Další recept
Dvanáct lžic natě mateřídoušky úzkolisté krátce povaříme ve
2-3 1 vody a necháme stát. Scedíme do vanové koupele a dále postupujeme podle předcházejícího receptu.
Fialkový med podle „Bylinkáře“ Juraje Fándlyho
Usušenou nať fialky pomeleme na prášek a přidáme takové množství teplého medu, aby se vytvořila hustší kasička Několikrát denně 1 lžičku „pomalu pouštíme dolů, do krku“, neboť med léčivě působí hlavně v jícnu, ne v žaludku.
Křenový med
Jemně nastrouhaný křen rozmícháme s medem v poměru 1:1 na kasičku. Při chřipkových onemocněních a jarní únavě sníme několikrát denně lžičku medu.
Čajová směs na podporu léčby tuberkulózy
Smícháme stejné díly kořene jitrocele, natě truskavce, plicníku, přesličky a slézu. Obvyklým způsobem z této směsi připravený čaj pijeme 2-3krát denně.
Další recept
K přípravě čaje použijeme stejné díly mletého nebo drceného kořene omanu a lékořice. Dvě lžíce dáme do 1/2 1 studené vody, necháme stát, pak pomalu ohříváme až do varu a přikryté necháme vychladnout. Osladíme medem a pijeme ráno a večer po polovině množství.
Fialkovo-břečťanové kapky proti kašli
Po 2 lžících nasekané natě fialky a listů břečťanu zalijeme 1/2 1 vodky a necháme 3 až 4 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme, přidáme podle chuti med a dáme do tmavé láhve. Užíváme několikrát denně po malé lžičce.
Lék na kuřácký kašel podle bylinkáře Karla
Sklenici volně naplníme čerstvými květy divizny a zalijeme koňakem. Necháme tři týdny macerovat na slunném místě. Scedíme, přidáme lžíci medu a užíváme po 1 lžičce třikrát denně po jídle. Při silném záchvatu kašle užíváme častěji. Nejlepším lékem je však přestat kouřit.
Sirup faráře Kneippa proti kašli
Připravíme čajovou směs ze dvou dílů jitrocele, k němuž přidáme po jednom dílu listu (květu) podbělu a natě pelyňku. Čtyři lžíce směsi krátce povaříme v 1/2 1 vody a necháme 15 minut vyluhovat. Přidáme 4 lžíce medu a v kastrole necháme na plotýn-ce na velmi slabém ohni zahustit. Užíváme každou 1/2-1 hodinu, ale jen několik dní během záchvatů kašle.
Další recept sirupu proti kašli
Jeden kilogram mladých jehličnatých výhonků z borovice, smrku a jedle povaříme 15-20 minut ve 3 l vody. Necháme týden stát na slunném místě. Scedíme, přidáme po 1/2 kilogramu přírodního cukru a medu, potom velmi pomalu na mírném ohni zahušťujeme, dokud nezíská hustotu sirupu. Užíváme jen krátkodobě, po lžičce 5-7krát denně.
Z knihy : 500 nejlepších receptů lidového léčitelství – Dionýz Dugas
Zdroj: www.zdravi4u.cz