Udržovat svůj imunitní systém plně funkční je velmi důležité nezávisle na ročním období. Tento článek vybírá 10 potravin, které byste měli jíst, pokud chcete nabudit svoji imunitu.

Potraviny obsahující dostatek železa

Železo je minerální prvek, který hraje ve funkčnosti imunity významnou roli. Jídelníček obsahující příliš malé množství železa může vést k anémii a oslabení imunitního systému. Je proto důležité svojí stravu optimalizovat ohledně obsahu železa. Můžete zařadit například více masa, drůbež, ryby, korýše, luštěniny, ořechy, semínka, brukvovitou zeleninu či sušené ovoce. Absorpci železa můžete také zvýšit používáním litinového nádobí při vaření a vyhýbáním se konzumace čaje či kávy k jídlu. Kombinace potravin bohatých na železo s příjmem vitamínu C může pomoci zvýšit vstřebatelnost železa.

Na druhou stranu, je důležité mít na paměti, že příliš vysoká hladina železa v krvi může být škodlivá a může imunitní systém spíše brzdit. Je proto nejlepší užívat potravinové doplňky obsahující železo pouze pokud trpíte nedostatkem tohoto prvku či na radu ošetřujícího lékaře.

Shrnutí: Optimální hladina železa v krvi podporuje fungování imunitního systému. Zahrňte proto do svého jídelníčku potraviny bohaté na železo.

Potraviny bohaté na probiotika

Potraviny, které obsahují větší množství probiotik, mají pozitivní vliv na naši imunitu. Pomáhají také udržovat správné prostředí ve střevní soustavě a zdravé střevní stěny: zabraňují tak škodlivým substancím dostat se do těla při vstřebávání. Nedávné výzkumy též přišly s tím, že probiotika by mohla snižovat riziko onemocnění horních cest dýchacích až o 42 %.

Výsledky studií prokazují, že pokud nemocní lidé již před onemocněním pravidelně konzumovali probiotika, měli o 33 % větší šanci, že nebudou potřebovat antibiotika a byli dokonce i dříve zdraví než ti, kteří probiotika nejedli vůbec.

Většina těchto studií testovala jedince, kteří probiotika přijímali skrz doplňky stravy. Je ovšem též možné dodávat tělu tyto látky v jídelníčku pravidelně přes probiotické potraviny, jako jsou třeba kysané zelí, některé bílé jogurty, kefír, kyselé okurky, podmáslí, japonská polévka miso či kombucha.

Shrnutí: Probiotika mohou posílit váš imunitní systém. To se projeví menší pravděpodobností objevení příznaků nemoci či objevení v mírnější formě. Pokud onemocníte, zotavíte se rychleji.

Citrusové plody

Pomeranče, grepy, mandarinky a podobné citrusové plody jsou extra zdrojem vitamínu C – dobře známého budiče imunity. Vitamín C je uznávaný pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vaší pokožce pomáhá zůstat pevnou a silnou, takže případné infekce, které by se vám chtěly do těla dostat, nemají šanci. Navíc vitamín C působí také jako antioxidant: pomáhá chránit buňky imunitního systému před škodlivými infekčními látkami.

Dostatek vitamínu C je tedy skvělý způsob, jak docílit posílit svou imunitu a snížit riziko vypuknutí infekce. Některé studie dokonce tvrdí, že pokud člověk zvýší dávky vitamínu C v případě běžného nachlazení, jeho stav se zlepší rychleji. Potraviny bohaté na vitamín C jsou například papriky, tmavá listová zelenina, brokolice, bobule, rajčata, papája či hrachové lusky.

Shrnutí: Citrusové plody a jiné potraviny obsahující významnější množství vitamínu C mohou pomoci posílit naši obranyschopnost. Snižují totiž riziko infekčního onemocnění a údajně dokonce urychlují uzdravování.

Zázvor

Zázvor obsahuje látku gingerol, bioaktivní substanci, které je přisuzováno snižování rizika infekčního onemocnění. Zázvor má antimikrobiální vlastnosti, které mohou zastavit růst určitých typů bakterií, včetně třeba Escherichia coli, kvasinkové houby Candida či Salmonely.

Vědecké studie informují, že by zázvor mohl též v lidských buňkách ničit syncytiální viry dýchacích cest odpovědné za mnoho problémů. Jsou však třeba další studie. Účinky zázvoru mohou být obzvláště silné, pokud jsou účinné látky ze zázvoru v těle přítomné již před tím, než se infekce objeví.

Navíc má zázvor také pozitivní efekt na žaludeční nevolnosti, což může spoustě lidí ulehčit při různých nemocích. Přidejte si mletý zázvor do jídla, smoothie či si z čerstvého kořene udělejte výluh.

Shrnutí: Pravidelná konzumace zázvoru může zmenšovat riziko infekčního onemocnění a pomoci při žaludeční nevolnosti.

Česnek

Také česnek obsahuje aktivní látky, které snižují riziko infekce.  Hlavní účinná složka se jmenuje alicin. Ten zlepšuje obranyschopnost buněk a pomáhá vyléčit nachlazení či chřipku.

V rámci studie byl jedné skupině podáván alicin a druhé pouze placebo. Ti, kteří dostávali alicin, byli o 63 % méně náchylní k nachlazení než placebo skupina. Pokud onemocněli, vyléčili se v průměru o 3,5 dne rychleji. Pokud chcete maximalizovat účinky česneku, jezte jeden stroužek 2-3x denně. Pomáhá také nechat česnek stát přibližně 10 minut mezi lisováním a přidáním česneku do vaření.

