Máte rádi uzeniny, ale kvůli zdrav raději upřednostňujete lehká jídla? Se správně zvolenými recepty můžete jíst plnohodnotně a zároveň si pochutnat i na uzeném drůbežím i červeném mase, rybách, sýrech, vejcích nebo třeba oříškách.
Výhody domácího uzení
- Máte přehled o složení uzenin a vždy naprosto přesně víte, co vámi vyuzená dobrota obsahuje, a v jakém množství.
- Vyudit můžete téměř cokoliv, co vás napadne. Od masa přes sýry až po oříšky, koření a zeleninu.
- Domácí uzeniny vám při správném skladování vydrží dlouhé týdny.
- Chuť vlastních uzenin bude vždy odpovídat vašim představám. Záleží jen na vás, jaké koření použijete, a zda maso vyudíte jen lehce, nebo ho necháte pořádně vyudit.
- Při pravidelném uzení se vám investice do domácí udírny velmi rychle vrátí. Samotný provoz je velmi ekonomický.
Proč plechovou udírnu?
Chcete-li si domácí uzení co nejvíce zjednodušit, bude pro vás ideální plechová udírna. Pokud si pořídíte již hotovou přímo od výrobce, její sestavení vám zabere pouhých pár minut. Ještě týž den můžete udírnu roztopit a pustit se do výroby prvních uzených pochoutek.
Na domácí plechové udírně oceníte nízkou hmotnost, menší rozměry, nenáročnou údržbu a poměrně velkou udicí šachtu. Hodláte udit pouze od jara do podzimu? Pak vám bude stačit pozinkovaný plech. Pokud si však chcete užívat uzení celoročně, sáhněte raději po odolném nerezu s izolační vrstvou.
Tipy na lehké hlavní chody
Uzená makrela
Suroviny:
- 6 litrů vody
- Bylinkový lák Johannova receptura
- 5 makrel
Postup:
- Nasypte celý sáček na přípravu bylinkového láku do 1 litru vody a pár minut povařte v hrnci. Pokud si chcete vytvořit bylinnou směs podle svého gusta, držte se poměru 50 až 60 g soli na 1 litr vody.
- Poté nechte lák na chvíli odpočinout a po pár minutách jej přelijte do nakládací nádoby s dalšími 5 litry studené vody. Takto vložte mísu do lednice a nechte ryby vychladit.
- Makrely vykuchejte, propláchněte pod studenou vodou a poté je naložte do vychlazeného láku. Ryby do láku zcela ponořte a nechte je odpočívat 12 až 24 hodin.
- Po vytažení z láku makrely opláchněte vlažnou vodou a odstraňte z nich veškeré koření. Následně je hodinu nechte v pokojové teplotě odpočívat.
- Mezitím roztopte udírnu na 70 °C. Do odkapové misky přidejte nový písek, pod něj vložte alobal a pečlivě osušené makrely napíchněte na háčky.
- Makrely zavěste do vyhřáté udírny a nechte je udit 3 hodiny při teplotě 70 °C. K uzení makrel je ideální kombinace bukové a olšové štěpky.
Uzená kotleta
Suroviny:
- 2 kg vepřové kotlety
- česnek podle chuti
- hořčice podle chuti
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kvalitní soli
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 1 lžička sušené pomerančové kůry
- 1 lžička mletého pepře
Postup:
- Vepřovou kotletu očistěte a osušte. Pokud chcete, vetřete rozmačkaný česnek a potřete slabou vrstvou hořčice.
- Nyní se pusťte do přípravy obalovací směsi. Smíchejte cukr, sůl, papriku, citronovou kůru, pomerančovou kůru a mletý pepř, a kořením kotletu obalte.
- Obalené maso zabalte do potravinové folie a nechte odležet přes noc. Po vybalení zavěste kotlety na hák a nechte je alespoň hodinu při pokojové teplotě.
- Zatímco maso odpočívá, vytopte udírnu na 70 až 80 °C.
- Uďte zhruba 6 hodin. Po vytažení z udírny nechte kotlety 10 až 15 minut odpočinout a poté je krájejte na tenké plátky.
Losos uzený studeným kouřem
Suroviny:
- 700 g chlazeného filetu z lososa s kůží
- 100 g mořské soli
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžička hrubého pepře
- olivový olej
- citron
- mletý pepř
Postup:
- Nejprve promíchejte sůl s cukrem a pepřem.
- Filet položte do mísy kůží dolů a pokryjte ho připravenou směsí.
- Lososa přikryjte potravinovou fólií a položte na něj menší hrnec. Tím jej zatížíte a urychlíte proces nasolení.
- Nechte odležet v lednici na 8 až 12 hodin. Vyšším filetům dopřejte 24 až 36 hodin. Jen tak se stihnou důkladně prosolit a pustit potřebné množství vody.
- Po uplynulé době vyndejte lososa z lednice. Měl by mít pevnější strukturu a plavat ve vlastní šťávě.
- Filet omyjte pod studenou vodou, osušte a vložte kůží dolů do udírny na síťovaný rošt předem potřený olejem.
- Uďte 12 až 24 hodin při teplotě maximálně 30 °C
- Po vyuzení nechte lososa odležet v chladu alespoň na 4 hodiny.
- Před podáváním nakrájejte rybu na tenké plátky a pokapejte trochou citronové šťávy. Přidejte malé množství olivového oleje a špetku jemně mletého pepře.
Fandíte českým výrobkům?
„Kaiserovy udírny stavíme na Vysočině pěkně šroubek po šroubku, a to už přes 25 let. Ladíme je tak, aby vyhovovaly malým i velkým rodinám a uzení v nich šetřilo čas i peníze,“ říká Kamil Kaiser z rodinné uzenářské firmy na Vysočině.
Tak raušovní uzení!