Tady je 7 důvodů proč ano!
Hořká čokoláda je plná látek, které kladně působí na lidské zdraví. Vyrábí se z kakaových bobů, které patří mezi nejvýznamnější zdroj antioxidantů na světě. Navíc i klinické studie potvrzují, že hořká čokoláda může mít velmi dobré účinky na zdraví lidí a například snížit riziko vzniku onemocnění srdce.
Hořká čokoláda je bohatým zdrojem živin
Co obsahuje čokoláda?
Hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa obsahuje mnoho živin a také značné množství rozpustné vlákniny a minerálů.
V jedné 100 gramové tabulce hořké čokolády s obsahem kakaa mezi 70 – 85%, najdeme :
• 11 gramů vlákniny.
• 67% doporučené denní dávky železa.
• 58% doporučené denní dávky hořčíku.
• 89% doporučené denní dávky mědi.
• 98% doporučené denní dávky manganu.
• Dále obsahuje rovněž fosfor, zinek, draslík a selen.
Samozřejmě, že 100 gramů hořké čokolády bychom neměli sníst na posezení ani toto množství konzumovat každý den.
Kromě výše uvedených živin a minerálů totiž v čokoládě najdeme 600 kalorií a nezanedbatelné množství cukru.
Proto byste čokoládu měli jíst s mírou.
Kakao a tedy i hořká čokoláda obsahuje mastné kyseliny ve správném poměru. Jedná se většinou o nasycené mastné kyseliny a mononenasycené mastné kyseliny, malé množství tvoří polynenasycené kyseliny.
Čokoláda je rovněž zdrojem látek se stimulačními (povzbuzujícími) účinky, jako jsou kofein a teobromin (theobromin), které ale vzhledem k jejich malému množství, které je v čokoládě obsaženo, nemají takové povzbuzující účinky na nervovou soustavu jako například káva.
Shrnutí: Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a další minerály.
Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů
Už jste někdy slyšeli o stupnici měření antioxidační schopnosti potravin a nápojů (ORAC)?
ORAC (z anglického Oxygen Radical Absorbance Capacity) je stupnice pro měření antioxidačních rychlostí potravin a nápojů.
V podstatě funguje tak, že postavíte dávku volných radikálů proti vzorku určité potraviny, abyste zjistili, jak moc je schopna tyto radikály eliminovat.
Z hlediska skutečného přínosu pro lidské zdraví je relevance stupnice ORAC často zpochybňována, jelikož všechny tyto testy jsou prováděny ve zkumavkách v laboratořích a neprobíhají přímo v těle člověka, proto nelze přesně říci, jak moc vážně lze tuto stupnici brát.
Nicméně podle této stupnice patří kakao mezi potraviny s nejvyšším stupněm antioxidační aktivity vůbec.
Hořká čokoláda tedy obsahuje široké spektrum antioxidantů, jako jsou například polyfenoly, flavanoly, catechiny a jiné.
Jedna studie dokonce prokázala, že kakao má vyšší antioxidační aktivitu než borůvky nebo brazilská akai .
Shrnutí: Kakao a hořká čokoláda jsou bohatým zdrojem řady silných antioxidantů.
Hořká čokoláda zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak
Flavanoly, které jsou obsaženy v hořké čokoládě, stimulují endotel (výstelku) cév k produkci oxidu dusnatého (NO) .
Jednou z funkcí NO je posílat signály k cévám, aby provedly relaxaci, tedy snížily svůj odpor. Tím dochází k poklesu krevního tlaku.
Existuje mnoho kontrolovaných studií, které ukazují, že kakao a čokoláda mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení. Tento efekt je ale obvykle velmi malý .
Nicméně existuje i studie, která neprokázala vůbec žádný efekt kakaa a hořké čokolády na hodnoty krevního tlaku. Proto berte tyto informace s rezervou .
Shrnutí: Některé bioaktivní složky kakaa a hořké čokolády mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení, i když je tento efekt se statistickou významností prokázaný, je velmi malý a nelze jej proto brát příliš vážně.
