Historicky první kávové opojení
Podle legendy učinil kolem roku 850 našeho letopočtu jistý arabský pastýř jménem Kaldi překvapivý objev. Zjistil totiž, že jeho kozy, které byly obvykle značně klidné, jsou náhle jako bez sebe. Skákaly a pobíhaly více než jindy. Přišel na to, že se do tohoto stavu dostávají po požití bobulí jednoho keře. Kaldi bobule ochutnal sám a zažil první historicky doložené kávové opojení, nezvyklé rozjaření a pocit čilosti. O svém objevu samozřejmě pověděl svým kolegům pastevcům a odsud se do sedmnáctého století pití kávy rozšířilo po všech arabských zemích a do Evropy.
Látka zvaná kofein
Pijáci kávy v té době netušili, co jim působí takové rozjaření a radost. Kdyby provedli rozbor kávového zrnka, našli by v něm mnoho různých chemických sloučenin. Nejdůležitějším z nich je právě kofein, který má povzbudivé účinky na lidský organismus, a to zvláště na nervový systém. Kofein je droga patřící do rodiny xanthinů. Jeho jiná podoba v čaji se nazývá theofylin. V kakau zase theobromin. Protože však patří do stejné rodiny jako kofein, jejich účinky na lidský organismus jsou téměř stejné.
Většina lidí pije nápoje obsahující kofein proto, že jim dodávají sílu, občerstvují je a oddalují pocit únavy. Kofein se nachází v kávě a čaji i v celé škále nápojů typu „cola“. Má jisté tělesné a psychické účinky, které člověka na jedné straně pozvednou, ale na druhé straně zase „shodí dolů“. Jeho účinky jsou škodlivé pro naše zdraví. Kofein vyvolává lehkou euforii, zvýšenou bystrost a zdánlivé snižuje únavu. Také se tváří jako by zmírňoval bolest hlavy, podrážděnost a nervozitu.
Jak kofein působí? Nutí nás vypůjčovat si z rezerv pro "stav nouze"
Ale většina těchto jeho účinků je iluzorní. Kofein žádný vliv na mechanismus únavy organismu nemá! Podívejme se na jeho účinky blíže. Kofein působí na centrální nervovou soustavu. Nejprve mobilizuje náš mechanismus rezerv pro případ nouze tak, že zvýší obsah cukru v krvi, výkon srdce a tep, stejně jako krevní tlak. Způsobí, že naše ledviny začnou vylučovat více moči, a zvýší i rychlost dýchání. Jak to dokáže? Tím, že náš organismus prostě „omámí“, zdroguje.
Nepřináší nám žádné kalorie, žádné výživné látky a žádné vitamíny. Je to, jako byste ještě více štvali unaveného koně. Takový kůň se bude pohybovat rychleji, ale nebude o nic méně unavený. Pouze ho nutíme k tomu, aby si vypůjčoval ze svých energetických zásob, ovšem takové zásoby se velmi těžko doplňují. Kofein v nás vytváří iluzi pohody a zdraví. Neustálá únava, oslabení nervů a jiných orgánů, to je cena, kterou platíme za iluzi vytvořenou kofeinem.
Jak pavouci pili kávu a pletli potom bizarní pavučiny
Jistá fakulta veřejného zdravotnictví učinila pokus. Lékaři nejprve studovali stovky pavouků a způsob, jakým snovají své sítě. Nalezli přitom jeden druh, jenž vytváří krásné, symetrické a velké sítě, a ten vybrali pro svůj výzkumný projekt. Dokázali přesně naměřit velice malou dávku kofeinu, kterou pomocí super tenké jehly vpíchli do pavoukova těla. Každý pavouk dostal dávku kofeinu odpovídající dvěma šálkům kávy na jeho velikost.
Poté lékaři studovali sítě, jež pod vlivem kávy upředli. Všechny byly zdeformované! Byly malé, měly málo kružnic a až groteskní tvary. Před podáním kofeinu měly jejich sítě 30-35 kružnic. Ještě osmačtyřicet hodin po podání kofeinu byly sítě deformované a měly jen 12-13 kružnic. Deformace byla znatelná ještě sedmdesát dva hodin po podání drogy. Pavouci začali pracovat normálně teprve po devadesáti šesti hodinách! A obdobné to bude i s našimi pracovními výkony ve stavu únavy a kofeinového povzbuzování…
"© Foto: Phil Date | Agency: Dreamstime.com"
Káva a její vliv na krevní tlak
Kofein podvádí naši nervovou soustavu, ale to je jen začátek. Zvyšuje také hladinu mastných kyselin v krvi. Zvýšením hladiny mastných kyselin si spolu se stresujícím účinkem a zvýšením krevního tlaku připravujeme půdu pro srdeční infarkt. Lékaři si teprve nyní začali uvědomovat, že toto nebezpečí existuje. Statistiky ukazují, že silní pijáci kávy a čaje jsou náchylnější k srdečnímu infarktu, ale jsou i méně odolní vůči jiným nemocem.
Pálí vás žáha?
Kofein způsobuje také vylučování většího množství kyselin v našem žaludku, tedy i časté pálení žáhy. Silné pití kávy může vést ke vzniku žaludečních vředů. Kofein způsobuje i zvýšenou produkci katecholaminů (adrenalinu a noradrenalinu), tak jako k tomu dochází při stresu. Stresující účinek kofeinu částečně paralyzuje zažívací trakt. Trávení a vstřebávání živin trvá podstatně déle, takže to, co sníme, zůstává v našich střevech podstatně delší dobu, důsledkem čehož je špatné trávení a zvyšování rizika rakoviny tlustého střeva.
Káva, nespavost a nervozita
Jeden z nejnebezpečnějších účinků kofeinu připomíná psychický stav neboli úzkostnou neurózu. (To vám mohou potvrdit zejména lidé, kteří si dají kávu jednou za čas a jsou tedy k jejím účinkům vysoce citliví. Připadají si pak roztěkaní, podráždění, oči jim těkají z jedné věci na druhou, řeč se stává překotnou a usínání činí obtíže.) Tento neurotický stav se projevuje podrážděním, závratěmi, nervozitou a vracejícími se bolestmi hlavy a nespavostí. Kůže bledne, ruce se začínají třást. Na rukou i nohou se může tvořit pot. Prostředkem k odstranění těchto potíží je vyloučení kofeinu ze stravovacího režimu…
Žádná droga nedokáže vyléčit únavu
Samozřejmě, jedna káva za čas neublíží. Ovšem její pravidelné pití způsobuje celou řadu obtíží. Navíc vzniká závislost, protože organismus touží udržet si kávové opojení a vyžaduje vyšší a vyšší dávky, i když příznivé účinky už tolik nezaznamenává – stává se k nim imunní… Pokud přijmeme zásady zdravé výživy, vyloučíme z jídelníčku na úplné minimum pití alkoholu a kávy a kouření cigaret. (Kávu lze koupit i bez kofeinu, ale tu bych nedoporučovala pro velký obsah chemických látek, lepší forma je tzv. Melta, nebo Vitakáva či Špaldová káva, což jsou namleté obiloviny.)
Odvykání je těžké, ale odměnou bude za nějaký čas zjištění, že už žádné drogy nepotřebujeme. Budeme se cítit perfektně a nebude to ani v nejmenším iluze. Bude to opravdová a krásná životní skutečnost, protože žádná droga nedokáže vyléčit únavu. Vyléčit ji dokáže jen vhodná životospráva, výživná strava a pravidelný odpočinek.
Titulní foto: Dreamstime.com
Autor: Simona Grygárková