Vánoce se blíží a tak vám snad přijde vhod spousta výborných receptů na nepečené cukroví – najdete zde nepečené dobroty s kokosem, s kakaem, s tvarohem, s ořechy, se sušeným mlékem, s mandlemi, sladké salámy a rolády, nepečené řezy atd. (recepty pochází převážně z webu www.cukrovi.kvalitne.cz)
NEPEČENÉ SALÁMY A ROLÁDY
1. ESÍČKOVÁ ROLÁDA:
200 g rozmačkaných Esíček, 50 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce uvařené vychladlé zrnkové kávy. Náplň: 120 g másla, 50 g ml. cukru, 1 žloutek – vyšlehat. Esíčka, kakao, cukr, rum a kávu promícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na placku na papíře potřeném máslem a posypaném ml. cukrem. Potřeme máslovou náplní, stočíme a necháme v ledničce ztuhnout. Můžeme polít čokoládou.
2. ROLÁDA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ:
300 g dětských piškotů, 170 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 7 lžic rumu (i více), mléko podle potřeby. Pomleté piškoty nasypeme na vál, smícháme s cukrem, kakaem, rumem. Mlékem zaděláme na vláčné těsto. Mezi dvěma mikrotenovými sáčky vyválíme z těsta obdélník. Smícháme 90 g másla, 90 g moučkového cukru, 90 g kokosové moučky a vymícháme do hladkého krému. Piškotové těsto potřeme kokosovou náplní, pevně stočíme, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout.
3. ROLÁDA Z PERNÍKOVÉHO TĚSTA:
150 g kokosové moučky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, rum. Vypracujeme těsto, které zabalíme (jako závin) do základního perníkového těsta ( viz. ostatní nepečené cukroví). Uděláme válečky o průměru 3 cm a 30 cm dlouhé. Necháme ztuhnout a pak nakrájíme na 1 cm silná kolečka.
4. KAKAOVÁ ROLÁDA:
200 g moučkového cukru, 60 g kakaa, 3 a půl balíčku piškotů, 10 lžic mléka, 3 lžíce rumu. Piškoty umeleme, smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem. Vypracujeme vláčné těsto, mezi dvěma mikrotenovými sáčky rozválíme na 2 obdélníky. Uložíme na 10-15 minut do chladna. Utřeme 150 g změklého másla se 100 g moučkového cukru, 150 g jemně mleté kokosové moučky. Krém rozetřeme na obdélníky kakaového těsta, pomocí mikrotenu svineme do rolády a polijeme čokoládovou polevou. Necháme přes noc ztuhnout v chladničce.
5. DVOUBAREVNÁ ROLÁDA:
150 g moučkového cukru, 150 g mletých piškotů, asi 5-7 lžic kávy. Vše smícháme, je-li těsto tuhé, přidáme trochu kávy a necháme chvíli uležet. Rozválíme (nejlépe mezi 2 mikrotenovými sáčky) na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Vypracujeme rychle druhé těsto ze 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky a necháme alespoň 30 minut ztuhnout v chladničce. Pak rozválíme kokosovou hmotu (mezi 2 mikroteny) na obdélník. Položíme na kávové těsto, válečkem přitlačíme a svineme obě těsta do rolády. Zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce nebo i v mrazáku. Podle potřeby krájíme 5 mm široké plátky.
6. OVOCNÝ SALÁM:
100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce piškotových drobečků, 50 g rozinek, 1 sáček pokrájeného kandovaného ovoce, 1-2 lžíce rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout asi 2 dny. Pak krájíme na šikmé řezy.
7. DĚDŮV SALÁM:
70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g strouhané čokolády, 70 g mletých ořechů, 100 g pokrájených želé bonbonů, trochu rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Necháme v chladu ztuhnout a potom obalujeme v kokosové moučce. Krájíme na šikmé řezy.
8. OŘECHOVÉ TRUBIČKY:
70 g moučkového cukru, 1 bílek, 100 g mletých, ořechů, 100 g mletých piškotů, 1-2 lžíce kakaa, několik kapek vody. Vypracujeme těsto, mezi dvěma mikrotenovými sáčky vyválíme tenkou placku a rádýlkem rozkrájíme na obdélníčky velké 6×4 cm. Namotáme na kovové trubičky (průměr 13 mm) nebo na vařečku, vytvarované potom sušíme v mírné troubě 50-60 °C. Hotové plníme krémem. Utřeme 100 g másla s 80 g moučkového cukru a po kapkách přidáváme 1 lžičku rumu. Konce trubiček namáčíme do čokolády (70 g čokolády, 40 g tuku).
