Ke zmírnění žlučníkových potíží můžeme použít generacemi osvědčené byliny, příroda nám poskytuje silné pomocníky. Tyto "žlučníkové" čaje je vhodné občas popíjet jen tak preventivně. Sladit se doporučuje pouze medem (nebo vůbec).
Čajová směs na zánět žlučníku
Připravíme ji ze stejných dílů natě máty, kořene jehlice, hořce, pampelišky a kůry krušiny. Dvě lžíce směsi dáme do 1/21 teplé vody a necháme 12 hodin macerovat. Krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a horký čaj pijeme několikrát denně.
Další recept
Můžeme použít čajovou směs ze stejných dílů listů jitrocele, lnice a řepíku. Čaj pijeme 1/2 hodiny před hlavním jídlem.
Čajová směs na žlučové kameny
Tato směs osvědčených „žlučníkových“ bylin se skládá ze stejných dílů natě řepíku, přešličky, řebříčku, kořene jehlice a omanu. Čaj oslazený medem pijeme 2-3krát denně.
Citron na žlučové kameny
Žlučové kameny pomáhá vyplavovat citron, dvakrát denně konzumujeme šťávu z 1/2 citronu ve vodě nebo čaji. Stejně působí také meloun vodní, proto ho v sezoně konzumujeme denně.
Ředkev černá proti žlučovým kamenům
Ke zmírnění žlučníkových potíží se doporučuje šestitýdenní kúra pití čerstvé šťávy z černé ředkve. Začínáme 1 dl denně, který vypijeme po polovině ráno a večer. Denní dávku šťávy postupně zvyšujeme až na 3 dl denně, které pijeme v průběhu dne během 3-4 týdnů, potom denně dávky snižujeme a ukončíme 1 dl jako na začátku kúry.
Tinktura proti bolestem u žlučových kamenů
Čerstvou nasekanou nať vlaštovičníku a zemědýmu zalijeme silným alkoholem, aby droga byla dobře ponořená a necháme tři týdny za občasného protřesení vyluhovat. Scedíme a užíváme dvakrát denně 15-20 kapek ve sklenici šťávy z černé ředkve zředěné vodou v poměru 1:1. Tinkturu můžeme použít také zevně na bradavice.
Křenové víno
Nastrouhaný kořen křenu dáme do 1/4 objemu sklenice, doplníme červeným vínem a za občasného protřesení necháme měsíc macerovat. Pijeme l-2krát denně po stopce jako zdravý aperitiv na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým kamenům.
Čajová směs na žloutenku
Smícháme stejné díly natě rozrazilu, řepíku, přesličky, pelyňku, kořene čekanky a pampelišky. Dvě lžíce směsi dáme do 1/2 1 vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Horký čaj pijeme v malých dávkách během celého dne.
Další recept
Do čajové směsi dáme po dvou dílech natě vlaštovičníku a řepíku, přidáme po jednom dílu listu vachty, jablečníku a kořene čekanky. Tento čaj připravíme obvyklým způsobem a pijeme jako v předcházejícím receptu.
Žlučopudný čaj
Do této čajové směsi dáme po dvou dílech natě třezalky a komonice, k nimž přidáme po jednom dílu květu heřmánku, kořene pampelišky a omanu. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3krát denně po 1/3 množství.
Další recept na podporu tvorby žluče
Smícháme stejné díly kořene pampelišky, čekanky, puškvorce, natě zeměžluče a řepíku. Dvě lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin stár. Přivedeme k varu a necháme přikryté vyluhovat. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku vlaštovičníkové tinktury a pijeme 1/2 hodiny před každým hlavním jídlem.
Iva Hédlová podle : Doinýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny