„Pravidelně se stravovat v některých pobočkách řetězců restaurací rychlého občerstvení je v mnoha částech světa nebezpečné,“ řekl tento dánský vědec na evropském kongresu o obezitě. Dodal, že je velký rozdíl mezi kvalitou jídla prodávaného u stejného řetězce v různých částech světa.
Ve vzorcích jídla ze sítě restaurací Kentucky Fried Chicken z Indie, Ruska, Španělska a Skotska bylo zjištěno, že z celkového množství tuků tvořily trans-tuky, které se podílejí na zvýšení rizika vzniku srdečních chorob, necelá dvě procenta. Ve střední Evropě se podíl trans-tuků v celkovém množství tuků pohyboval od 29 do 34 procent.
V České republice připadá polovina úmrtí na nemoci oběhového systému. Stender, který se ve svém výzkumu zaměřil hlavně na hranolky a kuřecí nugety, navrhuje aby největší řetězce, jako je McDonald’s nebo Kentucky Fried Chicken, používaly ke smažení zdraví méně nebezpečné nasycené tuky.
Dodrží svůj příslib?
Společnost McDonald’s zveřejnila v lednu 2007 plán do dvou let výrazně snížit obsah trans-mastných kyselin v používaném fritovacím oleji. Jedná se o další krok v rámci dlouhodobé strategie nabízet zákazníkům kvalitní produkty a větší možnosti volby vyváženého stravování. Cílem McDonald’s je, aby více než 6300 restaurací po celé Evropě používalo do poloviny roku 2008 (v závislosti na možnostech dodavatelů) nový olej s obsahem méně než 2 % trans-mastných kyselin.
McDonald’s nahradí v současnosti používaný řepkový a slunečnicový olej (a jejich směsi) směsí vysoce olejnatých slunečnicových olejů nebo vysoce olejnatých olejů ze semen řepky olejné. Tak dosáhne omezení obsahu trans-mastných kyselin na maximálně 2 procenta a současně hladina nasycených tuků nepřekročí 12 %. Změna používaného oleje sníží výrazně obsah transtuků v hranolkách, smažených kuřecích a rybích výrobcích a dalších smažených produktech bez vlivu na chuťové charakteristiku.
Názor redakce WM magazínu: Zdá se, že tato matoucí zpráva je součástí nové strategie s cílem dostat na trh ještě více více předraženého, ale prokazatelně podřadného řepkového oleje. Existuje mnoho vědeckých studií dokazujících, že vliv na oběhové choroby má vyváženost stravy, ne požívání živočišných tuků. Oblíbené, v chladničce netuhnoucí, trans-tuky („přenesené“ mastné kyseliny produkované chemickou cestou z podřadných rostlinných olejů) jsou nepochybně nestravitelná „umělá hmota“, které v lidské potravě nemá co pohledávat. V přírodě se vůbec nevyskytují a tělo s nimi neumí zacházet…