Dětství mám hodně spojené s návštěvami u prarodičů a hlavně s babičkou, která měla, a stále má, nepřeberné množství receptů, ve kterých využívá veškeré plodiny ze své zahrádky. Na podzim tak na řadu přišly například šípky a růže. Dělala z nich voňavou marmeládu. Jakoby se člověk ocitl v růžovém sadu.

Než vám napíšu nějaký recept, pojďme si něco povědět, co se skrývá v šípcích. Tyto podzimní červené plody ze šípkové růže zná asi každý. Divoké růže rostou podél cest nebo blízko lesů a to poměrně hojně. Šípky obsahují hodně vitamínů, ceněné jsou především pro vitamín C.

Další výhodou je kombinace vápníku a rutinu, což je vhodné jako lék proti paradentóze a onemocnění dásní. Sušené šípky se používají k výrobě čajů (působí močopudně, takže je ideální při podzimních potížích s močovým ústrojím). Z čerstvě natrhaných se pak dělají sirupy, marmelády, vína, likéry a omáčky.

Šípkový čaj
2 – 3 lžičky šípků
voda
cukr nebo med na doslazení

Rozdrcené šípky zalijeme vroucí vodou a přikryté necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak přelijeme přes velice jemné sítko (aby se nám tam nedostaly štětinky z plodů, ty totiž dráždí sliznici) a podle chuti dosladíme. (Ve školce nám šípkový čaj dělali hodně často a dostávali jsme k tomu topinky s kolečkem na tvrdo uvařeného vajíčka. Považovala jsem právě tohle jídlo za nejlepší svačinu na světě.)
 

http://www.sxc.hu/photo/861891

Zdroj obrázku: Stock.XCHNG


Šípková marmeláda
2 kg šípků
1 kg cukru
1 hruška
1,5 sklenice vody

Šípkům odkrojíme vršky, rozpůlíme a vydlabeme zrníčka. Vše důkladně umyjeme. Do hrnce vlijeme vodu, přidáme pokrájenou hrušku, chvíli povaříme a přidáme očištěné šípky. Zasypeme cukrem a vaříme. Aby se nám šípky nepřichycovaly na dno, občas zamícháme. Když jsme spokojeni s konzistencí, marmeládu přelijeme do čistých zavařovacích skleniček a 20 minut sterilizujeme. Marmeláda se hodí do buchet, koblížků a omáček. (Babička do téhle marmelády přidávala i okvětní plátky růží. Pak nádherně voněla. Jako malá jsem buchty s marmeládou z růží neměla ráda. Ale jako dospělá si na ně vzpomenu, když rozkvetou růže.)

Šípková marmeláda – rychlejší způsob
1 kg šípků
250 – 300 g cukru
půl balíčku želírovacího přípravku

Šípky zbavené vršků uvaříme. Měkké šípky prolisujeme přes jemné sítko, abychom se zbavili semínek (pokud odpad ještě zředíte vodou a opět prolisujete, budete mít jistotu, že využijete všechno ze šípků). Protlak povaříme. Když zhoustne, přidáme cukr a želírovací prostředek. Ještě povaříme a plníme do sklenic. Vše pro jistotu sterilizujeme.

Když už jsme u těch růží, tak víte, proč se jistému druhu růží říká čajová? Odpovědí by mohlo být, že jejich barva připomíná barvu čaje. Ale tak tomu není. Původ tohoto druhu byste našli v Číně a jméno dostaly proto, že voněly jako čaj.

Žaneta Neužilová