med

Med jako potravina i kosmetikum je známý stovky let a jeho účinky jsou rozmanité. Med s příměsí kompozic rostlinných silic má velmi široké použití i hodnotu. Chuťově jde o potravinu atraktivní a dětmi ochotně akceptovanou a v kosmetice o účinnou látku s tradičně širokým použitím v domácí péči o zdraví a krásu pleti (viz recepty). Tyto vlastnosti má ovšem jen kvalitní med, který je získán šetrným způsobem z čistých oblastí a je také šetrně zpracován (používáme jen český med). Pro silice je med ideální nosič a zvyšuje jejich rozmanité léčivé schopnosti, které tímto způsobem mohou být ideálně využity při různých aplikacích. Takto aditivovaný med můžete použít stejně jako neupravovaný; zapracovat podle našich receptur, nebo jednoduše rozpustit do vanové lázně. Harmonie krásné vůně a chuti Vás překvapí stejně jako blahodárné léčivé účinky. Ty oceníte hlavně v oblasti prevence.

Obecně o složení a léčebném využití medu :
Hlavní složkou jsou jednoduché lehce stravitelné cukry – monosacharidy, které tvoří asi 70 hmotnostních % medu – s převahou ovocného cukru ( fruktózy) a hroznového cukru ( glukózy ). Jen velmi málo je zastoupen řepný cukr ( sacharóza ) – do 5 %. Složitější cukry oligosacharidy a dextriny jsou zastoupeny více v medovicových medech ( tmavých lesních ), kde je jich i více než 10 %, v květových medech ( z nektaru květů ) jich bývá do 2 %. Voda je obvykle přítomna v rozsahu 16 % – 19 %. Vyšší obsah než 20 % může být příčinou zkvašení medu. Bílkoviny rostlinného i živočišného původu v množství až 0,5 %. Velký význam má obsah bílkovin enzymatického charakteru – invertázy štěpící sacharózu, amyláz označovaných jako diastáza a štěpících složitější cukry na dextriny a maltózu. Kataláza, která při zřeďování ( např. v ústech ) vytvářením nízké koncentrace peroxidu vodíku působí dezinfekčně, a další enzymy. Volné organické kyseliny a aminokyseliny. Inhibiny = látky rostlinného původu s antimikrobiálními účinky. Stárnutím medu a zejména porušováním teplem a světlem antiseptické účinky medu slábnou – je třeba jej přechovávat při nízké teplotě ve vzduchotěsných nádobách bez přímého oslunění. Vitaminy – A, B komplex, C, D, H, K, E, P. Rostlinná i živočišná barviva – flavony ( žluté s antibakteriálními účinky ), karoteny ( b – karoten = provitamin A ), melaniny aj. Pyl – zvláště v květových medech, tvoří mimořádně cennou součást medu, která může působit proti vzniku pylových alergií – ovšem jen při pravidelném užívání medu z dané geografické oblasti ( ” český med ” ). Minerální látky včetně pro výživu potřebných látek stopových ( P, K, Fe, Se… )

Med patřil mezi složky lidské potravy od nepaměti a je z tohoto hlediska nejpřirozenějším a tudíž biologicky nejhodnotnějším sladidlem s řadou dalších příznivých účinků na lidský organismus. Již Hippokrates a Galenos podávali nemocným mléko s medem. V čínské medicíně se stále uplatňuje žen – šen s medem. Med se významně uplatňuje při výživě a regeneraci srdeční svaloviny při srdeční insuficienci jako nejdokonalejší přírodní pohonná hmota pro srdce ( obsahuje též látky rozšiřující srdeční cévy ). Med pozitivně působí na činnost jater – pomáhá udržovat zásobu glykogenu a snižovat obsah tuků. Med příznivě ovlivňuje činnost trávicího ústrojí – při nechutenství, hyperaciditě, vředových chorobách i v pooperačních stavech. Med přitom působí mírně projímavě a dezinfekčně. Med se uplatní také při nemocích ledvin a močového ústrojí – rozšiřuje cévy v ledvinách při zánětlivých onemocněních. Med je cenným přírodním léčivem při respiračních epidemicky probíhajících onemocněních – při jejich léčení i v prevenci. Posiluje činnost srdce, tlumí horečnaté stavy a současně působí antisepticky. Med působí příznivě na regeneraci ran a popálenin ( nikoli na čerstvé rány a popáleniny ) a hojení se zlepšuje i při podávání stravy doplněné medem. Významně pomáhá i při regeneraci po otravách včetně stavů po nadměrné konzumaci alkoholu. Med se doporučuje při léčení vysokého krevního tlaku ( hypertenzní choroby ), stejně jako k odstranění nervové vyčerpanosti, únavy a nespavosti ( 2 kávové lžičky medu před spaním ).

