Nejdříve je dobré mák pomlít a to z důvodu narušení semen (pokud nemáte mlýnek, nic tak zásadního se nestane, tento recept funguje i bez pomletého máku :-)). Pomletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme ho min 2-3 hodiny (nejlépe přes noc) bobtnat při pokojové teplotě.
Samotný mák bude klesat ke dni nádoby, pro rozptýlení ho můžete promíchat, ale není to nezbytně nutné. Z máku se postupně uvolňuje tuk, a proto bude voda po namáčení mírně šedá.
Po namočení vše přelijeme do mixéru a vše na plný pecky mixujeme po dobu cca 3 minut. Z máku se nyní uvolňují všechny potřebné minerální látky. Pěna, která mixováním vzniká, značí přítomnost uvolněného zdravého tuku.
Nastává čas mák scedit. Doporučuji použít velice jemné sítkonebo plátno (ovšem tady je nutná velká dávka trpělivosti ). Klasickými kuchyňskými sítky mák profrčí jedna radost. Já používám sítko na sypané čaje. I přes velmi jemnou strukturu stejně pár semínek propadne. Pokud to někomu vadí, může cedit tak dlouho, až bude mléko zcela čisté.
Scezený mák dále nepoužívejte a vyhoďte ho, neobsahujeuž žádné živiny.
Pokud připravujete makové mléko jak nápoj na odkyselení organismu, vypijte ho čistý nebo ho můžete použít jako základ pro smoothie(přidejte například ovoce a máte vysoce hodnotný a chutný nápoj). Doporučuji vypít mléko čerstvéa neskladovat ho na horší časy.
Můžete samozřejmě přidat i nějaký obilný sirup (ale tady už nebude působit mléko tak zásaditě) nebo skořici, která navíc působí protiplísňově.
Mák setýje pro naše tělo velmi přínosný. Je velice zásaditýa pomáhá tedy u překyselení organismu. Je významným zdrojem vápníku. Obsah vápníkuve 100 g mákuje 1438 mg!Je to až 12 x vícenež je u kravského mléka. Mák ve 100 g obsahuje 41,56 g tuků, 28,13 g sacharidů, 17,99 g bílkovin, 19, 5 g vlákniny, minerálů a vitamínů (zejména zinku, železa a hořčíku).
Makové mléko je velice dobře stravitelnéi pro osoby, které mají jinak problémy trávit samotný mák. Je výborný pro ženy v menopauze, v těhotenství, při kojení, u dospívajících dětí.
TIP: Pokud máte rádi koláče a buchty, přidávejte do náplní mák, jeho přítomnost sníží kyselinotvorné působení mouky na náš organismus.
STOP: Nezaměňujte makové mléko za odvar z makovic!