Kopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.
Kopřiva vám pomůže při těchto stavech:
bolesti hlavy
ekzémy
ledivnový písek a močový písek, ledvinové kameny
čistí krev (detoxikace)
chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
podpora funkce slinivky břišní
hyperglykémie (snižuje hladinu krevního cukru glukózy v séru)
záněty močových cest
zástava močení (anurie)
nemoci jater
nemoci žlučníku
nemoci sleziny
zahlenění žaludku
zahlenění dýchacích cest
nemoci sleziny
nemoci plic
žaludeční křeče
žaludeční vředy
virové infekce
bakteriální infekce
únava
vyčerpanost
chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
otoky, vodnatelnost
alergie
náchylnost k nachlazení
revma, revmatoidní artritida
dna
řídké vlasy, růst vlasů
zúžení cév dolních končetin
angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce
píštěl, fistule
plíseň nehtů
kuří oko
bolesti zad, ischias, lumbago
záněty nervů horních a dolních končetin
prevence rakoviny
Základní recept na kopřivový sirup
Ingredience:
mladé listy kopřivy (př. 1 kg)
cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru)
Postup:
Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku – viz obrázek).
Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.
Užívání:
Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.
Tip1:
Kdo má rád ostřejší chuť sirupu, může přidat citrónovou šťávu. Na 400g čerstvých listů kopřivy to bude šťáva zhruba ze 6 citrónů.
Tip2:
Pokud se chcete vyvarovat bílému cukru, můžete použít třtinový, kokosový a podobně.
Tip3:
Jestli nechcete kopřivovou šťávu vařit a navíc s cukrem, můžete ji smíchat při pokojové teplotě s tekutým medem nebo jiným sladidlem (např. rýžovým, ječným, kukuřičným nebo jiným sladem). Takový sirup má ovšem nižší dobu spotřeby.
Tip4:
Pokud máte chuť vyzkoušet i jinou variantu, než jsou jen kopřivové listy, můžete smíchat kopřivové listy a listy rybízu v poměru 1:1. Tento míchaný sirup je také báječný.
Tip5:
Já si dělám sirupy do mrazáku. Naliji hotový sirup do sáčků na led, takže se mi vytvoří malé porcičky sirupu. Sáčky zavážu a dám do mrazáku. Pak jen vylupuji potřebné množství sirupu a sirup tak vydrží velmi dlouho bez konzervace, se zachováním veškerých živin.
Mou nejoblíbenější variantou je sirup z čerstvé šťávy, dobře promíchaný s tekutým medem při pokojové teplotě a skladovaný v mrazáku. Je to nejčistší a nejzdravější kombinace, kterou vám velmi doporučuji.
Kopřivovou šťávu nebo listy kopřivy můžete přidávat také do smoothies, míchat s jinými, například ovocnými šťávami, sirup je pak moc dobrý například i na palačinky nebo jako sladidlo.
Z kopřivových listů si také můžete udělat skvělé pesto, podle receptu 3 recepty na pampeliškové pesto nebo kopřivový med, na jehož výrobu najdete recept v článku Recept na kopřivovo-kurkumový léčivý med.
Nezapomeňte si také kopřivové listy nasušit na léčivý a ledviny čistící čaj.
Hodně zdraví a dobrou chuť!
Autor: Michaela Weissová
Komentáře