Datle čerstvé i sušené jsou pokladnicí látek důležitých pro zdraví. Cení si je sportovci, pomáhají také předcházet kardiovaskulárním chorobám nebo podporují trávení.

Datle – plod datlovníku

Datle jsou plody datlovníku – prastarého ovocného stromu, který se pěstuje již od pravěku. V současné době se datlová palma vyskytuje především v jihozápadní Asii, severní Africe a na jihu Spojených států. Dospělá datlová palma může dosahovat výšky až 40 metrů a má 40 plodnic – každý z nich obsahuje asi 30 datlí. Výživové hodnoty a zdraví prospěšné vlastnosti datlí je činí nazývány chlebem života , zatímco datlová palma samotná byla nazývána stromem života.

Datle – nutriční hodnoty. V jaké formě jsou nejlepší?

Datle jsou k dispozici čerstvé nebo sušené . Oboje jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a salicylátů, které mají vlastnosti podobné aspirinu. Existuje mnoho druhů datlí – nejoblíbenější jsou Deglet Nour a MedjoolJakou mají nutriční hodnotu?

Nutriční hodnotyObsah na 100 g čerstvých datlí Deglet NoorObsah na 100 g čerstvých datlí Medjool
Energetická hodnota282 kcal277 kcal
Protein2,45 g1,81 g
Sacharidy75,03 g74,97 g
Tuk0,39 g0,15 g
Vláknina8 hodin6,7 g
Vitamín C0,4 mg0 mg
Thiamin (vitamin B1)0,052 mg0,050 mg
Riboflavin (vitamin B2)0,066 mg0,060 mg
Niacin(vitamin B3)1,274 mg1 610 mg
Vitamín B60,165 mg0,249 mg
Kyselina listová19 ug15 ug
Vitamín A10 IU149 IU
vitamín E0,05 mg0 mg
Vitamín K2,7 ug2,7 ug
Vápník39 mg64 mg
Železo1,02 mg0,90 mg
Hořčík43 mg54 mg
Fosfor62 mg62 mg
Draslík656 mg696 mg
Sodík2 mg1 mg
Zinek0,29 mg0,44 mg

Sušené datle mají podobné nutriční hodnoty jako čerstvé ovoce. Výjimkou je obsah vlákniny – čerstvé datle jí mají o něco méně než datle sušené, ve kterých je to asi 8,7 g na 100 g.

Datle – zdravotní vlastnosti. Kdo by měl jíst datle?

Podle studie nás datle mohou ochránit před usazováním cholesterolových usazenin na stěnách cév. Konzumace datlí přispívá ke zlepšení lipidového profilu, a tím pomáhá předcházet rozvoji aterosklerózy. Mohou tedy také snížit riziko dalších kardiovaskulárních onemocnění , včetně onemocnění koronárních tepen, srdečního infarktu nebo mrtvice.

Za zmínku stojí zejména vysoký obsah draslíku v datlích . V případě odrůdy Deglet Nour obsahuje 100 g ovoce 656 mg tohoto prvku a v datlích Medjool je to ještě více – celých 696 mg. Proč je to tak důležité? Draslík pomáhá udržovat normální krevní tlak a chrání nás před hypertenzí . Datle také obsahují přírodní salicyláty – látky, které působí jako aspirin, a přitom nedráždí žaludek.

Datle mohou být také užitečné v případě onemocnění trávicího systému . Bohatství vlákniny způsobuje, že datle urychlují střevní peristaltiku a přináší úlevu při zácpě . Při potížích s vyprazdňováním se doporučují zejména sušené datle, které mají o něco více vlákniny než syrové. Při zácpě mohou být dobrým řešením i doplňky stravy , jako jsou datlové tablety , které obnovují přirozený rytmus vyprazdňování. Sušené ovoce je dobré i při syndromu dráždivého tračníku. Tryptofan v nich přítomný je aminokyselina, která se podílí na metabolismu serotoninu – a jeho snížené množství může ovlivnit závažnost příznaků provázejících onemocnění.

Datle by se měly objevit i v jídelníčku lidí, kteří bojují s překyselením. Tyto plody mají alkalizující vlastnosti, tedy neutralizující kyseliny , díky čemuž mění pH žaludeční šťávy na zásaditější. To zase umožňuje snížit příznaky překyselení. Po datlích se vyplatí sáhnout i při stavech silného stresu, psychického vyčerpání nebo nespavosti . Tyto plody obsahují vitamíny skupiny B, které podporují činnost nervové soustavy, a taurin, který usnadňuje usínání a působí antidepresivně. Dobré výsledky v boji s oxidativním stresem mohou přinést také doplňky s tekutými datlemi , které navíc posilují imunitní systém a snižují únavu.

Datle by měli jíst i sportovci . Obsahují hodně jednoduchých cukrů, takže jsou skvělým zdrojem energie . Navíc účinně doplňují nedostatek glykogenu ve svalech a draslíku v těle, což je při dlouhodobé zátěži nesmírně důležité. Fyzicky aktivním lidem se doporučují také doplňky s tekutými datlemi , které pomáhají udržovat pružnost kloubů a podporují tvorbu kolagenu, nezbytného pro správnou funkci kostí a chrupavek.

Jak jíst datle?

Datle se dají konzumovat čerstvé i sušené . S úspěchem se dají přidávat i do různých pokrmů – salátů, müsli, jáhel, mléčných polévek, sladkého tvarohu, koláčů a dalšího pečiva nebo krup. Datle dokážou skvěle nahradit i sladkosti. Oblíbenou svačinou jsou tzv. power balls , které se vyrábí ze sušených datlí, ovesných vloček, ořechů, brusinek, kokosových vloček a medu. Datlový sirup lze naopak použít jako náhražku cukru do čaje nebo kávy .

Datle se z nějakého důvodu nazývají chlebem života. Plody datlí obsahují vitamíny, minerály a další látky, které pomáhají udržovat tělo v dobré kondici – podporují práci kardiovaskulárního systému a trávicího systému, snižují stres a jsou dobrým zdrojem zdravé energie.

Zdravoslav Datle Medjool s peckou (královské) 500 g


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/221473/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 2015