Nápadně zbarvené koření, které se velmi často zaměňuje s kari – řeč je o kurkumě, která je stálicí v našich kredencích. Zejména když se zjistilo, že se nejedná o jen tak ledajaké koření a že prospívá našemu zdraví podobně jako hořčík. Seznamte se s tím, jaké má použití čili jak konkrétně můžete zakomponovat zdraví prospěšnou surovinu do vašeho života/jídelníčku.
Kurkuma pochází z Asie
Věděli jste, že kořeny kurkumy sahají až do daleké Asie? V současné době se jedná o nejoblíbenější koření v Indii, Číně, Thajsku, také v Peru a dalších zemích. Začíná se však pěstovat i v tuzemsku, kde je poměrně spokojená s našimi klimatickými podmínkami.
Aktivně se využívá hlavně v kuchyni, kde se ostatně využívá nejvíce.
Jaké má kurkuma použití?
Zůstaňme tedy v kuchyňském koutu, kde se kurkuma přidává do mnoha pokrmů. Nejčastěji je součástí asijské gastronomie, případně se stává náhražkou tradiční kurkumy. Nebojíme se ji přidávat ani do sladkých dezertů nebo čajů, kde skvěle funguje s dalším podobným kořením, jako je například zázvor.
Kromě kuchyně je však hojně využívána tak v kosmetice. Jedná se totiž o přírodní prostředek pro bělení zubů. Velmi často je součástí domácích pleťových masek, protože má protizánětlivé a zklidňující účinky.
Samozřejmě je součástí i ajurvédské medicíny. Už od pradávna se tvrdí, že udržuje harmonický balanc a že zajišťuje člověku rovnováhu. Prý má pozitivní dopad na tělní tekutiny, jako je krev nebo krevní plazma, které podporuje v jejich proudění.
Kurkuma má i jiné účinky
Tím jsme se hezky dostali k účinkům kurkumy. Jedná se nejen o vynikající koření, mající protizánětlivé a antioxidační účinky, ale také podporuje imunitní systém i celkové zdraví kloubů. Je vynikajícím prostředkem, který zajistí zdravé trávení. Zejména ve spojení s černým pepřem dokáže zázraky!