Rostlinné silice v aromaterapeutickém medu

1. Grapefruitová silice ( Citrus paradisi ) a extrakt Schizandra chinensis

  • Grapefruit ( Citrus paradisi ) je stimulační a osvěžující agens. Vykazuje významné antidepresivní účinky a zároveň pozitivní efekt při respiračních problémech či běžném nachlazení. Působí jako psychostimulant i uklidňující agens při nervozitě a bolestech hlavy. Je vhodný pro koupele a masážní směsi určené k celkovému posílení organismu a podpoření schopnosti soustředit se.
  • Schizandra chinensis. Japonská medicína využívá léčebné účinky této rostliny k léčbě onemocnění jater. Deriváty z této léčivky jsou užívány také ke zlepšení funkce žaludku či celého trávicího systému. Navíc bylo zjištěno, že látky v ní obsažené mají pozitivní efekt na krevní oběh, neboť normalizují krevní tlak. Schizandra má rovněž prokázané baktericidní účinky stafylokoky, E. Coli a některé patogenní houby. Velmi důležitým faktorem ve využití léčivých účinků rostliny je fakt, že nemá prakticky žádné vedlejší účinky a ani po delším užívání neztrácí na efektivitě. Užívání je prospěšné také v případech úzkosti, únavy, přepracování, při léčbě astmatu ( působí jako antitusikum ) a virových infekcí.
  • 2. Olej ze Šalvěje muškátové ( Salvia sclarea ), Eukalyptový olej ( Eucalyptus globulus ) a extrakt z Kozlíku lékařského

  • Šalvěj muškátová ( Salvia sclarea ). Rostlina bývá většinou využívána k léčbě poruch trávení a vylučování (onemocnění ledvin). Vykazuje významné účinky protikřečové, karminativní (proti nadýmání),adstringentní (stahující), povzbuzující chuť k jídlu. Lze ji doporučit jako velmi prospěšnou rovněž v případě tzv. ženských potíží.
  • Eukalyptus ( Eucalyptus globulus ). Eukalyptový olej je pravděpodobně nejúčinnějším antiseptikem ve své třídě. Vedle antiseptických účinků vykazuje také účinky stimulační. Vnitřně býval používán ve velmi nízkých dávkách při plicní tuberkulóze a dalších mikrobielních onemocněních plic a průdušek. Jeho použití vně se doporučuje při všech potížích v oblasti hrtanu.
  • Extrakt Kozlíku lékařského ( Valeriana officinalis ) Kozlík je účinným karminativním (proti nadýmání) a protikřečovým prostředkem. Má významný vliv na cerebrospinální systém a je užíván jako sedativum vyšších nervových center při nervovém vyčerpání, epilepsii, hypochondrii a neuralgických bolestech. Tato rostlinná droga zmírňuje bolest a navozuje spánek. Jeho užívání přináší úlevu při přepracování bez rizika vedlejších účinků.
  • 3. Olej z Máty peprné ( Mentha piperita ), Olej z Máty kadeřavé ( Mentha spicata ) a extrakt Echinacea

  • Máta peprná ( Mentha piperita ) Peprmintový olej je nejrozšířenější z éterických olejů, a to jak komerčně, tak v rámci medicíny. Charakteristické spasmolytické (protikřečové), karminativní (proti nadýmání) a stimulační účinky jsou s úspěchem využívány k uvolnění kolikových bolestí a při dyspepsii. Olej je také vhodným prostředkem k rychlé úlevě při náhlých svíravých bolestech v oblasti trávicího traktu a rovněž v případě nevolností.
  • Máta kadeřavá ( Mentha spicata ) Aroma Máty kadeřavé je populárním aroma spearmintových žvýkaček a produkt by se tak mohl stát oblíbenou pochoutkou vašich dětí. Olej vykazuje silný pozitivní vliv na proces trávení, působí pozitivně při křečích, dýchacích potížích, běžném nachlazení a k posílení imunity. Olej je také skvělým doplňkem ovocných salátů. Vně lze produkt použít i k osvěžujícím koupelím a jako součást pleťové masky či jemného základního krému v případě akné či dermatitidy.
  • Extrakt Echinacea ( Echinacea angustifolia ) Echinacea zvyšuje odolnost vůči infekcím, působí antisepticky a vždy byla využívána také obecně k “čištění krve”.
  • Olej ( Vanilla planifolia ) a šípkový extrakt

