Křemen na talíři?
Křemík získáváme z potravy ve formě křemičitanů (solí křemíku). Ty jsou obsaženy především v minerálních vodách, v pivu, kuřecí kůži, celozrnných potravinách a kořenové zelenině.
Moc anebo málo?
Při dlouhodobém nedostatečném příjmu křemíku můžete pozorovat zvýšenou lomivost nehtů a vlasů.
Nadměrně vysoký příjem křemíku může však vést ke vzniku močových kamenů.
Upozornění
Zvýšený příjem křemíku nad denní příjem ze stravy je nebezpečný. Silikáty (soli křemíku a syntetické formy křemíku) přidávané do potravin jsou naproti tomu relativně neškodné látky a obecně považované za nezávadné.
Křemíku se vyhýbejte v případě, že u vás byla prokázána přecitlivělost na křemík, nebo trpíte-li vážnou poruchou činnosti ledvin.
Kdy začít s jeho užíváním?
Dosud nebyla stanovena minimální dávka křemíku potřebná pro člověka. Denní příjem křemíku se pohybuje v rozmezí 20-40 mg . Dostatečná dávka se pohybuje kolem 5 mg.
Pokud na sobě pozoruje příznaky nedostatku křemíku, jako je zvýšená lomivost nehtů a vlasů, nemusí se jednat pouze o nedostatek křemíku. Příčin může být mnoho a jejich odhalení patří nejspíše do rukou lékaře.
Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem křemíku, kupte si některý z mnoha nabízených potravních doplňků, lékárník Vám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.
Autor článku: Tomáš Marada