• Děti po každém penicilinu a anitibiotikách – pít dubová kůra, lžíce anýzu na 1/2 l vody, vařit 7 min. pít 14 dní.
  • Na vyplavování léků – 1 lžíce dubové kůry na 1/2 l vody, 8 min vařit pít alespoň 1x týdně
  • Na zdárný vývoj zubů u dětí – 2x týdně ovesné vločky v jakékoliv podobě
  • Kdo nemá krční mandle – má v chřipkovém období pít místo čaje čaj z řepíku, 7 min. vařit, scedit, vypít
  • Na vyrovnání funkce ledvin – čaj – lipové větvičky (ne květ), 1 lžíce na 1/2 l vody, 7 min vařit, pít 3 týdny. Pak natírat v místech, kde jsou ledviny slivovicí.
  • Na pleť i po holení – 5 lžic kokošky – pastuší tobolky do 3/4 l vody vařit 8 min., slít, nechat vychladnout a přidat 2 dl lihu nebo slivovice. Může se používat na spáleniny a některé ekzémy
  • Na zlepšení paměti – 2 lžíce jasanových větviček, 1 lžíce šípkových větviček do 3/4 l vody, vařit asi 6 min., scedit, pít po jídle asi 3 týdny Kůru možno oloupat
  • Na podzim – na 5 l vařící vody 3 hrstě jeřabin (i planých, listí, větvě, kuličky), 10min. vařit scedit, 20 min koupat – vody po krk. Alespoň 5x. Získá se odolnost proti nastuzení na zimu. Lze z toho vařit i čaj – 1 lžíce na 1/2 l vody, 7 min. vařit.
  • Chlorovanou vodu – nechat 3 min. vařit v hrnci bez pokličky, aby vyprchal chlor.
  • Při koupeli v chlorované vodě – pít čaj z heřmánku: 1 lžičku heřmánku spařit ve 1/4 l vařící vody, 5 minut nechat stát, vypít. Heřmánek vytáhne chlór
  • Neumývat nádobí v Jaru – je v něm síra, Když, tak koupat ruce v přesličce. Do 2 1/2 l vařící vody 3 lžíce přesličky (hrstka) 1 min. Vařit Ráno a večer koupel v jednom odvaru. Celkem 6x
  • Po slunění natírat spáleniny octovou vodou (zředěný ocet)
  • Pozor na květiny v bytě zvláště cizokrajné, způsobují dětské vyrážky
  • Všechno prádlo koupené nebo jednou prané v prášcích namočit na 20 min do vany s tímto roztokem: na 5 l vařící vody hrst dubové kůry, přesličky třezalky, 1 sáček fenyklu, 5 stroužků česneku, vařit 10 min., scedit do vany, dolít vodou. Možno použít i ke koupeli a pak teprve namočit prádlo na 20 min. Koupel těla také 20 min. Potom takto namočené prádlo prát v sodě a bílém pračkovém mýdle 1:1. Namáčet v sodě. Ne modré mýdlo. Uvedené pletí pro děti i dospělé.
  • Nenosit umělé textilie – krimplen a další. V případě nošení koupel v odvaru: 5 stroužku česneku, 3 lžíce fenyklu vařit ve vodě 4 litry 10 min. Vlít do koupele a koupat 20 min.
  • Oděvy s anilinovou barvou: naložit do odvaru z dubové kůry (hrstka na 3 l vody), 8 min. vařit. Oděvy naložit do vlažného odvaru na 20 min. pak vymáchat ve vlažné vodě – jednou provždy.
  • Barevné oděvy – pokud nosíme: odvar z dubové kůry, přesličky, třezalky vše po hrsti. Koupel 20 min. sebe občas.
  • Na prázdný žaludek nikdy nepít studený nápoj. Ani vodu, Studený až po naplnění žaludku. Když zapomeneme, máme pak bolesti žaludku 2 dcl medu a 2 lžíce (křenu – není jisté) nastrouhat, vmíchat do medu a každý den lžičku sníst (žaludek se prokrví a začne normálně pracovat).
