Léto je plném proudu a s delšími teplými večery je možnost posezení na zahrádce, kdy můžeme pozorovat západ slunce za obzor a relaxovat. Nabízí se možnost povečeřet venku, což je pro mnoho z nás krásný zážitek.
Grilování se v posledním dvacetiletí stalo variantou k namazanému chlebu, kdy lze udělat z takové malé večeře lukulské hody. Grilovat totiž můžete hned a večeře je rychle hotová, ke grilování potřebujete jenom kousek masa a zeleninu a pak ještě gril, nejlépe nerezový gril.
Škarohlídové a negativisté, kteří tvrdí, že grilování je nezdravé a je plné karcinogenních látek, zaspali dobu. Těm, kterým zdravá kuchyně a správný způsob stravování není cizí, naopak sledují poslední trendy a zvláště kvůli svým dětem se snaží vařit dobře (=zdravě) z kvalitních bio a farmářských potravin, nemusíme vysvětlovat, že grilování je jednou z nejzdravějších tepelných úprav potravin vůbec.
Otázka zní – na čem grilovat: Samozřejmě grilování masa na mřížce, jež se obtiskne do masa a zanechá tam vzorek, který vypadá dobře při servírování, je důležité. Pro staromilce a gurmány je pak mřížka jasnou volbou. Ale pokud se vám jedná především o zdraví, ale také o šťavnatost masa, je lepší zvolit grilování na lávovém kameni. Z lávového kamene neodkapává tuk do ohně a nevytváří tak karcinogenní látky, které se pak s kouřem vrací do grilovaných dobrot. Kámen má i to pozitivum, že na něm lze snadno a rychle ugrilovat zeleninu a sýry, které by jinak propadávaly mřížkou. Pokud máte rádi oheň a atmosféru při něm, vyberte si gril z široké nabídky značky GRILMEN, která stojí za zmínku i proto, že jejich grily jsou za pár chvilek složené a zase rozložené, zaberou minimální prostor a jsou tedy vynikajícím doplňkem pro kempování-chtivé.
Zdravou přípravu masa a dalších dobrot a zároveň i romantiku s ohýnkem můžete zkombinovat, když si pořídíte nerezový gril s lávovým kamenem, ve kterém zatopíte dřevem nebo dřevěným uhlím, po celou dobu grilování topíte pod celou plochou kamene a po skončení grilování kámen zase sundáte a přihodíte do grilu pár polínek. Nerezový gril je totiž jedinečný v tom, že se nemusí uklízet, aby nezmokl a nezrezivěl. Pokud máte na zahradě místo, kde opékáte buřty, můžete si pořídit gril bez přídavného topeniště, zatopit v ohništi, postavit nad něj gril a po grilování ho odstavit a můžete vesele topit.
Už máte svého favorita…?