Už tu sice máme spoustu receptů na vánoční dobroty, pečené i nepečené, ale protože se vánoce nezadržitelně blíží, snad vám přijde vhod ještě další sbírka receptů, tentokrát i s množstvím inspirujících obrázků.

Brabantské dortíčky

Brabantské dortíčky:
180 g tuku, 80 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 80 g mletých oříšků, 1/2 kávové lžičky skořice.
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme nugetou, ozdobíme čokoládovou polevou a mandlí.

Ježci

Ježci:
Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme 250 g moučkového cukru. Potom vmícháme 250 g mletých oříšků a 50 g nastrouhané čokolády. Přes sáček s hvězdicovou hubičkou vytlačujeme kopečky na jedlý papír a upečeme (jedlý papír nemusí být,můžeme kopečky dělat rovnou na pečící papír).

Kávové oválky

Kávové oválky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Těsto vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Slepujeme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou. Krém: Ve vodní lázni vyšleháme 100 g cukru a 1 vejce do zhoustnutí. Utřeme 100 g másla, vmícháme vychladlý krém a 1 lžíci silné černé kávy. Poleva: Utřeme 100 g cukru a 2 lžíce silné černé kávy.

Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví:
500 g polohrubé mouky, 1 Hera, 1 šlehačka. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom tvoříme pomocí strojku na maso se speciálním nástavcem věnečky a upečeme. Vychladlé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Placičky z burských oříšků

Placičky z burských oříšků:
120 g hladké mouky, 120 g neslaných mletých arašídů, 120 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme uležet. Pokud je těsto tuhé, přidávám ještě kousek tuku, aby šly z těsta dobře tvarovat kuličky. Do každé kuličky vmáčkneme půlku burského oříšku a upečeme. Dáváme je dál od sebe, protože se při pečení rozjedou.

Karamelové košíčky

Karamelové košíčky:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g moučkového cukru. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, ozdobíme hnědou a bílou čokoládovou polevou. Na polevu dáme mandli a kousek vlašského ořechu. Krém: Den předem si uvaříme asi dvě hodiny dvě plechovky Salka. Košíčky plníme tuhou karamelovou hmotou.

Kokosky

Kokosky:
Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme 250 g moučkového cukru. Potom vmícháme 120 g kokosové moučky a 120 g mletých oříšků. Lžičkou děláme na jedlý papír nebo na pečící papír kopečky a upečeme.

Kokosové tyčinky

Kokosové tyčinky:
300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 120 g tuku, 120 g kokosu, 1 vejce. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Strojkem na maso vytlačujeme přes speciální nástavec z těsta tyčinky a upečeme. Po vychladnutí slepujeme marmeládou a z jedné strany namáčíme v čokoládové polevě.

Dvojbarevné kytičky

Dvojbarevné kytičky:
Tmavé těsto: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, lžíce kakaa. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Na tmavá kolečka nastříkáme sáčkem
s hvězdičkovou trubičkou kytičky ze světlého těsta. Světlé těsto: 150 g hladké mouky, 120 g másla, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Utřeme máslo a oba cukry, přidáme žloutky a nakonec mouku. Do středu každé kytičky dáme marmeládu a upečeme.

Linecké cukroví

Linecké cukroví:
420 g hladké mouky, 280 g tuku, 140 g moučkového cukru, 4 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Z těsta vyválíme plát, vykrájíme kolečka nebo hvězdičky a upečeme. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.

Sirky

Sirky:
250 g polohrubé mouky, 30 g moučkového cukru, 200 g tuku, 60 g mletých mandlí, 1 žloutek, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z těsta tvarujeme válečky, které upečeme. Ještě teplé obalujeme v krystalovém cukru. Po vychladnutí máčíme jeden konec v čokoládové polevě.

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 120 g tuku, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z těsta tvarujeme kuličky a dáváme na plech. Koncem vařečky uděláme do kuliček důlky, do kterých dáme marmeládu a upečeme.

