Hrušky patří mezi nejobvyklejší podzimní ovoce a většinou mu nevěnujeme příliš velkou pozornost. Hruška ale má řadu zajímavých léčivých účinků…
Hrušeň obecná je statný strom s červenohnědou, lysou a lesklou kůrou a eliptickými listy. Svým vzrůstem až dvaceti metrů převyšuje všechny ostatní ovocné stromy. V porovnání s ostatními stromy žije hrušeň mnohem déle, a to 100 až 150 let. Původním místem výskytu kulturních odrůd hrušní je Zakavkazí, odkud se dostaly do Evropy. Dnes je známo na půl druhého tisíce odrůd hrušní.
Historie tohoto ovoce
Hrušky byly známé již v mladší době kamenné. Tehdejší hrušeň měla ovšem s tou dnešní jen malé společného, byl to keřovitý, trnitý strom s drobnými plody. K jeho šlechtění došlo v Persii a Arménii. Hrušeň znali i staří Římané a Řekové. Vypráví se o ní v některých bájích. Naši předkové věřili, že hrušeň má uzdravovací schopnosti, jsou-li pod ní vykonány příslušné rituály a pronesena zaříkadla. Do díry navrtané do kmene se vkládaly lístky s prosbou o uzdravení, případně vlasy nemocného. Věřilo se, že nemocný se uzdraví, jakmile se vložený předmět rozpadne. Hrušni se také přisuzovala magická schopnost chránit člověka před kouzly, démony, ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož hospodář při narození syna zasadil hrušeň, zatímco při narození dcerky jabloň. V Číně hrušeň symbolizuje dlouhý a šťastný život.
Léčivé účinky hrušek
Syrové hrušky jsou hůře stravitelné než vařené. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Z minerálních látek pak především draslík, sodík a chlor. Plody obsahují hodně balastních látek, jež příznivě ovlivňují činnost střev. Urychlují střevní peristaltiku, čímž podporují pročišťování těla. Zajímavý je fakt, že na sebe vážou těžké kovy, a pokud se jim z těla nepodaří všechny odvést, alespoň je zneutralizují. Hrušky jsou vhodnou potravou při odtučňovacích kúrách, protože 100 gramů tohoto ovoce obsahuje pouze 60 kalorií. Na osoby se zánětlivými onemocněními trávicí soustavy, krevního oběhu a srdce působí pravidelná konzumace hrušek velmi blahodárně. Navíc odvodňují a také snižují krevní tlak. Hrušky mají nízkou energetickou hodnotu, proto jsou vhodné i pro redukční diety.
Syrové hrušky mohou u některých jedinců vyvolávat problémy s nadýmáním, proto osoby s onemocněním trávicího traktu by měly hrušky konzumovat buďto vařené, nebo jenom jejich šťávu.
Zázračné jsou i listy – čaj
Také listy hrušně mají v bylinkářství významné místo. Obsahují spoustu tříslovin, které léčí záněty a odstraňují z organismu toxiny.
100 gramů čerstvých hrušňových listů * 1 litrem vroucí vody
Postup: Hrušňové listy přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme a nalijeme do termosky. Popíjíme po doušcích během dne. Čaj z hrušňových listů se používá na léčbu zánětů močových cest, při tvorbě močových a ledvinových kaménků, protože přispívá k jejich rozpadu a působí i proti jejich vzniku. Zároveň působí dezinfekčně. Má také posilující účinky, a proto je vhodný při oslabení organismu a při rekonvalescenci, ale hlavně při zánětech močového měchýře a ledvin.
Výrazné urodesinfekční působení vykazuje i směs těchto bylinek: 50 g listů hrušně, 50 g celíku zlatobýlu, 50 g lichořeřišnice, 25 g tymiánu. Čaj podáváme 3× denně po dobu 6 týdnů. Nutná je pravidelnost a denně čerstvý nálev.
Vedle pitné kúry je možné listy využít i na sedací koupele. Vhodná je kombinace s brusinkami, celíkem zlatobýlem, březovým listím, kořenem jehlice trnité, s natí truskavce a přesličky rolní. Všechny bylinky mícháme stejným dílem.
Křížaly z hrušek
Plátky hrušek sušíme na slunci, V troubě či elektrické sušičce. Nemají se sušit až dotvrda, hrušky musí zůstat poddajné. V zimním období jsou výbornou pochutinou a zároveň zdravou svačinkou. Můžou se i přidávat do moučníků.
Hruškový sirup
Hrušky vylisujeme na mlýnku na ovoce nebo odšťavníme v odšťavovači. Tekutinu vylijeme do hrnce, přidáme několik zrnek mořské soli a pomaličku odpařujeme. Odpařování může trvat i celý den, záleží totiž na množství a kvalitě ovoce. Důležitá je nízká teplota, jinak šťáva zkaramelizuje a není tak dobrá. Nenecháme však odpařit úplně, vznikl by rosol. Sirup by měl být medové barvy. Když je hotový, nalijeme jej do sklenic a 20 minut sterilizujeme. Tento hruškový sirup je opravdu vynikající.
Hruškové sladidlo
Naše babičky používaly k doslazování pokrmů a moučníků prášek z hrušek. Připravíme si ho tak, že sušené hrušky pomeleme na prášek, ten pak uskladníme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Můžeme použít k doslazení všech jídel.
(Z knihy Podzimní čarování od Simony Procházkové, vyšlo v edici Knihovnička Meduňky)
Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Pear