Zkusili jste někdy dát si olivový olej do čokoládových dezertů nebo obecně, připravit si tuhle zdravou pochutinu v kombinaci se sladkostmi? Možná vás výsledek opravdu nadchne a budete se ptát sami sebe, proč jste nad tím neuvažovali už někdy dřív. Olivy se nakonec nepěstují jenom na Krétě nebo v Andalusii, ale doslova po celém světě – důkazem je také istrijský olivový háj nedaleko historického města Pula, patřící do správy jednoho z opravdu slavných světových výrobců olivového oleje, pana Sandiho Chiavalona…

Olivy první kategorie, pěstované s láskou

Pětice zajímavých druhů, z nichž každý je vhodný pro jiné kulinářské speciality. Olivový olej má, jak všichni jeho milovníci jistě dobře tuší, spoustu variant – a právě díky tomu má tak skvělý potenciál nejen v klasické italské a španělské kuchyni. Rozšířil se i do našich domácností, řeckou nebo italskou variantu ochutnal snad už každý. Ale olivový olej Chiavalon, žhavou novinku českého trhu? Pokud ji ještě neznáte, nebyla by škoda nezařadit ji do svého zimního repertoáru? Trochu víc vitamínů a minerálních látek, nenasycené tuky a antioxidanty, které potěší mozek i zažívání? To je stále jen špička pomyslného ledovce!

Nechte si chutnat, představí se vám třeba Chiavalon Ex Albis. Poznáte jej podle černé etikety a skvělé pověsti, protože v roce 2008 pronikl v průvodci Flos Olei mezi patnáctku nejlepších olivových olejů na světě. Takový výsledek je takřka srovnatelný s olympijskou medailí! Hodí se ke grilovaným rybám, pokrmům z těstovin, ale třeba i dezertům a zajímavě s ním dochutíte i vanilkovou zmrzlinu. Proč je tak skvělý?

Nádherně voní aneb láska je na světě hned

Možná je důvodem i krásná vůně, ve které nechybí rozmarýn, rajče a zelené jablíčko, snad právě utržené ze sadu. Protože se zpracovává při teplotě, jež nepřesáhne hodnotu čtyřiadvaceti stupňů Celsia, milovníci oliv mají jasno. Jde o extra panenskou variantu, která v sobě zachovává všechny zdraví prospěšné látky a nabídne i originální chuť, na jakou jsou zvyklí z těch nejkvalitnějších produktů středomořských zelených hájů! Pečlivá sklizeň probíhá během října, na kterou osobně dohlíží pan Sandi Chiavalon, je jasnou zárukou úspěchu.