Bolesti hlavy
Hlavní funkcí vody je vylučovat z organismu toxiny. Mozek je tvořen 75 % vody, proto i lehká dehydratace může způsobit bolest hlavy.

Špatné soustředění / únava
Pokud je organismus přeplněn toxiny a nemá dostatek vody, aby je vyloučil, budete pociťovat méně energie, dokud se s toxiny nevyrovná.

Zácpa
Voda urychluje proces eliminace tím, že dodává stolici objem, proto pití adekvátního množství vody je důležité pro správné a pravidelné vylučování.

Snížený výdej moči / tmavá moč
Ledviny slouží jako filtrační zařízení pro odpadové látky v krvi. Denně je ledvinami pročištěno neuvěřitelných 180 litrů vody. Tento proces závisí na dostatečné čerstvé zásobě vody. Není-li vody dostatek, dochází ke snížené tvorbě moči, větší koncentraci odpadových látek a tím ke vzniku tmavé moči.

Potažený jazyk / nepříjemný dech
Pokud ústy protéká nedostatečné množství tekutiny, která by odplavila zbylé částečky potravy, vytváří se v ústech a v krku bakterie způsobující na povrchu jazyku vznik bílého povlaku.

Suchá ústa
Sliny účinkují jako lubrikační prostředek, dehydratace způsobuje jejich nedostatek a tím sucho v ústech.

V případě těžší dehydratace:

Svalové křeče
Ke křečím dochází v případě, že svalům není prostřednictvím krevního oběhu doručováno dostatečné množství kyslíku. To se stává tehdy, když organismus nemá k dispozici dostatečné množství vody.

Pokožka
Pokud není pokožka dostatečně vyživována vodou, ztrácí svoji pružnost. Vyzkoušejte jak jste na tom vy. Stlačte pokožku na zadní straně ruky – měla by se okamžitě vrátit do původní polohy.

Oči
Zapadlé oči a tmavé kruhy okolo a pod očima jsou známkou těžké dehydratace.

Nepodceňujte zadržování vody …
Čím méně vody pijete, tím více se jí organismus bude snažit uschovat pro pozdější využití. Výsledkem toho je zadržování vody v buňkách, které si tímto způsobem vytvářejí zásoby drahocenné tekutiny a tak, jak buňky narůstají, nabývá organismus vzhledu nadváhy.

Podnikněte kroky ke zlepšení ještě dnes !!!

Vyberte si zdroj tekutiny rozvážně

Některé tekutiny nejsou zdrojem hydratace.
Káva a tradiční čaje obsahují kofein, který způsobuje zvýšenou produkci moči a účinkuje tedy jako dehydratační prvek. Čím více těchto nápojů pijete, tím rychleji voda organismem proteče.

Dietní nápoje obsahují místo cukru umělá sladidla. Tato sladidla vysílají mozku signály, že potrava (neboli energie) je na cestě do žaludku. Avšak vzhledem k tomu, že sladidla neobsahují žádné kalorie, nepřichází žádná energie a mozek pro změnu vysílá prosebné signály, dokud se konečně do žaludku nějaká potrava nedostane. Z toho vyplývá, že lidé konzumující dietní nápoje pravidelně proto mají sklon k přejídání.

Většinou se domníváme, že ovocné džusy jsou pro organismus přínosem, ale ve skutečnosti je to jen sladká voda . Ovoce je vždy lépe konzumovat celé, protože v této formě obsahuje vlákninu a větší množství živin. Pokud pijete ovocné džusy, doporučujeme ředit je 50/50 s vodou, aby byl snížen obsah cukru. Vyhýbejte se likérům a šťávám, které obvykle obsahují umělá sladidla nebo saturovaný cukr. Údaje najdete vždy na etiketě výrobku.

Vodu získáváme také z potravy.
Víte, jak vypadá hroznové víno zbavené vody? Je to rozinka. Rozdíl velikosti demonstruje původní obsah vody. Veškeré potraviny obsahují vodu, avšak v různém množství. Mnoho z těch, které konzumujeme, jí obsahuje jen velmi málo nebo ji ztratí během vaření či jiné kuchyňské úpravy. Vysoký obsah vody má čerstvé ovoce a zelenina. Konzumujeme-li dostatek těchto potravin, můžeme z nich denně získat až 1 litr vody. Voda získaná z čerstvého ovoce a zeleniny je rovněž zdrojem organismu prospěšných snadno vstřebatelných mikroživin.

Jste jedním z těch, kteří nemají rádi chuť vody a pijí ji proto jen velmi zřídka? Pak vám radíme! Naučte se ji milovat – závisí na ní činnost celého organismu!

Původně na webu: www.zdravi-hubnuti.cz

Autor: Radka Znorová alias Radůza