Bazální metabolismus
Látková přeměna potřebná k udržení životních funkcí při naprostém fyzickém i psychickém klidu.
BCAA
Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Jsou přednostně metabolizovány ve svalech. Tvoří 50-90% aminokyselin obsažených ve svalové tkáni. Stimulují sekreci inzulínu, čímž dále podporují proteosyntézu.
Běžící pás
Přístroj pro aerobní trénink, umožňuje nastavení rychlosti až 14,4 km/h a maximální sklon až 15%.
Bifidogenní kultury
Směs mléčných bakterií zlepšující trávení, které chrání před choroboplodnými mikroorganizmy.
Bílkoviny
Bílkoviny(proteiny)jsou základní stavební látky lidského těla. Tvoří asi šestinu celkové hmotnosti. Základem bílkovin je řetězec aminokyselin, kterých je v jedné bílkovině obsaženo několik desítek až několik tisíc molekul. Jejich pořadí, počet a druh určuje specifické vlastnosti dané bílkoviny. Bílkovina je tvořena buď pouze z aminokyselin (jednoduchá) nebo obsahuje i nebílkovinnou složku (složená). Lidský organismus nemá schopnost bílkoviny ukládat do zásoby, jestliže je tedy jejich přísun nedostatečný, dochází k odbourávání tkáňové bílkoviny, např. svalové (katabolismus). A to je častý jev, který nastává u nesprávně aplikovaných diet, kde chybí dostatek bílkovin. Taková dieta bez dostatečného množství bílkovin mění kompozici těla zcela nežádosucím způsobem….ale to je již jiné téma…..
Proteiny, neboli bílkoviny a výrobky z nich…co o nich vlastně víme….Proteinové výrobky obsahuji koncentrát proteinové (bílkovinné) složky většinou v rozmezí od 50-90 %. Jde vesměs o proteinové izoláty či koncentráty, kde proteinovou složku tvoří samostatně syrovátkový, vaječný, mléčný nebo sójový protein a nebo jejich směsi. Ceny takových výrobků se liší padle technologie zpracování proteinu, jeho biologické hodnoty a koncentrace. Vysoce ceněn je syrovátkový protein, mléčný protein (mléčný albumin a globulin) a vaječný protein. Méně hodnotné jsou kasein, kolagenní proteiny a sójový protein. Sója však má výhodu, že umí vyvolat větší pocit nasycení zejména v rýsovacím nebo redukčním období, na druhé straně mohou být někteří jedinci na tuto složku alergičtí a v tomto případě by si měli pozorně číst složení těchto výrobků, aby předešli nežádoucí alergické reakci….. Proteiny jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj jedince, regeneraci svalové hmoty při sportu, či při úrazech, obnovu tkáni, rozvoj sily a svalové hmoty. Existují vesměs v práškové formě balené v dózách různé hmotnosti.
Proteinové nápoje jako doplňky výživy v různých formách naleznete v našem ON-LINE obchodě (Taktéž můžete kliknout na tlačítko e-Shop které je umístěno v MENU, dále v horní liště nebo klikněte na ikonku umístěnou níže pod tímto textem.)
Bioflavonoidy
Jsou přirozeně přítomné ve slupkách citrusových plodů, ale také v dalších druzích ovoce, plodech šípku a zelenině. Byly nazývány jako vitamin P nebo citrin. Jsou velmi důležité jako ochrana vitaminu C a samostatně působí jako ochrana pružnosti cévní stěny, slouží jako antioxidanty.
Biologická oxidace
Jedná se o nejdůležitější zdroj energie pocházející ze štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin při asistenci kyslíku.
Biorytmy na každý den podle data narození
Biorytmy vyjadřují neustálé změny probíhající v našem organismu. Všichni lidé biorytmy mají a jsou jimi ovlivňování, ačkoliv se jim vždy nemusí plně podřizovat. Každý cyklus začíná dnem narození a probíhá podle přesných pravidel. Obvykle sledujeme tři základní cykly biorytmů: Fyzický, emocionální a mentální.
Bromelain, Pepsin
Trávící enzymy. Zvyšují využití proteinů štěpením.
Bulimia Nervosa
Bulimie je nemoc při níž dochází k úmyslnému vyvolání zvracení či užití projímadel, diuretik nebo jiných způsobů jak vyprázdnit žaludek ihned po jídle a zabránit tak růstu hmotnosti.