Shrnutí: Konzumace 2-3 stroužků čerstvého česneku denně může posílit náš imunitní systém. Česnek je obzvláště účinný při zmírňování příznaků onemocnění a zkracování trvání chřipky či běžného nachlazení.

Bobule

Používání bobulí proti různým nemocím je známo již dlouhá staletí. Dnešní medicína pro to zná důvod. Bobule totiž obsahují polyfenoly, zdraví prospěšné látky s antimikrobiálními vlastnostmi. Například jeden z polyfenolů, kvercetin, je považován za skvělého pomocníka proti chycení nemoci, v případě, že je člověk vyčerpán cvičením či jinými činnostmi.

Studie prokázaly, že polyfenoly z bobulí chrání organizmus před virem, který způsobuje chřipku. Jsou považovány také za výbornou prevenci před různými typy bakterií jako např. stafylokokem, Escherichiou coli či Salmonelou. Bobule navíc obsahují vitamín C, který má pro lidskou obranyschopnost – jak již bylo řečeno – skvělé posilující účinky.

Shrnutí: Bobulovité plody jako borůvky či brusinky obsahují zdraví prospěšné látky (polyfenoly), které mohou zmenšovat riziko virových či bakteriálních onemocnění.

Kokosový olej

Kokosový olej obsahuje triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT), skupinu tuků s antimikrobiálními účinky. Nejběžnější látkou tohoto typu v kokosovém oleji je kyselina laurová, která se během trávení mění na substanci známou pod jménem monolaurin. Obě předchozí látky dokáží zahubit škodlivé viry, bakterie a plísně.

Výzkumníci věří, že kokosový olej je účinný proti chřipkovým virům, hepatitidě typu C, zubním kazům, zánětům močových cest, otravě z jídla či žaludečním vředům.

Můžete jím nahradit máslo či rostlinný olej při vaření a pečení. Konzumace až dvou polévkových lžic (30 ml) denně vám nechá manipulační prostor pro příjem dalších typů zdravých tuků, které jsou obsaženy např. v avokádu, ořeších, olivách nebo lněných semínkách.

Shrnutí: Typ tuku nacházející se v kokosovém oleji vás pomáhá ochránit proti rozličným virovým, bakteriálním a plísňovým infekcím.

Lékořice

Lékořice je koření pocházející z kořene léčivé rostliny lékořice lysé. Používá se v tradiční čínské i evropské medicíně už tisíce let.

Studie prokazují, že lékořice je účinná proti některým plísním a bakteriím (Escherichia coli, kvasinková Candida albicans či zlatý stafylokok). Pomáhá také proti chřipkovým virům, virům způsobujícím obrnu či žaludeční a střevní problémy. Pozor ovšem na cukr, mnoho lékořicových produktů ho obsahuje až příliš. Ideální je například lékořicový čaj.

Přemíra lékořice v lidském organizmu může mít však i negativní účinky, jako je vysoký krevní tlak, srdeční arytmie či riziko předčasného porodu. Jedinci, kteří jsou ohroženi některým z předchozích problémů, by měli příjem lékořice omezit.

Shrnutí: Lékořice může pomoci vašemu tělu bojovat proti různým virům, bakteriím a plísním. Nadměrná konzumace však může mít negativní účinky jako např. vysoký krevní tlak.

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou neuvěřitelné bohaté na živiny. Obsahují mimo jiné selen, měď, vitamín E a zinek. Všechny tyto látky hrají důležitou roli při posilování obranyschopnosti.

Semínka sezamu a mandle jsou obzvláště dobrým zdrojem mědi a vitamínu E, dýňová semínka a kešu jsou naproti tomu bohatá na zinek. Potřebnou denní dávku selenu můžete tělu dodat pouhým jedním para ořechem.

Tyto potraviny jsou také výtečným zdrojem vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků – látek s blahodárnými účinky na lidské zdraví.

Shrnutí: Ořechy a semínka jsou výborným zdrojem selenu, mědi, vitamínu E a zinku – nezbytných živin pro lidské zdraví.

Batáty

Batáty neboli sladké brambory jsou nejen chuťově delikátní, ale také bohaté na vitamín A. Příliš malá konzumace tohoto vitamínu může vést k jeho nedostatku, což se následně projevuje ve slabším imunitním systému a vyšší citlivosti na infekční onemocnění.

Jedna studie zkoumala děti, které měly vitamínu A nedostatek. Závěrem bylo, že tyto děti jsou o 35 % náchylnější na onemocnění respiračního ústrojí v porovnání s dětmi s normální hladinou vitamínu A. Jiná studie tvrdí, že potravinové doplňky vitamínu A mohou u dětí zlepšovat reakce na určité vakcíny.

 

Přílišná konzumace vitamínu A však může mít za následek pocit nevolnosti, bolesti hlavy, slábnutí kostí, kóma či dokonce úmrtí nenarozeného plodu – obzvláště pokud tento nadbytek vitamínu A pochází z potravinových doplňků.

Kromě batátů obsahují vitamín A také mrkve, tmavá listová zelenina, tykve, římský salát, sušené meruňky, červené papriky či maso ryb.

Shrnutí: Batáty a další potraviny obsahující významnější množství vitamínu A pomáhají posilovat obranyschopnost organizmu a snižují pravděpodobnost infekčního onemocnění.