9. KOKOSOVÁ ROLÁDA:
150 g moučkového cukru, 250 g tuku, 2 vejce, 200 g dětských piškotů, 40 g kakaa. Necháme rozehřát tuk (nesmí se vařit), přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme trochu zatuhnout, znovu prohněteme a na mikrotenu vysypaném moučkovým cukrem vyválíme plát. Potřeme pikantní marmeládou, zavineme jako roládu a obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout a krájíme řezy.
10. MILADČINA KOKOSOVÁ ROLÁDA:
500 g dětské krupice, 350 g moučkového cukru, 200 g másla, 150 g 100% tuku, 50-100 g strouhaného kokosu, 2 lžíce kakaa, 10-12 lžic mléka, 8-12 lžic rumu. Máslo a tuk rozpustíme v kastrolku, přidáme dětskou krupičku a smažíme na světlý odstín asi 15 minut. Potom přidáme cukr, rum a mléko. Dobře zamícháme a rozdělíme na 2 díly. Do prvního dílu zamícháme strouhaný kokos a uděláme váleček. Do druhého přidáme kakao a obalíme světlý váleček. Celý zabalíme do celofánu a necháme ztuhnout.
11. SRNČÍ HŘBET-STUDENTSKÁ PEČEŤ:
250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 3 vejce, 100 g sekaných ořechů, 3 Tatranky (Horalky), 3 polévkové lžíce kakaa, 100 g rozinek (namočených v rumu), 1 sáček želé bonbonů. Tuk s cukrem, vejci a kakaem mícháme ve vodní lázni. Až je hmota hladká, přidáme nadrobno nakrájené Tatranky, nakrájené bonbony, ořechy a rozinky. Vše důkladně promícháme a nalijeme do máslem vymazané formy srnčího hřbetu a necháme ztuhnout. Krájíme řezy.
12. PIŠKOTOVÁ NEPEČENÁ ROLÁDA:
200 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce rumu. Ze surovin propracujeme těsto, které vyválíme na pocukrovaném pergamenovém papíru na placku 5 mm silnou. Potřeme kakaovým krémem. Utřeme 100 g másla se 100 g moučkového cukru, 3 lžičkami kakaa a 1 nastrouhaným žloutkem. Potřený plát svineme, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout.
13. KOKOSOVÁ ROLÁDA:
100 g strouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 lžíce kandovaného ovoce, citronová šťáva. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kokosovou moučku a citronovou šťávu. Na fólii nebo alobal vyválíme obdélník (7×25 cm), střed posypeme kandovaným ovocem. Svineme a upravíme do úhledné roládky. Necháme v chladničce ztuhnout. Polijeme čokoládovou polevou.
14. SUŠENKOVÁ PLNĚNÁ ROLÁDA:
200 g levných sušenek, 160 g moučkového cukru, 80 g másla, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 bílek. Pomleté (nebo podrcené) sušenky zpracujeme s ostatními surovinami. Vyválíme 2 stejně velké placky na alobalu posypaném moučkovým cukrem a potřeme každý máslovým krémem. Utřeme do pěny 130 g másla s 1 vrchovatou lžící moučkového cukru, 1 žloutkem, 1 vanilkovým cukrem, trochou rumu. Pomocí alobalu svineme, zabalíme a necháme v chladnu ztuhnout.
15. ESÍČKOVÁ KÁVOVÁ ROLÁDA:
2 balíčky sušenek Esíčka, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce silné černé kávy, trochu rumu. Sušenky jemně pomeleme, smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme. Hmotu rozválíme na alobalu posypaném moučkovým cukrem a potřeme máslovým krémem. Utřeme do pěny 100g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky a ochutíme rumem. Potřený plát svineme pomocí alobalu do rolády, necháme ztuhnout v chladničce.
16. DVOUBAREVNÁ ROLÁDIČKA:
300 g máslových sušenek, 100 g moučkového cukru, 40 g kakaa, trochu kávy nebo rumu. Sušenky pomeleme, promícháme s cukrem a kakaem. Zvlhčíme kávou nebo rumem, aby těsto bylo vláčné a dalo se rozválet. Ze 150 g kokosové moučky, 150 g moučkového cukru a 150 g másla vypracujeme druhé těsto. Vyválíme pomocí mikroténového sáčku sušenkové těsto a zvlášť stejně velké i kokosové těsto. Na plát sušenkového těsta položíme vyválené kokosové těsto a společně svineme do roládky. Zabalíme do celofánu, necháme v ledničce do druhého dne ztuhnout.