  • Ti Tree ( Melaleuca alternifolia ) Ti Tree (čajovník) je populárním přírodním antiseptikem se širokým spektrem účinků. Ve spojení s medem se zmírňuje jeho hořká a trpká chuť a jeho cytofylaktické (buněčnou obnovu podporující) účinky se zvyšují. Ti Tree ovlivňuje všechny infekční procesy, včetně fermentativních (kvasných) a plísňových. Jeho antibakteriální účinky se s úspěchem využívají při léčbě dermatitid a akné (masky) či nedostatečné imunity a respiračních potíží. Jako jeden z mála olejů je použitelný také v boji s virovými a parazitárními nemocemi. Je vhodný do koupelí pro mastnou a zanícenou pokožku, podporuje proces hojení. Užívání medu je přínosem pro astmatiky, pacienty se zánětem vedlejších nosních dutin a chřipkou.
  • Mandarinka ( Citrus reticulata ) Mandarinkový olej má zvláštní vůni, která přitahuje zejména děti. Tato vůně přináší zklidnění a podporuje psychickou koncentraci. Olej působí příznivě v případě nervozity a bolestí hlavy. Nejvýznamnějšími projevy vlastností této látky jsou protizánětlivé a zklidňující účinky v případě respiračních onemocnění (rýma, angína), příznivě ovlivňuje krevní tlak a trávení. Kosmetické využití je vhodné zejména pro mastnou a zanícenou pokožku (vyrážky, angiopatie)
  • Vanilka ( Vanilla planifolia ) Vanilkový olej podporuje mimořádné antidepresivní účinky předchozího oleje a teplé mléko s tímto medem před spaním spolehlivě nahradí uklidňující prostředky. Z kosmetického hlediska je Vanilka přijatelná pro všechny typy pleti, včetně dětské pokožky.
  • Šípkový extrakt ( Rosa canina ) Stahující a posilující účinky šípkového extraktu jsou užitečné při léčbě průjmových onemocnění a onemocnění horních cest dýchacích.
  • Existuje mnoho kombinací pro další využití uvedených produktů, čímž se jejich vlastnosti znásobují. Všechny směsi jsou použitelné a užitečné i jako kosmetické prostředky. Mohou být použity do lokální či celkové koupele, vmíseny do základních (bez účinných látek) kosmetických krémů nebo v kombinaci s tvarohem či jogurtem použity do pleťových masek. Éterické oleje jsou dobře absorbovány jak v koupeli tak při aplikaci masky. Je třeba pouze zvolit ten nejvhodnější způsob aplikace ať už vně či vnitřně. Medy jsou velmi chutné na chlebu s máslem, ale také v čaji, teplém víně či punči. Jako potravní doplňky přinášejí speciální včelí produkty jedinečné a nenahraditelné chutě, které se jsou stále oblíbenější a aromaterapie se tak stává každodenní přírodní léčbou i prevencí.

    Některé recepty na bázi medu

    Med v kosmetických aplikacích

    Medový mléčný zábal
    Použije se 1 kávová lžička medu, 15 g droždí a 3 polévkové lžíce hustého kysaného mléka. Droždí se rozdrobí, smíchá s kysaným mlékem a medem na natíratelnou jemnou pastu, která se nanese na tvář. Zábal se nechá působit 15 minut. Odstraní se teplou vodou a tvář se ošetří obklady, na které se používá stále chladnější voda. Je vhodný zejména na tvář s vyrážkami v době puberty.

    Medový jogurtový zábal
    Použije se 1 kávová lžička medu, 2 polévkové lžíce hustého čistého jogurtu, 1 žloutek, 1 lžíce mletých ovesných vloček ( lze rozmělnit za sucha v mixeru ). Dobře promísené složky naneseme na tvář a necháme působit 15 minut. Smyjeme a dále ošetříme výše uvedeným způsobem. Tento zábal občerstvuje, vyživuje, vyhlazuje a regeneruje pleť.

    Medová tvarohová maska
    Použijí se 2 kávové lžičky medu, 150 g čerstvého tvarohu a 1 žloutek. Suroviny se vyšlehají do pěny a směs se natře na tvář. Nechá se působit 20 minut, smyje se vlažnou vodou a na očištěnou pleť se pak přikládají asi po 5 minut stále chladnější obklady.

    Medový Kleopatřin balzám – maska
    Použije se 1 kávová lžička medu, 1 lžíce plnotučného mléka, bílek z 1 vajíčka. Přísady se dobře vyšlehají a nanáší na očištěnou tvář, kde se nechají působit asi 30 minut – po zaschnutí a zkřehnutí masky. Smyje se vlažnou vodou a oplachuje postupně chladnější vodou.

    Medový hojivý krém na tvář
    Použijí se 3 polévkové lžíce medu, 1 lžíce běleného včelího vosku ( příp. vosku z panenského plástu nebo lanolínu z lékárny ), 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce pleťové vody a 1/2 kávové lžičky olivového oleje. Vosk ( lanolín ) se ztekutí ve skleněné nádobce v horké vodě ( na vodní lázni ), přidá se med, citrónová šťáva a vše se dobře promíchá lžičkou z plastu. Nádobka se opět vloží do teplé vody, přidají se další přísady kromě pleťové vody a promísí se. Nakonec se po vyjmutí z lázně přidá pleťová voda a míchá se až do vychladnutí. Je vhodný na pleť každého druhu a zejména k vyhlazování vrásek kolem očí.

