Čím déle se sójové maso vaří, tím je stravitelnější. Vařte proto ve větším množství vody (mírně solené) alespoň 30 minut. Poté maso vložte do cedníku a nechte odkapat, eventuelně nadbytečnou vodu vymačkejte.

Sójové maso se zeleninou
100 g sójového masa (kousky, kostky, granulát), 250 g zmrazené zeleninové směsi s kukuřicí, 1 čl zvýrazňovač chutí NFE (dodává Ekoprodukt), 3 polévkové lžíce škrobu, 2 čl kari koření, sójová omáčka (dodává Ekoprodukt), voda, sůl.
Sójové maso připravíme dle 2. metody. Maso opět zalijeme vodou a uvedeme do varu. Přidáme zvýrazňovač chuti, osolíme, okořeníme kořením a sójovou omáčkou. Pak přidáme zeleninu a vše vaříme na mírném ohni doměkka.
Škrob rozpustíme v trošce vody a před ukončením varu zalijeme do vařené směsi. Dobře promícháme a podle vlastní chuti dochutíme. Sójové maso se zeleninou podáváme nejlépe s dušenou rýží.

Sójový guláš
100 g sójových kousků, 5 dl vody, 1 čl zvýrazňovače chuti, 2 pl oleje, 1 cibule, 1 dl kečupu, 1 pl sójové omáčky, 1 pl hladké mouky, mleté černé koření, mletá červená paprika, majoránka, sůl, voda.
Sójové kousky připravíme dle metody 2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme povařené sójové kostky, kečup, sójovou omáčku, sůl a dusíme. Před koncem dušení zahustíme moukou, opaprikujeme přidáme majoránku a ještě krátce povaříme. Toto je základ, do kterého můžeme přidávat
ostatní zeleninu + brambory, papriku, rajčata atd.

Palačinky z celozrnné mouky a sóji
1/4 l mléka nebo vody 1 vejce, 60 g pšeničné grahamky 20 g hladké mouky sójové (200/20), 20 g hladké pšeničné mouky tuk na pečení.
Mouku prolijeme do mísy, přidáme vejce a po malých částech také mléko. Těsto dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na vymazané horké pánvi pečeme tenké palačinky, které po upečení potřeme zavařeninou, svineme a pocukrujeme glukopurem. Podáváme se zeleninou. (Pro 2 osoby)

Zdroj: internet