Léčivé podzimní houby je článek, díky němuž možná začnete chodit do nejbližšího lesa. Většina informací o léčivých vlastnostech jednotlivých hub je převzata z fantastické knihy Encyklopedie léčivých hub, Academia 2014.
Procházka lesním prostředí pomůže uvolnit játra, která má řada z nás v patologické stagnaci (Gan Yu), a ještě navíc zjistíte, že řada drahých léčivých hub běžně a hojně roste právě okolo našich bydlišť a je škoda se je nenaučit využívat pro vlastní zdraví.
Stačí znát v podstatě pár základních hub, jež se vyskytují hojně, a využít možnosti dělat si z nich čaje (ano!), tinktury a další domácí léčivé prostředky.
Outkovka pestrá
Outkovka pestrá je pro ty, koho zajímají léčivé účinky hub, známější pod latinským názvem Coriolus. Je to nejedlá, tuhá houba, která obrůstá pařezy a jejíž výskyt je častější, než si myslíme. Outkovka je vynikající pro podpůrnou léčbu rakoviny děložního čípku.
Pokud potřebujete preventivně nebo i léčebně zasáhnout v razantnějším rozsahu, doporučuji u všech hub koupi profesionálního preparátu. Já osobně užívám preparáty firmy Mycomedica.
Působení:
· při léčbě zhoubných nádorů
· chronické hepatitidě
· žloutenkách typu C a B
· infekčních a zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích, močového traktu, nadměrném nočním pocení, nespavosti, šelestech uší, chronickém únavovém syndromu atd.
· vynikající vlastností outkovky je, jak mi připomněla Wendy Přistoupilová, že výborně čistí sliznice. Proto stojí za to ji užívat třeba při angíně – vyčistí vám krk i plíce
· a „přibere“ si i močové cesty, konečník a pochvu (u pánů poslední položka samozřejmě neplatí ).
Hnojník obecný (a nasetý)
Hnojník obecný
Hnojník nasetý
Hnojník obecný (Coprinus) patří mezi výborné jedlé houby, navíc léčivé. Jeho příbuzný hnojník nasetý (mnoho malých houbiček) je nejedlý, ale oba druhy jsou léčivé. Oba hnojníky (i hnojník strakatý a inkoustový) se využívají následovně:
· především k léčbě cukrovky
· ke zlepšení trávení
· snížení vysokého krevního tlaku
· zvyšuje kapacitu mozku
Hlíva ústřičná
Hlíva, kterou najdete v přírodě, vás může překvapit (mnohem) tmavším kloboukem, než mají plodnice kupované v obchodech či na trzích, a také výraznější chutí. Je dobré se naučit rozlišovat hlívu ústřičnou od ostatních druhů hlív, z nichž některé jsou nejedlé až jedovaté (hlíva fialová, hlíva ušatá).
Naopak jarní variantou hlívy ústřičné je stejně kvalitní a chutná hlíva plicní (má světlejší klobouk). Z hlívy je možné dělat nejen úžasné pokrmy, například guláš, ale také ji sušit a přidávat prášek z ní třeba do ostropestřecové kaše. Hlíva je klasická léčivá houba, která se i na Západě využívá již mnoho desetiletí.
Pomáhá snižovat krevní tlak,regeneruje vnitřní orgány, zlepšuje metabolismus, peristaltiku střev a tím, že posiluje slezinu, pomáhá i při hemoroidech a křečových žilách.
Březovník obecný
Březovník – pohled zespodu, proto proti nebi
Březovník je parazitická houba, která roste výhradně na břízách.
Často roste až ve vyšších „patrech“, takže když v lese uvidíte starou „odcházející“ břízu, koukejte nad svoji hlavu.
Použití, sběr, vlastnosti a zpracování březovníku jsem už popisovala ve zvláštním článku.
Václavka obecná
Václavka obecná i bezprstenná (rod Armillaria) je jednou ze zásadních hub tradiční čínské medicíny. Používá se k léčbě infekcí jater, žloutenky, gastritidy, závratí, bolestí hlavy nebo nespavosti.
Z václavek je vynikající guláš a podrobnosti o nich najdete v samostatném článku.
Síťkovec načervenalý
Síťkovec načervenalý je dobře poznatelný – na stromě často pod sebou tvoří „talířky“: ploché plodnice. Léčebné použití síťkovce se testuje z extraktu z jeho mycelia, neboť s vysokou účinností (90 %) potlačuje růst pevného sarkomu.
Ze sušených plodnic se podařilo izolovat látku, která má protimykotické a antimikrobiální účinky. Zdá se, že síťkovec je navíc bohatý na řadu minerálů a vitaminů. Čaj z jeho plodnic nikomu rozhodně neublíží!
Opeňka měnlivá
Opeňka měnlivá může být zaměněna za prudce jedovatou čepičatku jehličnanovou, proto je naprosto nezbytné znát rozdíly mezi nimi. Jiná možnost záměny – např. s třepenitkou svazčitou – příliš nehrozí, protože třepenitka chutná odporně hořce.
Lidové tradice doporučují používat kloboučky čerstvých openěk (30-50 mg), nebo 4-6 g prášku z rozemletých sušených plodnic. Opeňka kromě toho, že je to vynikající houba, působí protirakovinně, působí proti virům (dokonce proti chřipkovému!) a obsahuje železo, mangan a selen.
Ucho Jidášovo
Ucho Jidášovo se nejlépe hledá při dešti nebo hned po něm, protože je krásně rozvinuté a pro aspoň trochu trénované oko dobře vidět. Tato houba se musí povařit, ale pak je vynikající třeba v „číně“ (zeleninové rychle smažené směsi, může být i s masem, přílohou je často rýže) nebo v různých salátech a polévkách.
Má vynikající zvlhčující vlastnosti pro okruh Plíce – Tlusté střevo. Je proto skvělá pro použití na podzim, kdy vládne element Kovu. Je to jedna z hub, které lze najít i v zimě. Opět jsem jí věnovala samostatný článek.
Lesklokorka lesklá
Možná ji lépe znáte pod označením ganoderma, reishi, lingzhi). V tradiční čínské medicíně se užívá již dva tisíce let, dříve ji lidé užívali jako prostředek nesmrtelnosti. Většinou se z ní dělaly tinktury, sirupy a extrakty nebo se houba několik měsíců až let macerovala v alkoholu.
Wendy doplňuje, nač ji svým klientům předepisuje ona:
· „je jako deštník nad celým organismem
· rozevře se nad ním, a kde je třeba, tam doplní, co chybí
· výborná na povšechnou únavu, která vzniká zdánlivě zničehonic“
Další použití:
· na astma
· při vysokém krevním tlaku
· kapsle dokonce dobře fungují při řídnutí vlasů
· u mnoha dalších chorob a potíží
Důležité je rovněž vědět, jak doma houby zpracovat. Zde je o tom celý článek.
Většina informací o léčivých vlastnostech jednotlivých hub je převzata z fantastické knihy Encyklopedie léčivých hub, Academia 2014.