My všichni přidáváme do jídla všelijaké koření a nikdo z nás si již neuvědomuje, že mají i své léčivé účinky. Léčivé byliny lze s úspěchem zahrnout i do jídelníčku.

V našem seznamu najdete použití dané rostliny při vaření i její údajné léčebné účinky. Byliny se používají pouze v nepatrném množství, takže jejich výživná hodnota je většinou malá.

BAZALKA – tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek, údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti.

BOBKOVÝ LIST – důležitá přísada kořenící směsi bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zažívání.

BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ – jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů.

FENYKL – ochlupené listy chutnají podob ně jako anýz a často se přidávají do omáček a rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.

KOPR – hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů Kopr má prokázané utišující účinky při nadýmání a křečích. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.

KORIANDR – aromatické listy jsou součástí karí, přidávají se do salátů a do omáček. V bylinkářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.

MÁTA – listy mnoha druhů máty se používají při vaření. Například k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení. Dále tlumí a odstraňuje křeče zažívacího ústrojí, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, upravuje činnost žlučníku. Příznivě působí na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení.

OREGANO ( dobromysl ) – tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí podávat v těhotenství.

PAŽITKA – pěstuje se především pro kulinářské účely.Tato nenápadná bylina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.

PETRŽEL – oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnější h druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitamínu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku.

ROZMARÝN – v celém Středomoří se touto bylinkou dochucuje skopové a kuřecí maso. Působí povzbudivě na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá při bolestech hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.

ŠALVĚJ nachová a červená šalvěj – se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje trávení tučných a těžkých jídel a utišuje celou trávicí soustavu.Šalvěj lze používat také jako účinné kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrnému pocení.

TYMIÁN – používá se jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

KERBLÍK – tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.