17. PIŠKOTOVÝ SALÁM:
2 balíčky dětských piškotů, 200 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Piškoty nalámeme na menší kousky a pokapeme rumem. Vejce utřeme s cukrem, přidáme kakao, vlažný rozpuštěný tuk a smícháme s piškoty. Vyválíme šišku, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.
18. MANDLOVÝ SALÁM:
250 g mletých sušenek, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 g sekaných oloupaných mandlí, 30 g kakaa, 1/2 dl rumu. Vypracujeme mandlovou hmotu, vyválíme váleček, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na plátky.
19. KOKOSOVÝ SALÁM:
250 g sušenek (Be-Be), 100 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosové moučky, 3 lžíce nasekaného kandovaného ovoce, 2 lžíce mletých lískových oříšků, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vejce utřeme s cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec po kouscích ztužený tuk. Pečlivě zpracujeme na tuhou hmotu, vytvarujeme 2-4 šišky, obalíme v kokosové moučce. Necháme v chladu ztuhnout. Krájíme šikmo na silnější plátky.
20. ČOKOLÁDOVÝ SALÁM:
4 dortové oplatky polámeme na drobné kousky, přidáme 50 g rozinek, 2 balíčky kandovaného ovoce na drobno pokrájené, 50 g jemně posekaných lískových ořechů a 50 g mandlí. Promícháme. Vyšleháme 3 vejce, 200 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa. Dáme nad páru a za stálého míchání přidáváme 250 g másla po kouskách. Směs nesmí vřít. Vlijete na ostatní suroviny, promícháme a vyklopíme na pocukrovaný alobal. Vytvarujele válec a necháme vychladit. Před podáváním nakrájíme na plátky.
21. ESÍČKOVÁ ROLÁDA S NÁPLNÍ:
2 balíčky sušenek Esíčka, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce silné černé kávy, trocha rumu. Esíčka umeleme nebo rozmixujeme, smícháme s ostatními surovinami a na alobalu vyválíme na plát. Potřeme máslovým krémem. Utřeme 100 g másla se 2 žloutky, 2 lžícemi moučkového cukru, ochutíme rumem. Pomocí alobalu svineme a necháme v chladu ztuhnout.
22. KAKAOVÁ ROLÁDA S MÁSLOVOU NÁPLNÍ:
200 g sušenek, 160 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 bílek, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Sušenky umeleme, smícháme s ostatnimi surovinami a na vále posypaném moučkovým cukrem rozválíme na dva stejné pláty. Potřeme je máslovým krémem. Utřeme 130 g másla s 1 žloutkem, 1 vrchovatou lžící moučkového cukru, vanilkovým cukrem. Svineme, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout.
23. KAKAOVÁ ROLÁDA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ:
250 g sušenek, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu. Sušenky umeleme, smícháme s ostatními surovinami a vyválíme na dva stejné pláty. Pokud je hmota tuhá, přidáme trochu rumu a mléka. Potřeme kokosovou nádivkou. Utřeme 100 g másla s 100 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky. Svineme, zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu ztuhnout.
24. KÁVOVÁ ROLÁDA:
250 g sušenek, 100 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 1 lžíce rumu, 1/2 šálku silné černé kávy. Sušenky pomeleme nebo podrtíme, smícháme s ostatními surovinami. Na mikroténu vyválíme na plát. Potřeme kokosovou nádivkou. Utřeme 100 g másla se 100 g moučkového cukru, 1 lžící rumu a 60 g kokosové moučky. Svineme, zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu ztuhnout.
25. KOKOSOVÁ ROLÁDA:
500 g dětských piškotů, 100 g moučkového cukru, 6 vrchovatých lžic kokosové moučky, 4 lžíce kakaa, 8 lžic černé kávy, 5 lžic rumu. Piškoty pomeleme a smícháme s ostatními surovinami. Hmotu rozválíme na mokré utěrce nebo alobalu posypaném kokosem (moučkovým cukrem). Potřeme kokosovou nádivkou. Utřeme 2 lžíce másla se 100 g moučkového cukru, 2 lžícemi rumu, 2 lžícemi kokosové moučky. Svineme a necháme v chladu ztuhnout.