    Medové nápoje

    Medové třešňové bowle.
    Potřebujeme na 5 dávek : 100 g medu, 500 g třešní, 2 lžíce rumu, 0,7 l červeného vína, 1 citron a 0,2 l sodovky. Omyté a odstopkované zralé třešně vypeckujeme a ve skleněné nebo kameninové nádobě pokapeme rumem a citrónovou šťávou. Med rozmícháme v 0,3 l vína, třešně zalijeme tímto sirupem, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu při občasném promíchání v chladničce vyluhovat. Těsně před podáváním přilijeme do nápoje zbytek vína a dobře vychlazenou sodovku. Nalijeme do číší a hned podáváme s lžičkou.

    Medové pomerančové bowle
    Potřebujeme na 5 dávek : 90 g medu, 3 pomeranče, 0,4 l bílého vína, 0,3 l medoviny, 5 polévkových lžic medového citrónového likéru a 0,3 l sodovky. Z oloupaných pomerančů odstraníme jádra, nakrájíme je na menší kousky, vložíme je do skleněné nádoby, přimícháme med, pokapeme citrónovým likérem a zalijeme medovinou. Promícháme a necháme v chladničce 1 hodinu ( během této doby občas opět promícháme ). Po hodině přilijeme víno a opět necháme v chladničce alespoň 1/4 hodiny. Těsně před podáváním dolijeme zchlazenou sodovkou, promícháme a naléváme do číší.

    Nealkoholické medové bowle
    Na 5 dávek potřebujeme : 120 g medu, 0,2 l pomerančové šťávy, 0,1 l citrónové šťávy, 0,1 l rybízové šťávy, 0,7 l pomerančového džusu, 0,3 l sodovky. Med rozmícháme s pomerančovou, citrónovou a rybízovou šťávou až do úplného rozpuštění, přilijeme pomerančový džus, promícháme a necháme 1 hodinu stát v chladničce. Potom přilijeme zchlazenou sodovku, dobře promísíme a naléváme do číší. povrch nápoje v nich můžeme ozdobit kolečky citronu nebo pomeranče.

    Medová mléka
    ( příprava krátkým promícháním v mixeru ) Chlazené medové meruňkové nebo broskvové mléko Na 3 dávky potřebujeme 60 g medu, 0,5 l mléka, 4 umyté vypeckované meruňky ( 3 broskve ) a vhodná je i příměs 0,05 l šťávy z mrkve

    Chlazené medové čokoládové mléko
    Na 3 dávky potřebujeme 30 g medu, 0,3 l mléka a 30 g rozpuštěné čokolády na vaření. Během mixování je vhodné přidat na kousky rozkrájený banán.

    Chlazené medové mléko s ananasovou šťávou
    Na 3 dávky potřebujeme 40 g medu, 0,5 l mléka a 5 – 6 lžic ananasové šťávy.

    Medový perník
    Potřebujeme 300 g medu, 60 g moučkového cukru, 4 vejce, 700 g hladké mouky ( dává se podle potřeby ), 50 g másla, 15 g jedlé sody, dohromady 1 kávová lžička mletého anýzu, hřebíčku a nového koření a 1 kávová lžička mleté skořice. Na kuchyňském válu dáme do části mouky slabě zahřátý med, cukr, chuťové přísady a jedlou sodu. Zpracujeme na vláčné těsto. Mouku podle potřeby přidáváme. Těsto necháme v polyethylenovém sáčku alespoň 1 den odležet. druhý den těsto propracujeme, rozválíme po částech na 4 – 5 mm a vykrajujeme požadované tvary. Na slabě vymaštěném plechu v dobře vyhřáté troubě pečeme do zlatožluta. Ještě teplé perníky pak natřeme rozšlehaným vejcem. Vychladlé pak zdobíme bílkovou polevou. Polevu připravíme z 1 bílku a 120 – 150 g moučkového cukru ( podle velikosti bílku ). Moučkový cukr 2 x prosejeme přes husté síto a smísíme s bílkem na bílou neroztékající se lesklou hmotu ( příliš hustou polevu lze zředit několika kapkami přecezené citrónové šťávy, řídkou zahustíme přidáním moučkového cukru ).

    Vyrábí a dodává: Aromedica spol. s r.o.
    Plzeňská 221/130
    15000 Praha 5
    tel/fax: 257210796
    email: info@aromedica.cz
    eobchod: www.aromedica.cz

    Komentáře