  • Nejíst moc banány (dospělí ani děti) – stoupá počet leukocytů
  • Ne pomeranče (dospělí ani děti) stoupá počet leukocytů. Když tak udělat pomerančovou tinkturu z pomerančové kůry: 6 lžic kůry do 1/2 l slivovice. 6 dní nechat stát po lžičkách 3x denně před jídlem
  • Ne bramborový škrob – Solamyl, nepoužívat. Místo toho Maizenu – kukuřičný škrob
  • Na kompoty s peckami – vybrat pecky a pak vařit. Pecky pouští kyanid. Z kyanidu jsou bolesti u srdce, ráno pocit únavy, nevyspání. Na to: do malého kastrolu trochu vody, jen co by se mandle potopily. Když se voda vaří, vhodit 7 mandlí, 10 min vařit zatřást, slít vodu scedit. Takto upravené mandle jíst denně asi 14-21 dní. Nevařit ani knedlíky s nevypeckovaným ovocem. A když tak 7 mandli atd. …
  • Ne konzervy – chemizuje je plech
  • Nejíst mnoho salámů
  • Ne syrové mléko – raději sušené. děti sunar, dospělí Letelo v krabičkách.
  • Ne sýry – pouze olomoucké tvarůžky – děti i dospělí. Protože sýry se dělají chemickou cestou a síra v nich zůstává, má vztah k srdečnímu svalu. dělá mikroskopické dírky, až spojí v ruptury. Platí i pro těhotné (srdeční vady dětí. Jíst se mohou dánské, holandské a snad i švýcarské, vyrábějí se přirozeně. Francouzské ne, jsou chemizované)
  • Ne vývar z hovězích kostí a předního hovězího. Zadní ano, ale péci co nejdéle. Vývar dělat z vepřových kostí (žebra nebo pupku). Maso je chemizované (močovina siláž) – když maso, tak citron
  • Ne žvýkačky – všechny druhy, děti i dospělí. Vzniká Hodginova choroba a zhoubný limfogranulom, což je choroba smrtelná.
  • Nepoužívat umělé a rostlinné tuky – pouze máslo a sádlo
  • Nepoužívat hliníkové hrnce – pouští hliník
  • Ovoce a zeleniny omývat – na 1 litr 1 lžička soli a lžíce octa
  • Ovoce málo – ne nahnilé, ne klepané (žádné vykrajování) plíseň proniká do celého plodu. Nikdy si nedávat ovocné dny – dráždění ledvin a tlustého střeva.
  • Pozor na barevné cukroví a Bon Pari – hlavně děti. Umělé barvivo škodí. Kdo jí zelené saláty musí jíst hodně špenát a k tomu kopřivy. Jinak jsou velké ztráty kyseliny křemičité. Z toho pak křehké nervy, padání vlasů, volné břišní svaly, krvácení z nosu, úbytek krevních destiček. Proto nutno špenát připravovat zároveň z kopřiv, zvláště na jaře z mladých. Mladá celá lodyha z kopřivy se vypere pod horkou vodou, umele se na masovém strojku a vaří se zároveň se špenátem. Poměr 1:1. Když není špenát, možno se v kopřivách koupat: 3-5 lodyh vařit v 5 l vody 10 min., scedit, dolít vodou po krk. 20 min koupat.
  • Kdo se stravuje v závodních jídelnách (kde používají hliník) musí pít čaj z přesličky 1x týdně. Připravovat na 12 l vody 1 lžíce přesličky. 7 min vařit, scedit. Nebo do 1/2 l vody 1 lžíce dubové kůry, 1 lžíce třezalky, 1 lžíce jitrocele 7 min. vařit, scedit.
  • Žlučníkáři po mastném jídle: do 1/2 l vody 1 lžíce kořenu pampelišky, 1 lžíce fenyklu, 7 min. vařit, scedit