O prázdninách mnozí vyrazí na dlouhé cesty do zahraničí a ne každý přitom využije možnost cestovat letadlem. Jelikož při mnohahodinových jízdách autem či autobusem je třeba počítat s přestávkami na občerstvení, nabízejí se dvě možnosti – zastávky v motorestech nebo příprava vlastního jídla.

Kdo zvolí druhou variantu, měl by znát několik důležitých zásad, jak by „cestovatelská svačina“ měla vypadat:

Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. Tělo se spíše vyrovná s dočasnou nepravidelností v jídle, než s deficitem pití. Mějte s sebou čaje, džusy, minerálky (doporučovaný denní příjem tekutin jsou 2,5 – 3 litry minimálně).

Zapomeňte na řízky, uzené, kuře, uzeniny. Tyto potraviny podléhají snadno zkáze a teplé prostředí mnoha hodin v dopravním prostředku znamená potenciální riziko střevních obtíží. Pokud si přesto takovouto stravu na cestu vezmete, měli byste ji zkonzumovat do čtyř hodin od její přípravy. Namísto uzenin si raději dejte sýr, nejlépe ve vakuovém balení.

Velice vhodné je zabalit si ovoce a zeleninu. Doma ji můžete omýt, oloupat, nakrájet, zkrátka připravit ke konzumaci. Šťavnaté plody představují v horku příjemné osvěžení.

Místo sušenek, čokolád a jiných sladkých pamlsků můžete pro zpestření zařadit müsli tyčinky, které se Vám, na rozdíl od čokolád či sušenek s náplní, nerozpustí a hlavně nedodají zbytečně velké množství energie.

A ještě několik tipů na chutnou svačinu:

Obložená bageta – Celozrnná bageta, Flora light, hlávkový salát, ředkvičky, salátová okurka, bílý jogurt, hořčice, Bagetu podélně rozřízneme, namažeme z obou stran Florou light, obložíme nakrájenými ředkvičkami a okurkou, ozdobíme hlávkovým salátem a zakápneme dressingem z jogurtu a hořčice.

Obložený tmavý chléb – Plátky tmavého chleba, Flora, plátkový sýr, paprika, rajče, bílý jogurt, křen 2 plátky chleba namažeme Florou, na jeden dáme plátky sýra a obložíme nakrájenými rajčaty a paprikami. Nakonec přidáme dressing z jogurtu ochucený křenem.

Toasty se salámem a zeleninou – Tmavý toastový chléb, Flora, tvrdý salám, plátkový sýr, olivy, paprika Na plátek toastového chleba dáme sýr a několik koleček salámu. Pak přidáme na plátky nakrájené olivy a na kolečka papriku. Navrch přiložíme opět sýr a přiklopíme plátkem chleba. Obě strany toastu pomažeme slabou vrstvou Flory a dáme do toasteru. Jíst je můžeme teplé, ale i studená varianta je výborná.