Pečená mrkev
Budete potřebovat pouze mrkve, cibuli, vejce, kysanou smetanu, kari a kmín.
Počet porcí: 1
Počet kaloriií: 217 kcal
Počet kilojoulů: 911 kJ
Ingredience: 150 g mrkve, cibule, 2 vejce, kysená smetana, kari, kmín
Návod k přípravě: Mrkve očistíme, omyjeme a podélně překrojíme nebo rozčtvrtíme. Vejce s kyselou smetanou rozšleháme, osolíme, opepříme a ochutíme kari a kmínem. Zapékací misku vytřeme olejem, vložíme mrkve , kolečka cibule a zalijeme směsí. Zapečeme v troubě.

Italské kuře
Počet porcí: 1
Počet kalorií: 382 kcal
Počet kilojoulů: 1604 kJ
Ingredience: plátek kuřecích prs, olej, bílé víno, mořská sůl, zázvor, česnek, bazalka
Návod k přípravě: Maso pokrájíme na kousky, osolíme a vložíme na pánev. Přidáme nakrájený česnek, o něco později zázvor a bazalku. Před koncem smažení přilijeme vínem

Americký salát
Potřebujeme: 50 g lupínků lískových oříšků, 750 g bílého zelí, sůl, 1 konzerva ananasových kroužků, 2 kelímky kyselé smetany, 1-2 lžíce salátové majonézy, trocha citronové šťávy, pepř, cukr, petrželka na ozdobení
Příprava: Ořechové lupínky nasucho opražíme v pánvi. Vnější listy z hlávky otrháme, zelí rozčtvrtíme a košťál vyřízneme. Zelí pak nakrájíme na jemné proužky, které vhodíme na 2 minuty do vařící vody. Necháme vychladnout a okapat. Rovněž ananasovou konzervu scedíme, ananas pak nakrájíme na kousky. Vše smícháme. Na zálivku smísíme smetanu. Majonézu s 3 lžícemi ananasové šťávy a přidáme citronovou. Ochutíme solí, pepřem, cukrem. Zálivku přilijeme do salátu, vše přendáme do mísy a necháme 20 minut odležet. Zdobíme petrželkou.

Alternativa : smetanu nahradíme lehkým jogurtem s rozmixovaným taveným (nízkotučným sýrem), stroužkem česneku, lžičkou kečupu a špetkou soli a pepře. Zelí můžete vařit v osolené a mírně octem okyselené vodě.

Houbové lasagne
Možná trochu náročné na přípravu, ale výsledek stojí opravdu za vynaložené úsilí.
Ingredience: 200 g lasaní 700 g hub 100 g slaniny cibule oleje 300 g rajčat sůl pepř 60 g másla 50 g hlaké mouky 750 ml mléka 150 g parmazánu
Návod k přípravě: Slaninu pokrájenou na kostičky vyškvaříme na oleji. Na vyškvařeném tuku orestujeme na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájené houby a vydusíme je. Osolíme, opepříme a přidáme oloupaná a nakrájená rajčata. Z mouky a másla uděláme jíšku, zalijeme mlékem, přidáme parmazán, osolíme, opeříme a povaříme. Lasaně dáváme do pekáčku po vrstvách, kdy je prokládáme houbami a poléváme omáčkou. Pečeme v troubě asi 45 minut. Dobrou chuť!

Rýžová omeleta se šunkou
Počet porcí: 1
Počet kalorií: 407 kcal
Počet kilojoulů: 1709 kJ
Ingredience: 80 g rýže, mořská sůl, 2 plátky kuřecí šunky, vejce, pepř, sladká paprika, olivový olej, petrželka
Návod k přípravě: Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. K hotové rýži přidáme vejce, pokrájenou šunku, petrželku, sůl, pepř a mletou papriku.  Teflonovou pánev potřeme olivovým olejem, přidáme směs a necháme na mírném ohni ztuhnout. Pak obrátíme a omeletu upečeme i na druhé straně.

Rybí salát s jablkem a pomerančem
Potřebujeme: 2 kyselé sledě nebo zavináče, 150 g vařeného celeru, 2 sladkokyselé okurky, 1 jablko, špetka pepře, špetka kari koření, 100 g majonézy, lžička cukru, sůl, k ozdobení 1 pomeranč, několik oliv, sekaná zelená petrželka
Postup: Sledě nebo zavináče, celer, okurky a jablko nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy, okořeníme majonézu. Hotový salát upravíme na skleněnou plochou mísu a okraj salátu ozdobíme oloupaným a na plátky nakrájeným pomerančem, do středu dáme olivy a zelenou petrželku.

Petrželová bramboračka
Pro 4 osoby:   250 g brambor, 1/2 l vývaru z hub,  50 g kořenové petržele, 1 lžíce másla nebo Hery, malý svazek petrželky, 2 lžíce zakysané smetany, sůl,     mletý barevný pepř
Příprava: 1. Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na kostky. Do vařícího vývaru rozdrobíme droždí, přidáme brambory a vaříme je do měkka. Petržel omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrole rozpálíme tuk, petržel osmahneme, přilijeme asi 1 dl vody a 5 minut povaříme.
2. Petrželku opereme, několik snítek odložíme a zbývající rozmixujeme se dvěma lžícemi petrželového vývaru. Uvařenou petržel až na několik koleček na zdobení – přidáme včetně vývaru k bramborám a vše najemno rozmačkáme nebo krátce rozmixujeme.
3. Zakysanou smetanu, zbylá petrželová kolečka a dvě třetiny umixované petrželky vmícháme do polévky, osolíme a opepříme. Polévku nalijeme na talíře, rozdělíme na ni zbylou rozsekanou petrželku a párátkem z ní vytvoříme hvězdičku. Dozdobíme lístky petrželky.
Doba přípravy 45 minut.                              1 porce 420 kJ/100 kcal

A na závěr moučník :
Pečené banány
Chtěli byste si dneska pořádně zamlsat, ale máte strach z cukru a kalorií? Zkuste tohle!
Počet porcí: 1
Počet kaloriií: 184 kcal
Počet kilojoulů: 773 kJ
Ingredience: 2 banány, vejce, strouhanka na obalení, olej
Návod k přípravě: Banány oloupeme, podélně rozkrojíme, obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Pak je opečeme na teflonové pánvi potřené olivovým olejem dozlatova.

REKLAMA:
loading...

Komentáře