Dbejte na správné stravování. Každý pacient s cukrovkou musí dodržovat dietu a značně omezit příjem cukru. Sladké výrobky jezte co nejméně, neboť způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a podporují tloustnutí.
Je důležité si denní příjem potravy rozdělit na čtyři až pět menších porcí. Lépe tak umožníte organismu řídit hladinu krevního cukru.
Doporučuje se snížit konzumaci živočišných bílkovin (masa, uzenin) a nasycených tuků, zařadit do jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny. Potrava bohatá na vlákninu pomáhá udržet hladinu krevního cukru v mezích.
Vláknina zpomaluje vstřebávání uhlovodanů a navozuje pocit sytosti. Vhodné je méně solit, omezit množství nápojů obsahujících kofein, alkohol nepít vůbec nebo jen výjimečně.
Potraviny, které léčí
1. Jezte denně syrový česnek, neboť pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.
2. Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.
3. Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného "inzulínu" a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.
4. Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.
5. Jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.
6. U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé tuky omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je lněný olej.
7. Ideální potravinou jsou i luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.
8. Podle výzkumných prací mohou i některé druhy koření – hřebíček či bobkový list aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.
9. Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.
Důvěřujte přírodě!
Tradičním lékem na cukrovku je čaj z borůvkového listí. Látky v něm obsažené příznivě ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek. Čaj lze připravovat z čerstvých či sušených borůvkových listů – jeho léčivé účinky však závisí na správném sběru. Borůvkové listy musí být trhány před zralostí plodů, kdy obsahují nejvíce cenných látek. Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i plody borůvky.