 Marokánky

 Marokánky:
85 g mandlí nakrájených na lupínky, 80 g neslaných arašídů, 80 g rozinek, 100 g cukru krupice, 25 g tuku, 125 ml šlehačky, 12 lžic hladké mouky. V hrnci svaříme šlehačku, cukr a tuk. Do vroucí směsi zamícháme mandle, arašídy a rozinky. Potom odstavíme a zamícháme mouku. Ještě z horké směsi děláme lžící kopečky na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

 Medové soudky

 Medové soudky:
300 g polohrubé mouky, 90 g tuku, 2 žloutky, 120 g medu, 1 vanilkový cukr, 20 g čokolády na vaření (nastrouhat) a 1 lžička jedlé sody. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z jedné třetiny vykrájíme kolečka a zbytek rozkrájíme na proužky, které natočíme na trubičky. Vše upečeme a necháme vychladnout. Soudky sundáme z trubiček. Kolečka potřeme marmeládou a soudky na ně přilepíme. Vršek soudku namočíme do čokoládové polevy a necháme zaschnout. Potom soudky plníme krémem. Krém:3 žloutky a 150 g moučkového cukru vyšleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Sundáme z vodní lázně a postupně zašleháme 250g másla.

 Medovníčky

 Medovníčky:
400 g hladké mouky, 150 g medu, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 80 g tuku, 1/2 lžičky skořice a 1/2 lžičky mletého anýzu, 1 kávová lžička jedlé sody. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z těsta tvarujeme kuličky jako malý ořech a upečeme. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou a cukrovými perličkami nebo mandlí.

 Mušličky

 Mušličky:
250 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce a 1 lžíce vody. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme marmeládu, přeložíme a přimáčkneme, aby se mušlička při pečení neotevřela. Upečeme, necháme vychladnout a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 Myslivecké knoflíky

 Myslivecké knoflíky:
300 g hladké mouky, 140 g tuku, 30 g moučkového cukru a 3 žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Z těsta vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičkou trochu ořechového sněhu, doprostřed dáme půlku lískového oříšku a dáme péct. Ořechový sníh: ušleháme sníh ze 3 bílků, potom zašleháme 200 g moučkového cukru a 200 g mletých oříšků.

 Pracny

 Pracny:
100 g vlašských ořechů, 100 g lískových ořechů nebo mandlí, 250 g tuku, 250 g moučkového cukru,
350 g hladké mouky, lžička skořice, lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, mletý hřebíček (6-7kusů),
citronová kůra. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme.
Po upečení pracny vyklopíme a pocukrujeme.

 Skořicová klubíčka

 Skořicová klubíčka:
Těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 1 lžička skořice,
2 vanilkové cukry, 200 g tuku a 1 vejce. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Potom dáváme kousky těsta
do lisu na česnek a protlačujeme na vymazaný plech. Posypeme barevným máčkem a upečeme.

 Střapáčci

 Střapáčci:
200 g hladké mouky, 200 g tuku, 80 g moučkového cukru, 200 g kokosu,2 vejce. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Potom ze dvou třetin děláme strojkem se speciálním nástavcem kolečka a jednu třetinu vyválíme a vykrajujeme z ní kolečka jako podložky. Upečeme, necháme vychladnout a slepujeme krémem. Krém: 120 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g mletých oříšků nebo kokosu a trochu rumu.

 Vykrajované měsíčky

 29. Vykrajované měsíčky:
Utřeme 18 dkg moučkového cukru a 18 dkg tuku. Potom přidáme 4 celá vejce, 20 dkg hladké mouky a trochu ořechů. Těsto nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Ještě horké polejeme
citronovou polevou. Na citronovou polevu utřeme 30 dkg moučkového cukru, 4 lžíce citronové šťávy a 3 lžíce horké vody. Jak poleva ztuhne, vykrajujeme měsíčky.

Ovocné košíčky

Ovocné košíčky:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g moučkového cukru. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Potom těsto vtlačujeme do formiček na košíčky a upečeme. Po vychladnutí plníme máslovým krémem, ozdobíme ovocem a zalijeme želatinou.

Punčové rohlíčky

Punčové rohlíčky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet.
Potom vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Na rohlíčky namažeme náplň a máčíme v čokoládové polevě. Náplň:120g piškotových drobků, 80 g másla, 100 g cukru, 1 lžíce rumu, 2 lžíce mléka (podle potřeby i více).

Rumové věnečky

32. Rumové věnečky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom vykrajujeme kytičky nebo hvězdičky a upečeme. Na upečené a vychladlé nastříkáme náplň ze sáčku
s hvězdičkovou hubičkou a doprostřed dáme marmeládu. Náplň: 250 g moučkového cukru, 25 g másla, 30 g mletých oříšků, 1 tabulka mléčné čokolády (nastrouhat), 1 lžíce rumu, 2 lžíce mléka (podle potřeby i více). Náplň se nepeče, nechá se přes noc zaschnout.