Hořká čokoláda zvyšuje hladiny HDL a chrání LDL cholesterol před oxidací
Konzumací hořké čokolády můžete snížit riziko vzniku onemocnění srdce a cév.
Kontrolovaná studie prokázala signifikantní pokles oxidovaných LDL částic v krvi u mužů.
Kakao umí navíc i zvyšovat hladiny HDL a snižovat hladiny LDL cholesterolu u mužů, jejichž hodnoty jsou zvýšené .
Hořká čokoláda je plná látek, které kladně působí na lidské zdraví. Vyrábí se z kakaových bobů, které patří mezi nejvýznamnější zdroj antioxidantů na světě. Navíc i klinické studie potvrzují, že hořká čokoláda může mít velmi dobré účinky na zdraví lidí a například snížit riziko vzniku onemocnění srdce.
Hořká čokoláda je bohatým zdrojem živin.
Kakao a tedy i hořká čokoláda obsahuje mastné kyseliny ve správném poměru. Jedná se většinou o nasycené mastné kyseliny a mononenasycené mastné kyseliny, malé množství tvoří polynenasycené kyseliny.
Čokoláda je rovněž zdrojem látek se stimulačními (povzbuzujícími) účinky, jako jsou kofein a teobromin (theobromin), které ale vzhledem k jejich malému množství, které je v čokoládě obsaženo, nemají takové povzbuzující účinky na nervovou soustavu jako například káva.
Shrnutí: Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a další minerály.
Shrnutí: Kakao a hořká čokoláda jsou bohatým zdrojem řady silných antioxidantů.
Hořká čokoláda zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak
Flavanoly, které jsou obsaženy v hořké čokoládě, stimulují endotel (výstelku) cév k produkci oxidu dusnatého (NO) .
Jednou z funkcí NO je posílat signály k cévám, aby provedly relaxaci, tedy snížily svůj odpor. Tím dochází k poklesu krevního tlaku.
Existuje mnoho kontrolovaných studií, které ukazují, že kakao a čokoláda mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení. Tento efekt je ale obvykle velmi malý.
Nicméně existuje i studie, která neprokázala vůbec žádný efekt kakaa a hořké čokolády na hodnoty krevního tlaku. Proto berte tyto informace s rezervou.
Shrnutí: Některé bioaktivní složky kakaa a hořké čokolády mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení, i když je tento efekt se statistickou významností prokázaný, je velmi malý a nelze jej proto brát příliš vážně.
Hořká čokoláda zvyšuje hladiny HDL a chrání LDL cholesterol před oxidací
Konzumací hořké čokolády můžete snížit riziko vzniku onemocnění srdce a cév.
Kontrolovaná studie prokázala signifikantní pokles oxidovaných LDL částic v krvi u mužů.
Kakao umí navíc i zvyšovat hladiny HDL a snižovat hladiny LDL cholesterolu u mužů, jejichž hodnoty jsou zvýšené .
Oxidovaný LDL cholesterol vzniká reakcí LDL cholesterolu s volnými radikály.
To vede k tomu, že se LDL stává sám radikálem a ničí okolní tkáně, zejména krevní cévy, které vyživují srdce.
Vzhledem k vysokému obsahu účinných antioxidantů, které se dostávají do krve, je účinek hořké čokolády na snížení množství oxidovaných LDL částic v krvi logické. Čokoláda tak chrání lipoproteiny před poškozením oxidačním stresem.
Hořká čokoláda rovněž snižuje inzulinovou rezistenci. Ta je dalším rizikovým faktorem vzniku srdečních onemocnění a hlavně diabetu (cukrovky) .
Shrnutí: Hořká čokoláda má pozitivní vliv na řadu rizikových faktorů vzniku metabolických onemocnění. Zvyšuje hodnoty HDL cholesterolu a má protektivní charakter ohledně oxidativního poškození způsobeného LDL cholesterolem. Snižuje také inzulinovou rezistenci.
