Vánoce už jsou skoro za dveřmi a tak vám jistě přijde vhod poslední dávka výborných receptů na vánoční cukroví – pochází z webu www.cukrovi.kvalitne.cz a opět jsou opatřeny i malou fotkou. 

Pracny

Pracny:
170 g hl. mouky, 140 g másla,100 g cukru moučka, 70 g mletých ořechů, špetka skořice a trochu kakaa. Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout, plníme do formiček a pečeme při 170-180 °C. Ještě teplé můžeme obalovat v cukru.

Slané sýrové

Slané sýrové:
400 g hl. mouky, 250 g tuku nebo másla, 200 g taveného sýra, 2 vejce, 1/2 bal. prášku do pečiva, sůl. Vypracujeme těsto, rozválíme na 2 mm silnou placku (těsto vyskočí), vykrajujeme různé tvary,
potřeme rozšlehaným vejce a sypeme čímkoli (kmín, mák, sezam, lněné semínko, paprika, kari, strouhaný sýr atd).

Karamelové Raffaelo

Kuličky „Karamelové Raffaelo“:
250 g 100% tuku, 1 Salko (zkaramelizované vařením plechovky ponořené do vody 1-2 hodiny),
70 g Solamylu (nebo 2 karamelové pudinky, pražené nesolené mandle, kokos na obalení. Do horkého rozpuštěného 100% tuku vmícháme zkaramelizované salko, Solamyl nebo karamelové pudinky. Když směs zhoustne, necháme vychladit, lžičkou nabíráme kousky, tvarujeme kuličky, do kterých vmáčkneme praženou nesolenou mandli, obalujeme v kokosu, uložíme do papírových košíčků.

Fíkové kostky

Fíkové kostky:
150 g fíků, 100 g nastrouhaných ořechů, 100 g cukru moučka, 1 lžička skořice, 50 g nastrouhaného perníku, rum podle chuti, čokoládová poleva. Fíky umeleme na masovém mlýnku, promícháme s ostatnímu surovinami
kromě čokoládové polevy. Hmotu vyválíme na silnější placku, vykrájíme kostky a necháme do druhého dne oschnout. Potom poléváme čokoládovou polevou. Po zaschnutí uložíme do papírových košíčků.

Ferrero-Rocher

Kuličky „Ferrero-Rocher“:
250 g 100% tuku, 1 Salko, 2 kakaové pudinky, 2 lžíce kakaa, pražené lískové oříšky
(na suché pánvi vymnuté ve staré utěrce), hrubě sekané lískové nebo vlašské ořechy na obalení.
Do horkého rozpuštěného 100% tuku vmícháme Salko, 2 kakaové pudinky a 2 lžíce kakaa.
Když směs zhoustne a vychladne, lžičkou nabíráme kousky, tvarujeme kuličky,
do kterých vmáčkneme lískový oříšek a obalíme v hrubě sekaných oříškách.

Kávová zrna

Kávová zrna:
1 balíček piškotů (umlít na strojku na strouhanku nebo v robotu), 140 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g mletých ořechů, 4 lžičky kakaa, 3 lžičky instantní kávy (Jacobs), 100 g nugátové čokolády (nastrouhat). Všechny suroviny zpracujeme v těsto, ze kterého utvoříme oválky. Rukojetí vařečky uděláme ryhu v podobě kávového zrna. Celá zrna máčíme v čokoládové polevě a dáme na mřížku okapat.

Raffaelo

Kuličky „Raffaelo“:
250 g 100% tuku, 1 salko, 70 g Solamylu (nebo 2 kokosové pudinky), 50 g jemně mletého kokosu,
pražené nesolené mandle, kokos na obalení. Do horkého rozpuštěného 100% tuku vmícháme Salko, Solamyl nebo kokosové pudinky a jemně mletý kokos. Když směs zhoustne a vychladne, lžičkou nabíráme kousky, tvarujeme kuličky, do kterých vmáčkneme praženou mandli a obalujeme v kokosu.

Sušené meruňky v mléčné čokoládě

Sušené meruňky v mléčné čokoládě:
Sušené meruňky naplníme oloupanými mandlemi a obalujeme v mléčné čokoládové polevě