací.

A co teprve specialita připravovaná v ovocném baru pod značkou Juicy Life. Šťávu z ručně loupaných!!! pomerančů vám skutečně na mnoha místech nepřipraví. Každý jednotlivý pomeranč se nejprve pečlivě umyje, na ruční loupačce se zbaví hořké povrchové kůry a v odstředivkovém odšťavňovači před očima zákazníka se celý plod promění v dokonalou lahůdku. Úžasnou krémovitou šťávu s neuvěřitelně vysokým obsahem vitamínů a živých enzymů. Kouzlem, které takové šťávě dává něco navíc je právě vylisování celých kůry zbavených plodů. Bílá část plodů „albedo” (mezi kůrou a dužinou), kterou obvykle pro přímou konzumaci odstraňujeme obsahuje daleko nejvíce užitečných látek – vitamínů a bioflavonoidů, které usnadňují jejich využití v lidském těle. Výsledkem je skutečně jedinečný chuťový zážitek, na který se nezapomíná.

Ananas

  • Ananas původně rostl jen v Jižní Americe
  • Ananas obsahuje mimo biotinu a vitamínu B 12 a E všechny vitamíny a 16 různých minerálních látek a stopových prvků.
  • má mimořádně vysoký obsah bromelainu – enzymu, který štěpí bílkoviny (bromelain níčí ve střevech cizopasníky, ale proniká také kůží – ananasová šťáva zesvětlí nebo i zcela odstraní pigmentové skvrny na kůži)
  • ananas obsahuje 70 – 88% vody, 8 – 18% cukrů, 0,3 – 0,8% kyselin, 0,2 – 0,5% bílkovin, 0,25% minerálních látek, asi 12mg vit. C
  • zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách
  • působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a lokální svalové křeče 

Léčivé účinky ananasu

  • podporuje metabolizmus bílkovin v těle
  • odvodňuje, odbourává otoky (hromadění tekutiny v tkáních)
  • pomáhá při střevních poruchách a průjmech
  • odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny
  • pomáhá k redukci nadváhy


Banány

  • lehce stravitelné – vhodné pro výživu dětí i pro lidi v rekonvalescenci
  • jsou bohaté na sacharidy (cukry) a proto snadno a zdravě zasytí
  • obsahují sodík a draslík důležité pro transport živin do všech buněk
  • jsou mimořádně bohaté na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B


Léčivé účinky banánů

  • působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku
  • odstraňují otoky a pomáhají snižovat tělesnou hmotnost
  • zbavují organismus toxických látek
  • léčí zanícené žaludeční sliznice
  • snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém
  • pomáhají při poruchách spánku a uklidňují nervy


Borůvky

  • pochází původně z Přední Asie a jsou zvlášť bohaté na karoten
  • obsahují tanin, třísloviny, která působí proti zánětům a hojí sliznice
  • antokyan spolu s železem a vit. C příznivě ovlivňuje krvetvorbu, regeneruje zrak a zlepšuje vidění při špatných světelných podmínkách
  • látky z borůvek se rychle vstřebávají, omlazují a dávají životní energii
  • jsou „lékem” proti stresu – účinné biolátky borůvek uklidňují nervy.


Léčivé účinky borůvek

  • pomáhají při průjmech a jiných střevních potížích
  • snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
  • působí preventivně proti infekcím a posilují imunitní systém
  • chrání tělesné buňky proti volným radikálům


Grapefruity

  • strom grapefruitu pochází ze Střední Ameriky
  • obsahují velké množství léčivých a ochranných účinných látek, zejm. vitamínu C
  • jsou takřka ideální pro děti v období růstu
  • dužina je bohatá na bioflavonoidy (až 20-ti násobně zvyšují účinnost vitamínu C)
  • obsahují velké množství kyseliny listové (vitamín skupiny B nezbytný pro růst buněk)
  • hořký glykosid naringin podporuje trávení, enzymy povzbuzují látkovou výměnu


Léčivé účinky grapefruitů

  • pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemeroidech
  • posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů
  • preventivně působí proti infekcím a nachlazení
  • čistí střeva a stabilizují střevní flóru
  • aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk
  • pomáhají k redukci nadváhy