Hořká čokoláda snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
Látky obsažené v hořké čokoládě mají schopnost chránit cévy před oxidativním stresem.
V dlouhodobém horizontu tak dochází k menšímu poškozování stěn arterií, což pomáhá předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Existuje několik dlouhodobých studií, které ukazují na významný vliv těchto látek na stav našich cév.
Například studie prováděná na 470 mužích staršího věku po dobu patnácti let ukazuje vliv hořké čokolády na snížení rizika úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění o 50%.
Další studie ukazuje, že pokud budeme jíst čokoládu alespoň dvakrát týdně, snižujeme riziko vzniku aterosklerotických plátů o 32%. Při méně časté konzumaci čokolády, však tyto pozitivní účinky nemusí být zachovány .
Jiná studie ukázala, že pokud budete jíst čokoládu více než pětkrát týdně, snížíte si riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění až o o 57%.
Samozřejmě je nutné dodat, že v těchto třech studiích nemusel být tento efekt dán právě užíváním čokolády či kakaa.
Nicméně víme, že kakao snižuje LDL oxidované částice a krevní tlak, což jsou faktory, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Proto lze říci, že hořká čokoláda toto riziko snižuje.
Shrnutí: Dlouhodobé studie potvrzují, že lidé, kteří pravidelně konzumují hořkou čokoládu, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Hořká čokoláda chrání kůži před sluncem
Bioaktivní látky obsažené v hořké čokoládě mají ochranný vliv na vaši pokožku.
Flavanoly chrání kůži před poškozením způsobeným slunečním záření. Také zlepšují hydrataci a zvyšují prokrvení kůže.
Minimální erytémová dávka (MED) je vlastně minimálním množstvím UVB záření, které způsobí začervenání kůže po uplynutí 24 hodin od expozice slunci.
Studie provedená na třiceti pacientech ukazuje, že po 12. týdnech pravidelné konzumace hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolů dochází ke zdvojnásobení hodnoty MED (tedy k tomu abyste se spálili, musí na tělo působit 2x více slunečního záření).
Pokud tedy plánujete delší pobyty na slunci, je vhodné se včas předzásobit dávkami flavanolů, které najdete právě v kakau nebo kvalitní hořké čokoládě.
Shrnutí: Studie potvrzují vliv flavanolů (tedy látek obsažených v kakau a hořké čokoládě) na zlepšení prokrvení kůže a její ochranu před slunečném zářením.
Hořká čokoláda zlepšuje mozkové funkce
Dalším pozitivním vlivem čokolády na zdraví je zlepšení mozkových funkcí.
V jedné studii konzumovali zdraví dobrovolníci čokoládu s vysokým obsahem flavanolů po dobu pěti dnů. Ukázalo se, že u nich došlo ke zlepšení prokrvení mozku.
Kakao významně zlepšuje kognitivní funkce u starších lidí, kteří je mají narušené. To se projevuje například zlepšením slovního vyjadřování.
Kakao také obsahuje stimulanty, jako je kofein a theobromin, které pozitivně, byť krátkodobě zlepšují funkce mozku.
Co si z tohoto článku odnést?
Výsledky odborných studií potvrzují, že hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má blahodárný vliv na naše zdraví a zejména chrání kardiovaskulární soustavu.
To ale samozřejmě neznamená, že bychom měli jíst pouze čokoládu nebo že bychom ji měli konzumovat ve velkém množství každý den. Stále obsahuje značné množství cukru a kalorií.
Nicméně čtvereček čokolády denně nikomu neuškodí.
Čokoládu vybírejte velmi pečlivě. Zdravá čokoláda obsahuje alespoň 70% vysoce kvalitního kakaa.
Hořká čokoláda také obsahuje cukr, ale obvykle v menším množství než jiné čokolády. Obecně lze říci, že čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím méně obsahuje cukru.
Existují samozřejmě i výhody, které plynou z pravidelné konzumace čokolády, které jsme nezmínili…
Jako je například její skvělá chuť.
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje: Zpracováno podle Healthline.com
Zdroj: www.medlicker.com