O detoxikaci určitě slyšel každý z nás, ale ne všichni vědí co znamená, proč je důležitá a jak se provádí. Ayurveda doporučuje detoxikaci jako důležitou část sezónních procedur a nazývá ji Ritucharya. Tato očista by se měla provádět nejlépe počátkem jara, kdy je nejúčinnější.
Mrazivé a suché zimní období je čas, kdy se v našich tělech akumuluje Váta. Pokud k tomu přidáme nepravidelné stravování a konzumaci těžkých a špatně stravitelných potravin, není to pro náš organismus dobré. Síla zažívacího ohně /agni/ totiž začne slábnout a díky tomu jsou potraviny, které konzumujeme špatně strávené. Tyto zbytky potravin se změní na studenou, lepkavou bílou hmotu, zvanou áma, která se ukládá v zažívacím traktu a pomalu proniká do našeho organismu.
Když teplé jarní počasí rozpouští poslední zbytky sněhu, děje se něco podobného i u nás – tělo začne rozpouštět usazenou ámu. Ta se v podobě bakteriálního toxického jedu dostává ve velkém množství do našeho organismu a ten se snaží tyto látky přirozenou cestou rozložit a vyloučit z těla ven. V tomto procesu je nutné organismu pomoci, protože nerozložené toxiny se rychle usazují ve tkáních a buňky jsou tak částečně odříznuty od přístupu k živinám. Tento stav je maximálně příznivý pro rozvoj různých onemocnění a potíží – alergie, nachlazení, artritidy, ekzémy aj.
Častými příznaky velkého množství toxinů v těle bývají – ostré bolesti hlavy, závratě, mírné záchvěvy v končetinách a nevysvětlitelné svalové bolesti – zvláště v lýtku. Jazyk bývá pokrytý bílým povlakem a dech je zkažený. Také celková tělesná unavenost a větší potřeba spánku bývají častými příznaky.
Ayurveda má pro tento stav skvěle vypracovaný program. Ritucharya, neboli účinná detoxikace by se měla rozdělit do tří základních bodů:
- Stimulace zažívacího procesu
- Dokonalé pročištění organismu
- Upravit tělesnou rovnováhu
Stimulace zažívacího procesu:
Úkolem tohoto procesu je, aby se náš trávící oheň rozhořel na správnou teplotu a mohl tak dokonale trávit veškerou potravu. Znovu nastavení správného zažívání trvá dva až tři dny. Proto je dobré vyhradit si pro tento proces období víkendu, kdy vás nezatěžují pracovní povinnosti.
V pátek si dejte vydatnou snídani i oběd, po kterém již nebudete až do večere jíst žádnou svačinu. Večeři si dejte lehkou, z výživných potravin, aby uspokojila váš hlad i chuť. Tento pokrm by neměl být kořeněný a nesmí obsahovat mléčné výrobky. Doporučuje se vařená rýže s dušenou zeleninovou směsí. Před spaním si dejte lžičku ricinového oleje a pokud je to nad vaše chuťové síly, zajezte večeři miskou nejlépe švestkového, nebo meruňkového kompotu. Vynechejte večerní televizní program a jděte si brzy lehnout.
Sobotní procedura spočívá pouze v pití ovocných šťáv, které se ředí teplou vodou. Vstaňte dříve než obvykle a vypijte jednu sklenici, nejlépe jablečné, nebo mrkvové šťávy, které se dají koupit v přírodní formě ve všech prodejnách zdravé výživy. Den je dobré strávit v klidu, bez velkých fyzických zátěží a stresových situací. Pokud se dostaví pocit hladu, dejte si dvě polévkové lžíce medu a zapijte je vlažnou vodou. Z vlastní zkušenosti vím, že se v odpoledních hodinách mohou objevit nepříjemné tělesné pocity, jako například lehký tělesný třes. V tom případě si udělejte malé množství lehké, zeleninové polévky. Touto sobotní procedurou jsme snížili trávící oheň, což je důležité pro jeho správné znovu nastavení.
Zapálení trávícího ohně začneme v neděli snídání, která by se měla skládat z obilovin – nejlepší jsou ovesné vločky nebo müsli smíchané s teplým mlékem a trochou medu. Před snídaní vypijeme asi půl litru bylinkového čaje. Pokud jsme dodržovali sobotní proceduru, bude nám tato snídaně připadat jako velmi vydatná. Až do oběda necháme trávení volný průběh a nic nekonzumujeme. Oběd si dejte vydatný – zeleninovou polévku a lehké druhé jídlo, které vás zasytí. To by nemělo být příliš kořeněné, slané či smažené. Dobré je vařené bílé maso s dušenou zeleninou a jako přílohu rýži, nebo vařené brambory. Nezapíjejte oběd studeným nápojem, protože ten by mohl uhasit trávící oheň. Mezi obědem a večeří nekonzumujte žádné svačiny, pouze popíjejte teplý bylinný čaj, nebo ovocnou šťávu smíchanou s vlažnou vodou. Večeři si dejte výživnou, podle vašeho tělesného typu, ale nejméně tři hodiny před spaním. Každé sousto pořádně rozžvýkejte. Budete tak dříve sytější, usnadníte práci žaludku a vyhnete se žaludečním vředům a jiným trávícím potížím.
Po této víkendové proceduře bude váš trávící oheň agni opět nastaven, což vám zajistí každodenní potřebu lehkých snídaní, vydatných obědů a lehkých večeří v pravidelnou dobu. Je dobré nakoupit si potraviny dopředu, aby jste se pak vyhnuli jejich víkendovému shánění
Správné nastavení agni si v dalších dnech udržíte tím, že nebudete jíst mezi pravidelnými jídly. Odpoledne je však dobré pojíst nějaké pečivo s čajem pro doplnění tělesné energie. Vyhněte se také silným stimulantům jako je káva, cigarety a alkohol. Jestliže jste zvyklí na kávu, pijte ji společně s jídlem, nikdy ne samotnou. Nevynechávejte pravidelná jídla, protože zažívací oheň je zvyklý spalovat třikrát denně potravu a například vynechaný oběd může agni uhasit.
Nyní je váš zažívací oheň správně nastaven a potrava bude dokonale strávena, což organismu umožní lepší průběh samotné vnitřní očisty. Ta bude tématem v našem druhém díle o procesu detoxikace.
Autor: Radek Drochytka