Jablka

  • pravlastí jablka je střední Asie
  • téměř neobsahuje bílkoviny a má málo sacharidů
  • obsahuje mnoho vody a malé množství mastných kyselin ve slupce
  • skýtá velké bohatství vitamínů a stopových prvků
  • při růstu se tvoří vysoké mnoho vit. C a bioflavonoidů, které brání jeho oxidaci
  • obsahuje až 30% pektinu, účinné vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky jako je olovo nebo rtuť


Léčivé účinky jablek

  • snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy (především slabé žíly)
  • mají velmi pozitivní vliv na metabolismus (látkovou výměnu) a čistí střeva
  • obsahují nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo
  • jablka jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnosti svalů.


Jahody

  • obsahují téměř 90% vody, jsou ideálním ovocem pro očistnou kůru
  • jsou dárcem životní síly, energie a přitom výborně chutnají
  • žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, stopový prvek zasahující do celkového metabolismu – posiluje kosti a krev, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost hormonů
  • koncem zrání jahody získávají antokyany, červené barvivo bohaté na karoten
  • působí protizánětlivě a antibakteriálně a vážou jedovaté těžké kovy ve střevech
  • pomáhají proti trávícím obtížím (plynatost a průjmy)
  • jsou bohaté na kyselinu listovou (důležitá pro krvetvorbu, růst buněk), vitamín C a draslík (odvodňuje, snižuje krevní tlak)


Léčivé účinky jahod

  • zbavují střeva jedovatých látek, zmírňují trávící potíže
  • posilují imunitní systém a látkovou přeměnu
  • působí krvetvorně a podporují růst buněk
  • odvodňují a snižují krevní tlak
  • posilují kosti, vlasy a kůži
  • zvyšují sexuální touhu


Mrkev

  • rané odrůdy karotka jsou kvalitnější obsahem cukrů i chutí
  • celulóza chrání živiny, proto se mrkev může pěstovat po celý rok
  • mrkev obsahuje betakaroten – provitamín vitamínu A (rekordní obsah) (pomáhá při šerosleposti, světloplachosti a únavě očí)
  • jediná mrkev obsahuje stejně vit. A jako velká tableta z lékárny
  • obsahuje selen (stopový prvek odvádějící z těla volné radikály) vitamíny D,E,K
  • éterické oleje, vlákninu, mnoho glukózy, lecitin, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt


Léčivé účinky mrkve

  • chrání proti volným radikálům
  • posiluje sliznice v těle
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • zastavuje proces stárnutí a omlazuje
  • podporuje růst vlasů a nehtů a pečuje o hezkou pleť
  • posiluje tělesnou imunitu
  • zlepšuje vidění, pomáhá při šerosleposti
  • posiluje srdce a krevní oběh

 
Pomeranče

  • pomerančovník pochází z teplých částí Asie a jižní Číny
  • velmi bohatý na vitamin C
  • podporuje vitalitu, duševní svěžest a štíhlost, aktivuje žlázy
  • výborná ochrana proti chřipce
  • obsahují vitamíny skupiny B zejm. biotin (B7 pro kůži a vlasy)
  • mnoho kyseliny pantothenové (pro buněčnou energii, barevnou stálost vlasů)
  • kyselinu listovou
  • zhruba 50 mg. vápníku (posiluje výstavbu zubů a kostí)
  • obsahuje mnoho hořčíku (pro srdce a činnost svalů)
  • patří k nejlepším zdrojům selenu (antioxidant k odbourávání volných radikálů)
  • i jediný pomeranč může mít velmi stimulující a energetizující účinek pro organismus
  • dužina obsahuje velké množství bioflavonoidů
  • pomeranč o váze 180 g obsahuje přibližně 70 mg. vitamínu C, což odpovídá celodenní dávce u průměrného člověka


Léčivé účinky pomerančů

  • uvádějí do chodu látkovou přeměnu v buňkách a dodávají životní energii
  • povzbuzují ducha, odstraňují nedostatek soustředění
  • aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci
  • posilují imunitní systém a krvetvorbu
  • zlepšují vzhled vlasů a posilují vazivové tkáně
  • zastavují krvácení z dásní a působí proti krvácení z nosu
  • podporují redukční diety