Nyní dochází k procesu segmentace: vzdušný kyslík se spojuje s vystupujícími šťávami z buněk a vyvolává určitý druh kvašení. Chuť čaje se mění.
Lístky zeleného čaje se ihned suší, takže šťáva z buněk v nich zůstává uzavřena. Nemůže nastoupit proces fermentace. Teprve teď dochází ke svinování lístků. Zbylá tekutina tedy odchází postupně.
Konec je stejný, lístky se rychle vysuší, roztřídí a zabalí.
Příprava zeleného čaje. Dejte vařit vodu na čaj ( 1 litr ) a potom nechte ochladit na 70 stupňů C. Dosáhnete to tím, že necháte konvici stát asi 8-10 minut. Do konvice dejte asi 3-5 rovných lžiček čaje ( = 5 šálků ) Zalijte vodou. Čaj nechte vylouhovat. Obyčejné druhy 1 minutu, dobré druhy maximálně 3 minuty. Delší louhování propůjčuje čaji hořké aroma a vytrácejí se povzbudivé účinky. Jemným sítkem čaj přelijeme do druhé, vyhřáté konvice. Pijete bez cukru nebo jen mírně oslazený medem. Čajové lístky lze zalít ještě dvakrát nebo třikrát. V tom případě nechte vylouhovat jen polovinu doby.
PŘEHLED NEJDULEŽITEJŠÍCH DRUHU ZELENÝCH ČAJU
Zelené čaje z Číny
GUN POWDER – malé čajové kuličky při zalití horkou vodou praskají. Chuť je hrubá a silná.
CHUN MEE – jednoduchá kvalita, která vás přesvědčí svěží, lehkou chutí.
OOLONG – zpola černý a zpola zelený čaj. Proces fermentace je přerušen zhruba po polovině doby.
JASMÍNOVÝ ČAJ – ke zpola fermentovanému Oolongu se přimíchávají čerstvé jasmínové květy.
Je bezpodmínečně nutné dbát na dobrou kvalitu!
Zelené čaje z Japonska
BANCHA – čajová odrůda nízké kvality. Čaj má hrubé aroma.
GYOKURO – nejlepší a nejdražší druh čaje, na nějž jsou používané jen velmi jemné lístky. Silné aroma.
MATCHA – klasický čaj japonských čajových obřadů. Je ve formě prášku. Chuť je koncentrovaně drsná.
SENCHA – národní nápoj země. Lehce hořké aroma je podbarveno stopou květinové sladkosti.
Zdroj: Christina Kempe